Anamarija Lampič v klasičnem sprintu osvojila bronasto medaljo!

Na 53. svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Oberstdorfu je Anamarija Lampič v klasičnem sprintu osvojila bronasto medaljo!

25. februar 2021 je prinesel prvo končno odločitev na letošnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, tekmovalke in tekmovalci so se pomerile v sprintu v klasični tehniki. V jutranjih kvalifikacijah sta Anamarija Lampič in Eva Urevc vpisali 14. in 24. čas, žal sta izven trideseterice ostala Vili Črv in Janez Lampič.


Anamarija Lampič je osvojila 10. slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih [foto: SZS]

Vrhunski prvi nastop Lampičeve, Urevčeva brez možnosti

V sončnem in zelo toplem Oberstdorfu je prva od naših v drugi četrtfinalni skupini nastopila Anamarija Lampič. Ob njej so tekle še Švedinja Linn Svahn (8. čas kvalifikacij), Rusinja Hristina Matsokina (9.), Nemka Sofie Krehl (21.), Švicarka Laurien van der Graaff (25.) in Sophie Caldwell Hamilton (26.). Lampičeva je na progo ob 13 stopinjah nad ničlo krenila silovito in takoj stopila na čelo skupine, na prvem vzponu je bila ob boku van der Graaffove. Švicarka je s Svahnovo na ravnini nato preitela Lampičevo, a slednja je na vzponu znova dokazala svojo moč in formo ter ob boku Svahnove odtekla proti ciljni ravnini. Na slednji Lampičeve ni mogla ogroziti nobena tekmovalka in je zanesljivo dobila četrtfinalni tek druge skupine, v zadnjih metrih se sploh ni več poganjala, na drugo mesto se je uvrstila Svahnova.

V tretji četrtfinalni skupini je tekla Eva Urevc ob Švedinji Jonni Sundling (4.), Norvežanki Ane Appelkvist Stenseth (6.), Finki Katri Lylynpera (7.), Belorusinji Anastasii Kirillovi (16.) in Italijanki Nicole Monsorno (30.). Gorjanka je na prvem vzponu tekla v ozadju, najhitrejših konkurentk ni ujela niti na ravnini, na stadionu, pred drugim vzponom, kjer je nato znova malce zaostala. Urevčeva je pred ciljno ravnino zaostala že preveč in je v cilj pritekla na 6. mestu tretje četrtfinalne skupine, kar je pomenilo, da je s tekmovanjem že zaključila, v tej skupini je bila najboljša Sundlingova pred Lylynpero.

Polfinalna skupina pravi finale pred finalom

V polfinalni skupini je Lampičeva imela same izjemne konkurentke. Norvežanki Maiken Caspersen Fallo (2.), ki je branila naslov iz Seefelda, kjer je postala prvakinja v drsalnem koraku in Stensethovo ter Švedinje Sundlingovo, Svahnovo in Majo Dahlqvist (5.). Tudi tokrat je Lampičeva hitro skočila naprej, na prvi vzpon je tekla ob boku Sundlingove in Stensethove, na stadion je prvič prišla na tretjem mestu. Na drugem vzponu je zaostala za Sundlingovo, Stensethovo in Fallo, sledil je izjemen zaključek v katerem je bila najhitrejša Sundlingova, 3 desetinke je zaostala Falla, Stensethova je zaostala 36 stotink, Lampičeva pa na 4. mestu 44 stotink, medtem ko je Dahlqvistova zaostala 58 stotink, Svahnova pa več kot dve sekundi. Čas zmagovalke je bil 2:36,53, kar je bilo pomembno, če bi se Lampičeva v finale vendarle prebila po času (2:36,97).

Druga polfinalna skupina je bila počasnejša od prve in jasno je bilo, da je Anamarija Lampič v velikem finalu! Zmagovalka druge skupine, Tiril Udnes Weng je tekla 2:38,21, tretjeurvščena Anna Svendsen pa 2:38,58, kar je bilo počasneje od naše šampionke!

Sijajen zaključek prinesel bron!

Anamarija Lampič je prvič v karieri nastopila v velikem finalu, ob njej so bile le skandinavske tekmovalke. Švedinji Sundlingova in Johanna Hagström, zmagovalka kvalifikacij, ter Norvežanke Wengova, Falla in Stensethova. Finalni tek je Lampičeva začela na zunanji progi, oba prejšnja je bila na notranji, pred njo sta na prvi vzpon tekli obe Švedinji in tudi Norvežanki Stensethova in Falla. Na stadionu je naša šampionka tekla na petem mestu, na vzponu se je izenačila na četrtem mestu, nato pa je sledil nor tek na ciljni ravnini. Sundlingova se je malce oddaljila od tekmic, Falla in Lampičeva pa sta v zadnjih metrih obračunali za preostali medalji in po srditem boju do zadnjega milimetra se je Anamarija Lampič veselila bronaste medalja v sprintu v klasičnem koraku!
Četrta je bila Hagströmova, ki je zaostala več kot sekundo in pol za Lampičevo, peta Stensethova in šesta Wengova. Eva Urevc je osvojila končno 28. mesto. Svetovni prvak v moški konkurenci je postal Johannes Høsflot Kläbo, tudi srebro in bron sta z Erikom Valnesom in Haavardom Solaasom Taugbölom odšla na Norveško. Vili Črv je zasedel 48. mesto, Janez Lampič pa 55. mesto.

Izjava Anamarije Lampič

Mislim, da so to sanje vsakega športnika. Seveda sem zadovoljna, ponosna nase in na serviserje, ker sem imela res zelo, zelo dobre smuči. Vem, da so se celo sezono trudili ravno toliko kot jaz, danes pa še posebaj. To je samo ena potrditev, da sem ena izmed boljših šprinterk. To je to!


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oberstdorf (ž)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oberstdorf (m)


Leave a Comment