18. Šolski pokljuški maraton – dobra volja premaga tudi deževno zimo

Na Rudnem polju na Pokljuki je v soboto, 18. januarja 2014, potekala že 18. izvedba Šolskega pokljuškega maratona, ki je bil tokrat na sporedu nekoliko prej kot običajno, saj je bil del mednarodne akcije Svetovni dan na snegu.


Tekači v netekmovalnem delu [foto: Šport mladih]

Če se spomnimo dveh let nazaj in temperature – 20 stopinj, pa lanskega snežnega meteža, potem je letošnji dež naredil piko na »i«. Zdaj lahko pričakujemo, da bo naslednje leto zelo lepo sončno zimsko vreme. Ampak nič ne de, Energije tudi tokrat ni manjkalo, saj je bilo uradno prisotnih 1.200 otrok in mladih iz preko 56 osnovnih in srednjih šol – z vsemi tekmovalci in spremljevalci pa skupno preko 1.400 udeležencev. Pa še nekaj, energijo je mladim vlivala tudi gostja – naša šampionka Petra Majdič.

Pohvaliti je treba vse športne pedagoge in spremljevalce ter vztrajne otroke in mlade, da se ponovno niso ustrašili vremenske napovedi in so vseeno prišli na Pokljuko. Zopet se je izkazalo, da otroci ne komplicirajo, da jim odrasli velikokrat sami naprtimo nedejavnost – potrebno jim je dati možnost, jih motivirati in njihovi športni užitki pridejo kaj hitro na dan.


Start najmnožičnejšega netekmovalnega smučarskega teka na 2 km [foto: Šport mladih]

Udeleženci so se preizkusili v teku na smučeh na razdaljah 2, 5 in 10 km, veliko jih je izbralo zimske pohode, nekaj se jih odločilo za krpljanje, mnogi pa so se preizkusili tudi v smučarskih skokih. Tako kot vedno je bila najbolj množična udeležba v smučarskem teku na 2 km in udeležba na zimskih pohodih.

Tudi tokrat so izvajalci pripravili mnogo spremljevalnih dejavnosti. Predstavili sta se slovenska vojska in policija, poslikava obraza je bila sploh zanimiva, šaljive štafetne igre in druge dejavnosti pa pritegnile mnoge. Za nabiranje dodatne energije je poskrbela akcija pošiljanje energije slovenskim športnikom. Največ so je otroci poslali našim športnikom, ki bodo nastopali na ZOI v Sočiju. Vsi udeleženci te akcije so si prislužili malo ragljo ali kakšno drugo nagrado. Za otroke je bila zanimiva tudi predstavitev biatlona in ogled mladih tekačev, ki so se v sklopu prireditve pomerili na šolskem državnem prvenstvu v teku na smučeh in biatlonu. To je bila ena izmed letošnjih novosti in odlična popestritev programa.


Podelitev medalj najboljšim učenkam v tekmovalnem delu – smučarski tek [foto: Šport mladih]

Posebne nagrade so si zagotovile tudi šole z največjo udeležbo. Pet najbolj številčnih šol je prejelo posebne nagrade podjetja Petrol – Magna kartice, prve tri tudi tradicionalne spominske pokale. Med osnovnimi šolami je bila najštevilčnejša OŠ Mirna, ki je na Pokljuko pripeljala 103 udeležence, med srednjimi pa Gimnazija Kranj s 43 udeleženci. Omeniti velja Petrolove rokavice “touch”, katere je prejel vsak udeleženec prireditve in so predstavljale pravo posebnost. Vsi udeleženci tekaškega dela maratona so bili deležni spominskih medalj, ki so jih s ponosom nosili okoli vratu. Čeprav se je razmočenost v vseh oblikah stopnjevala, so najbolj vztrajni počakali še na žrebanje posebne nagrade – čokolade velikanke podjetja Žito Gorenjka – to je prejela OŠ Dobje. Verjamemo, da so se na poti domov vsi veselo sladkali.


Start učencev v tekmovalnem delu – smučarski tek [foto: Šport mladih]

Za konec je treba pohvaliti vse organizatorje, ki so kljub težkim vremenskim razmeram, pripravili prijetno prireditev. Čestitamo OŠ Gorje in vodji tekmovanja Nenadu Pilipovičem, ravnatelju Milanu Rejcu, ostalim šolskim delavcem in učencem, delavcem Športnega centra Pokljuka za pripravo prog ter vsem podpornikom projekta.


Start s Petro Majdič [foto: Šport mladih]

Za zaključek izjava Petre Majdič tik pred startom teka na 2 km: “Ni pomembno kdo je prvi, pomembno je, da pridemo VSI do cilja. Dokažimo, da zmoremo VSI opraviti z 2 km dolgo progo. Vmes lahko tudi malo poklepetamo, me kaj vprašate in na koncu bomo zmagovalci Vsi.

Se vidimo na 19. Šolskem pokljuškem maratonu!

Ekipa Športa mladih

Leave a Comment