13. mesto slovenske mešane štafeta

Biatlonci so se po dveh tednih le poslovili od Hochfilzna s tekmo mešanih štafet. V odsotnosti Norvežanov so bili najboljši Rusi, Slovenci so osvojili 13. mesto.

Ruska štafeta (Vilukina, Zajceva, Volkov, Šipulin) je resnično prikazala nastop, ki mu niso mogli slediti niti v drugih velikih biatlonskih taborih. Še najbližje temu z zaostankom 27 sekund so bili kar nekoliko presenetljivo Čehi, ki so zasedli drugo mesto. Vitkova, Soukalova, Moravec in Slesingr so porabili le tri dodatne naboje (dva več kot Rusi), da so na strelišču pobelili vse tarče. Francozi (Dorin Habert, Boilley, Boeuf, S. Fourcade) so bili sicer hitrejši na progi, vendar strelsko manj natančni (0+9) od Čehov, zato so pristali na tretjem mestu.

Teji Gregorin, Andreji Mali, Klemnu Bauerju in Jakovu Faku je kazalo precej bolje, kot se je razpletlo po stoječem streljanju v tretji predaji. Gregorinova, ki je povedla štafeto s štarta, je porabila le dva dodatna naboja v streljanju stoje in je predala Malijevi kot osma. Tudi Kamničanka je morala napolniti puško z dvema rezervnima nabojema vendar na streljanju leže. Bauer je prevzel štafeto na 11. mestu. Hitro je nadoknadil nekaj mest in se po streljanju leže, kjer je zadel vseh pet tarč, prebil že do šeste pozicije. Usodno je bilo njegovo streljanje stoje, kjer mu tarče nikakor niso hotele padati. Trikrat je moral zaokrožiti po kazenskem krogu in na progo se je vrnil šele kot 14. ter na istem mestu tudi predal štafeto Jakovu Faku. Ta je bil sicer obakrat brezhiben na strelišču in zelo hiter na progi, vendar ni mogel več bistveno izboljšati slovenskega dosežka. V cilj je pripeljal štafeto na 13. mestu.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Komentar Teje Gregorin je bil: “To ni isto počutje kot sem ga navajena iz najboljših časov. Še vedno čutim utrujenost, zato tudi ne stečem tako kot bi morala. Kljub odličnim smučem nisem mogla narediti več kot sem prikazala. Seveda je bilo bistveno bolje kot na šprintu, vendar sta dva popravka na strelišču še vedno preveč za dober individualni nastop. Potrebujem počitek in lažje treninge, da se spet dvignem na višji nivo. Škoda včerajšnjih težav s puško, kjer je očitno prišlo nekaj vmes med udarno iglo in naboje, kajti streli sploh niso bili sproženi. Upam, da se to ne ponovi več.

Danes sem tekel brez težav, zato sem tudi lahko dosegel tretji čas svoje predaje. Strelsko se je vse izšlo po pričakovanjih in čutim, da sem bil tudi na strelišču lahko zelo hiter. Več ni bilo možno storiti, saj so bili tekmovalci pred menoj že precej oddaljeni,” je bila ocena današnjega nastopa h kateri je Jakov Fak pristavil še ugotovitev za včerajšnje zasledovanje. “Včeraj sva s Klemnom očitno naredila napako, ker sva nastopila z nepreverjenim materialom tj. z novimi čevlji. Z njimi seveda ni nič narobe, temveč bi bilo potrebno le prilagoditi nastavitev vezi zaradi spremenjenega podplata. Včasih je potrebno tudi tvegati, vendar ne na tak način, sem ugotovil. Sicer pa upam, da bova z Urošem lahko do novega leta še nekoliko dvignila tekaško formo, da bom že na prvih tekmah v letu 2012 resnično lahko pričel izpolnjevati visoko zastavljene cilje.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

V slovenskem taboru so že včeraj po dodatnem preverjanju in analizi opreme ugotovili razloge za slabšo tekaško predstavo Faka in Bauerja na zasledovanju. “Niso bile krive smuči in njihova priprava, temveč novi čevlji, ki sta jih dan pred tem dobila od proizvajalca Bauer in Fak. Zaradi novega koničnega podplata bi bilo potrebno spremeniti tudi nastavitev vezi na smučeh. Zaradi tega se je spremenilo težišče na smučeh, kar je botrovalo počasnejšemu teku. Danes sta oba tekla s preizkušenimi čevlji in temu primeren je bil tudi njun tekaški izplen,” je obrazložil Uroš Velepec, ki ni mogel biti najbolj zadovoljen s štafetnim nastopom. “Seveda bi lahko pohvalil praktično vse, le Bauerja bi pri tem izpustil. Ostali so prikazali sliko, kot so jo trenutno sposobni, Klemen pa je na streljanju stoje žal pokopal naše upe.”

Biatlonce čakajo nove tekme svetovnega pokala šele po božično-novoletnih praznikih, ko se bo karava odpravila v nemški Oberhof. Pred tem se bodo slovenski lovci na smučeh pomerili le še 26. decembra na tekmi državnega prvenstva s skupinskim štartom na Pokljuki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen


Leave a Comment