53. Pokal Vitranc z oceno odlično

Z zaključnim računom se je Pokal Vitranc zaključil tudi za organizatorje, ki so med drugim prejeli odlične ocene za organizacijo tudi s strani Mednarodne smučarske zveze. Milijon in 300.000 evrov vreden dogodek je imel pozitivno bilanco. Znane so tudi že naložbe za prihodnjo sezono in datum 54. Pokala Vitranc – 14. in 15. marec 2015.


Kranjskogorska tekmovalna kolisa [foto: GEPA]

Organizatorji 53. Pokala Vitranc so skupno ustvarili proračun oziroma prihodke v vrednosti 1.283.504,50 evrov, kar jim je uspelo s prodajo televizijskih in marketinških pravic, med drugim tudi ob pomoči domačih pokroviteljev (Petrol, Triglav, Elan, Porsche Slovenija, Agrokor, Hrvaška turistična skupnost, skupina Laško, Konica Minolta). Stroški organizacije prireditve so znašali 1.237.380,08 evra, kamor je všteto tudi 140.000 evrov, kolikor so jih organizatorji skladno s pogodbo dolžni nameniti Smučarski zvezi Slovenije, za programe alpskega smučanja. Razlika v višini 46.124,42 evrov se bo razporedila v društveni sklad in bo namenjena delu z mlajšimi selekcijami v ASK Kranjska Gora oziroma za posodobitve na smučarskem poligonu.

O Pokalu Vitranc preko 1.000 člankov

Odlična je bila tudi medijska pokritost 53. Pokala Vitranc, novinarji so namreč objavili kar 1.032 člankov in drugih prispevkov o tem tekmovanju in tudi drugem dogajanju v okviru Pokala Vitranc. V neposrednem TV prenosu so si tekmovanje lahko ogledali gledalci v 17-h državah Evrope, Azije in Severne Amerike, v obliki novic in magazina pa so Pokal Vitranc videli na vseh petih kontinentih.
Izpostaviti velja tudi dve tekmovanji za Mini Pokal Vitranc, kjer se je v veleslalomu pomerilo skupno okoli 500 otrok rojenih med letom 2002 in 2009, zelo pozitivno pa je bilo to tekmovanje sprejeto tudi s strani staršev in trenerjev v smučarskih klubih.


Na veleslalomski tekmi je slavil Ted Ligety [foto: GEPA]

Vadbeni poligon množično obiskan

V Kranjski Gori sta od te sezone dalje vsem smučarskih klubom brezplačno v času obratovanja žičnic na voljo dva smučarska poligona (Podles in Podkoren) za treninge vseh selekcij. Odziv smučarskih klubov je bil pričakovan, saj so bili do sedaj treningi vedno pomaknjeni na obrobje oziroma v čas, ko smučišča niso bila zasedena z rekreativnimi smučarji, ki so seveda glavni vir prihodkov smučarskih centrov. RTC Žičnice Kranjska Gora je skupaj s SZS in ASK Kranjska Gora pokazala pot, kako se da omogočiti treninge tudi v času običajnih obratovalnih ur smučišč. Zaradi slabih snežnih razmer sta sicer oba poligona začela z delovanjem šele v februarju, a je bil kljub temu na poligonu Podles opravljen 101 trening (ženska A reprezentanca in 17 klubov) in 14 tekmovanj, na poligonu Podkoren pa 21 treningov reprezentanc SZS (moška in ženska A in B, mladinska reprezentanca), 9 treningov slovenskih klubov in 8 treningov tujih reprezentanc.

Dobiček v boljše zasneževanje

OK Pokal Vitranc je potrdil tudi plan investicij za prihodnjo sezono. V poletnem času bodo organizatorji Pokala Vitranc s pomočjo RTC Žičnice Kranjska Gora in ob finančni podpori občine Kranjska Gora ter FŠO in iz sredstev Pokala Vitranc obnovili eno izmed dveh črpališč vode na smučarskem poligonu Podkoren in s tem omogočili večje kapacitete pretoka vode ter posledično hitrejše zasneževanje.


Bo up slovenskega veleslaloma Žan Kranjec razveseljeval navijače na Kranjskogorski strmini? [foto: GEPA]

Pogrešajo le domačega tekmovalca v finalu

Generalni sekretar Organizacijskega komiteja Pokala Vitranc, Srečko Medven dodaja: “Letošnji Pokal Vitranc je ponovno prejel tudi odlične ocene s strani Mednarodne smučarske zveze. Številko gledalcev na samem tekmovanju v obeh dneh pa nam daje zagotovilo, da delamo dobro in da smo na pravi poti, da ponovno postavimo alpsko smučanje na mesto, ki mu v slovenskem prostoru pripada. Z organizacijskega vidika smo v samem svetovnem vrhu, upamo pa, da nam bo lahko sledilo tudi novo vodstvo alpskih disciplin, ki obljublja prenovo alpskega smučanja od temeljev navzgor. Prav zato upamo, da bomo kmalu videli tudi kakega domačega tekmovalca v finalni vožnji na Pokalu Vitranc. Pred pričetkom nove smučarske sezone naš čaka še tradicionalno (že deveto) druženje ob vihtenju golf palic v zgodnji jeseni, kamor običajno povabimo nekdanje in sedanje tekmovalce, poslovne partnerje Pokala Vitranc, člane Cluba5 in druge prijatelje Pokala Vitranc, da se ob neformalnem druženju pogovorimo tudi o načrtih za prihodnost.

V prihodnji smučarski sezoni 2014-15 Pokal Vitranc ostaja predzadnja postaja moške smučarske karavane. V Kranjski Gori se bodo najboljši smučarji sveta ustavili 14. in 15. marca 2015.

Leave a Comment