A ekipa tekačev na smučeh na pripravah v Planici v slogu gimnastičarjev

A reprezentanca v teku na smučeh z Vesno Fabjan in Barbaro Jezeršek na čelu, te dni pridno nabira kondicijsko in specialno pripravo na 10-dnevnih pripravah v Planici pod vodstvom glavnega trenerja Marka Gracerja in pomočnika Nejca Brodarja.


Stabilnost je v glavi [foto: Maja Benedičič/SZS]

Marko Gracer je zadovoljen s trenutnim potekom priprav na Olimpijsko sezono. “Poleti običajno ni težav, tekmovalci so v optimalnem stanju tako zdravstveno kot motivacijsko. Na tokratnih pripravah v Planici, smo opravili dva intervalna treninga na rolkah na odličnem rolkarskem poligonu v Beljaku. Dva dni nazaj smo opravili skoraj šest urni trening, s kolesom do Rabeljskega jezera (lago di Predil), potem veslanje približno eno uro, sledilo je ponovno kolesarjenje čez Predil, skozi Log pod Mangartom in Trento čez Vršič do Planice. Fantje so pred vzpenjanjem na Vršič kolo zamenjali za rolke. Da je bil trenažni dan popoln, pa so popoldan opravili še vlečenje prikolice na tekaških rolkah po kolesarki progi Mojstrana-Planica.

Danes so tekači in tekačice opravili pravi gimnastični trening. Poleg temeljitega ogrevanja, ki je trajal skoraj uro in pol, so s tekom, gimastičnimi vajami, vajami za moč pripravili tako tetive, kite kot mišice za gibanja in vaje, ki niso “domače” tekaču na smučeh. Slovencem se je na treningu/pripravah pridružila reprezentanca tekačev na smučeh iz sosednje Hrvaške.

Manjkajoči del ženske A ekipe se nahaja na treh različnih prizoriščih. Katja Višnar trenira na Norveškem skupaj s fantom Hattestadom, Lea Einfalt je na pripravah mladinske reprezentance na Rogli pod vodstvom klubskega trenerja Roka Šolarja, Alenka Čebašek pa se na novo sezono pripravlja na morju.


Barbara Jezeršek [foto: Maja Benedičič/SZS]

Vse misli proti olimpijskim igram

Za mano so tretje priprave. Musker fiber je v tem trenutku moj zvesti spremljevalec, še posebno ob treningih gimnastike in akrobatike, ki sta efektivna in hkrati še zabavna. Vedno večji poudarek je na rokah in mišicah trupa, ki jih z raznolikimi vajami potem vgrajujejo v sam tek na rolkah. Vse misli so usmerjene proti olimpijskim igram, še posebej, ker je na programu sprint v prosti tehniki, vendar je potrebno do tja še priti, za kar je potrebno držati fokus in izkoristiti vsak trening, ker le tako prideš dobro pripravljen na tekmo. Seveda moram ob tem stalno paziti na zdravje, saj sem imela lani ne malo težav. Ob težavah moram sedaj takoj odreagirati in kar je zelo pomembno, poslušati svoj organizem. Za enkrat sem zadovoljna s potekom priprav in zdravstvenim stanjem. Motivacije je veliko, še posebej zaradi olimpijskih iger, vendar ob težkih treningih, kjer že vse peče, pomaga fraza nekega kolesarja “Shout up legs!” (Noge utihnite!),” je povedala Vesna Fabjan, katere akrobatske sposobnosti se ne bi branil niti profesionalen gimnastik.


Ogrevanje [foto: Maja Benedičič/SZS]

Dolgoprogašica Barbara Jezeršek nadaljuje tekaško pot na Olimp tudi preko kake ovire, “Uredila sem zdravstvene težave s kandido, ki mi je povzročala težave zadnjih pet let. Sem na dieti še približno dva meseca in glede tega je precej bolje kot lansko leto. Kar se tiče fizične priprave sem malce slabše kot lani, ko sem bila tri mesece prehitro v formi. Po drugi strani pa sem še izboljšala teste porabe kisika pri dr. Miliču ter vidi se napredek v tehniki teka. Pri vsakodnevnih treningih se osredotočam na sproščenost in ne obremenjevanje s pritiskom olimpijskih iger. Vem, da je in bo potrebno pri meni postoriti veliko psihološkega treninga.

Med falango fantov, kjer je v ospredju Rok Tršan, je priprave na novo sezono začel bolj previdno. “Po težavah v pretekli sezoni, kjer sem veliko treningov opravil na silo in si s tem nakopal poškodbe in slab imunski sistem, sem letos bolj previden in na treningih bolj prisoten z glavo in zdravim razumom.

Po pripravah v Planici bodo imeli tekmovalci nekaj dni za regeneracijo, potem pa sledi odprava na Norveško, kjer se bodo udeležili tekmovanj na tekaških rolkah.

Leave a Comment