Anamarija Lampič in Lea Einfalt do kolajn v Innsbruck

Po uspehu v smučarskih skokih, deskanju in alpskem smučanju sta danes na zmagovalni oder v Seefeldu stopili še smučarski tekačici Anamarija Lampič in Lea Einfalt, ki sta zablesteli na petkilometrski preizkušnji v klasični tehniki.

Obe mladi slovenski tekmovalki je že v cilju na olimpijskih igrah mladih pričakala tudi prva dama slovenskega smučarskega teka Petra Majdič, ki je obetavnima tekačicama v izteku v tekaški areni v Seefeldu pri Innsbrucku podelila prikupni maskoti iger, gamsa Yoggla.

Slovenski tekačici sta že pred tekmo veljali za tihi favoritinji. Start so sicer preložili za eno uro zaradi nizkih temperatur, kar pa slovenskih adutinj ni niti najmanj zmedlo. Startali sta med zadnjimi tekmovalkami in odlično odpravili s progo, na kateri je bila najhitrejša Rusinja Anastazija Sedova (14:18,0). Lampičeva je bila tik za Rusinjo že na polovici proge, medtem ko je Einfaltova na polovici vpisala peti čas ter pospešila proti koncu in še ujela zmagovalni oder. Utrujeni, a presrečni Slovenki sta v cilju poskrbeli za lep slovenski ekipni uspeh ter peto in šesto kolajno na mladinskih OI. Lampičeva je za Rusinjo zaostala 19,7 sekunde, Einfaltova pa 43,2 sekunde.


Anamarija Lampič, Petra Majdič in Lea Einfalt [foto: OKS]

Super je bilo, zelo dobro, ko sem zagledala rezultat, sem si rekla ‘yes’, uspelo mi je, sem na stopničkah. Začela sem malce hitreje in mislila, da me bo pobralo, ampak se je v redu oziroma super izšlo. Pred tekmo sem bila malce v dvomih, ampak tako sem si želela medaljo in mi je uspelo,” je bila največjega uspeha vesela 16-letna Anamrija Lampič, tekmovalka iz Valburge pri Smledniku, ki skupaj z eno leto starejšo Leo Einfalt, ki je iz bližnjih Zbilj, trenira v kranjskem TSK Merkurju.

Zelo sem zadovoljna, ker tretjega mesta nisem pričakovala. Stopničke sem imela v glavi, ker so bila pričakovanja zaradi lanskega drugega mesta na festivalu evropske olimpijske mladine v Libercu zelo velika. Ko sem videla, da je proga zelo ravninska, kar mi ne ustreza, sem bila skeptična, pa tudi dosti boljša sem v drsalni tehniki. Zato sem vesela, da sem takšen uspeh dosegla tudi v klasični tehniki,” je dejala Einfaltova, mladinska svetovna prvakinja v gorskih tekih. Vesela je bila, da jo ob progi spodbujala tudi njena velika vzornica Majdičeva, ki je bila zdaj v vlogi navijačice.

Ob prihodu v cilj je namreč obe tekmovalki pričakala in jima čestitala še “sveža športna upokojenka”, ki je v Innsbruck pripotovala na posebno povabilo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Majdičeva, skoraj v vlogi funkcionarke, namreč na igrah predstavlja uradno športno vzornico mladim športnikom. Podpore slovenske šampionke sta bili zelo veseli tudi mladi tekačici, ki sta se držali njenega nasveta. “Pred tekmo nama je Petra dejala, da naj naju ne bo strah, naj se potrudiva in da sva že dosti pokazali ter da bo to še ena velika izkušnja,” je povedala srebrna Lampičeva, ki jo je ob progi spodbujala majhna skupina slovenskih navijačev, starša, zbralo pa se je tudi nekaj sosedov.

Nista imeli preproste konkurence. Skandinavke imajo že precej izvrstno tehniko. Naši sta očitno res toliko močni, kot smo pričakovali. Želela bi, da pač gradita naprej v tej smeri in ne prehitevata dogodkov, očitno pa delata zelo dobro in samo naj delata tako naprej. Imamo očitno res super naslednice in prav je, da drugi prihajajo na sceno in da drugi dobivajo pozornost, tega sem vesela,” je dejala Majdičeva.

Danes so tekmovali tudi fantje. Miha Šimenc (+ 1:02,1) je bil na desetkilometrski preizkušnji v klasični tehniki sedmi, Matic Slabe (+ 2:26,2) pa 22.


Rezultati: Olimpijske igre mladih .: Innsbruck :. 5 km (ž)
Rezultati: Olimpijske igre mladih .: Innsbruck :. 5 km (m)


Leave a Comment