Avstrijci znova v ospredju, slovenska ekipa šesta


Že šestič so se Avstrijci ovenčali z naslovom svetovnih prvakov [foto: GEPA]

Avstrija, branilka naslova izpred dveh let, je znova dokazala, da ima najmočnejšo ekipo na svetu. Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner, Thomas Morgenstern in Gregor Schlierenzauer so bili na zadnji tekmi svetovnega prvenstva v Predazzu zanesljivo boljši od drugouvrščenih Nemcev in Poljakov na tretjem mestu. Slednji so po tekmi zasedali četrto mesto, a so po zasedanju žirije glede točkovanja zaradi naletnih mest vendarle prišli do prvega ekipnega odličja na svetovnih prvenstvih.

Glede na uspehe letošnje sezone z današnjim izkupičkom slovenskih skakalcev ne moremo biti povsem zadovoljni. Dolino Fiemme bodo zapustili z mešanimi občutki, saj so ekipno tekmo končali na šestem mestu. Prvi, ki se je za Slovenijo spustil po zaletišču skakalnice je bil Robert Kranjec (122 m), drugi je nastopil Jurij Tepeš (115 m), tretji pa Jaka Hvala (117,5 m). Po treh skupinah skakalcev je Slovenija zasedala šele deveto mesto, zato razlogov za nasmeh na obrazu slovenskih predstavnikov ni bilo. “Mi trije nismo sestavili pravih skokov, ne najdemo pravih občutkov,” so bile prve besede Hvale po njegovem prvem nastopu. Peter Prevc je nastopil v zadnji, najmočnejši skupini, doskočil pri 127 m in Slovenijo popeljal v drugo serijo, ki jo je začenjala s šeste pozicije.


Jurij Tepeš [foto: GEPA]

V finalu so svoje skoke popravili, Kranjec je pristal pri 126 m, Tepeš je letel še pol metra dlje, Hvala je zmogel do 122 m. Najbolje se je spet odrezal svetovni podprvak Prevc, ki je v finalu pristal pri 130 m. Da bi se slovenska četverica povzpela na višje mesto od šestega, ni bilo mogoče, saj so za četrtouvrščenimi Japonci zaostajali preveč. Slovenski junak svetovnega prvenstva je po tekmi dejal: “Na svoj skok sem se zbral in ga opravil dokaj solidno. Potreboval sem dobro motivacijo, saj sta Robert in Jurij po prvem nastopu poklapano prišla v sobo za ogrevanje. S skakalnico sem se ujel. Danes sem užival, kljub temu, da preostali člani ekipe niso prikazali njihovih najboljših skokov. Osebno sem pričakoval več kot šesto mesto.


Alexander Pointner mora biti zadovoljen z uspehom svojih varovancev  [foto: GEPA]

Norvežani ob odličje zaradi zmede naletnih mest

Avstrijci so skakali konstantno, čeprav jim vseskozi ni kazalo na zmago. Najboljše izhodišče pred finalno serijo si je priborila norveška ekipa v postavi Andreasa Stjernena, Toma Hildeja, Andersa Bardala in Andersa Jacobsena. Ponesrečil se jim je le en skok, ko je  Hilde v finalu skočil le 118 m. Prvo mesto je bilo tako neulovljivo. Avstrijci so tudi nekoliko posrečeno stali na prvem mestu, ko se je Fettnerju ob nerodnem doskoku odpela desna smučka, padca se je elegantno rešil, obenem pa je rešil tudi zmago rdeče-bele ekipe, ko se je v iztek nasmejano popeljal po eni smučki. Tudi Andreas Wank, Severin Freund, Michael Neumayer in Richard Freitag so trepetali za uvrstitev med najboljše tri ekipe na svetu, saj so jim bili Poljaki stalno za petami. Ti so sprva mislili, da so za prvo ekipno medaljo na svetovnem prvenstvu zaostali zgolj za osem desetink točke in končali na nesrečnem četrtem mestu, a po koncu tekme je sledilo polurno zasedanje žirije glede točkovanja zaradi naletnih mest. Norvežani so izgubili srebrno medaljo, to so potem prejeli Nemci, bronasto odličje pa je v vsej nastali zmedi pripadlo Macieju Kotu, Piotru Zyli, Dawidu Kubackiju in Kamilu Stochu.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Uradni rezultati


Leave a Comment