Anže Lanišek po drami v Ruki do prve zmage v karieri

Na drugi tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal v Ruki na Finskem je Anže Lanišek prvič v življenju premagal vse konkurente!


Anže Lanišek je v Ruki dočakal prvo zmago med elito svetovnega skakanja [foto: Bobo]

Po prvi seriji je bil pogled na rezultatsko razpredelnico odličen. Anže Lanišek je s 147 metri in 170,1 točkami vodil, tako kot včeraj, drugi je bil Nemec Markus Eisenbichler s 145 metri in 166,9 točkami, tretji je bil Cene Prevc s 143 metri in 159,6 točkami, sijajen šesti Peter Prevc s 142 metri in 154,5 točkami ter še osmi Timi Zajc s 140.5 metri in 151,0 točkami! Brez finalne serije sta žal ostala Lovro Kos na 39. mestu s 125.5 metri in 121,2 točkami ter Tilen Bartol s 117.5 metri in 101,3 točkami na 46. metru.

Finalna serija se je precej raztegnila zaradi neugodnih vremenskih razmer. Žal je bil žrtev le teh prvi naš v finalu, Zajc, ki je skočil 120.5 metrov in je z 265,0 točkami končal na 20. mestu. Peter je bil bolj zadovoljen, skočil je 134 metrov, 288,2 točk pa ga je popeljalo na končno 6. mesto in rezultata letošnje sezone. Cene je v finalu prav tako dobro opravil svojo nalogo, pristal pri 136 metrih in z 296,8 točkami končal tik pred starejšim bratom, s končnim 5. mestom pa je izenačil najboljšo uvrstitev v karieri!

Sledila je izjemna drama. Pred nastopom Laniška, na katerega smo čakali več minut, je vodil Karl Geiger 142.5 metri in 310,3 točkami pred rojakom Markusom Eisenbichlerjem, ki je skočič 135.5 metrov in zbral 305,2 točk. Lanišek je nato po dolgem čakanju ohranil zbranost in mirnost, pristal pri 135 metrih in s 311,9 točkami prvič v karieri ugnal vso konkurenco!


Timi Zajc [foto: SZS]

Prvi skok je bil res super, fantastičen, užival sem maksimalno kar se je dalo. V finalu pa smo videli – na vrhu smo čakali, malo me je zeblo v roke, vprašali so me, če potrebujem oddejo in sem rekel da ne. Skušal sem ostati le čim bolj miren in skočiti tako kot znam. Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi, da znam skočiti. Zame večje spremembe ni, grem še vedno lepo mirno iz skoka v skok. Bilo je zelo težko, posebno v finalni seriji. Dolgo časa sem čakal, roke sem imel že malce mrzle, a ostal sem miren in zbran na to, kar želim narediti. Boril sem se do konca, čeprav je bila moja višina v zraku zelo nizka. Boril sem se, da pridem do zelene črte in zmage. Odličen dan zame!” je bil po tekmi presrečen Lanišek.

Analizo tekme je napravil tudi glavni trener Robert Hrgota: “Najprej bi čestital vsem fantom, še posebno Anžetu, Petru in Cenetu za odlične skoke danes. Kar se tiče tekme, je bila pa druga serija zelo težka, vetrovno spremenljive razmere in rekel bom, da je Anže moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk, to čakanje. Trenutno funkcionira zelo dobro, tudi takšne stvari ga ne vržejo iz tira. Mislim, da lahko res mirno in samozavestno nastopi na naslednjih tekmah. Se že veselim Wisle!

V skupnem seštevku Lanišek zaostaja samo za Geigerjem, Cene je 7., Zajc pa na 9. mestu. Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v poljski Wisli.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ruka


Leave a Comment