Barbara Jezeršek 19. v Lahtiju

Norveške smučarske tekačice so prevladovale na tekmi za svetovni pokal v skiatlonu v finskem Lahtiju. V preizkušnji na 7,5 km klasično in 7,5 km prosto so zasedle prva štiri mesta: zmagala je Therese Johaug (36:53,5) pred Marit Bjørgen (+ 10,8), Heidi Weng (+ 11,9) in Kristin Størmer Steira (+ 14,4). Izkazala se je tudi Slovenka Barbara Jezeršek, ki je zasedla 19. mesto (+ 1:48,3), Alenka Čebašek (+ 3:38,3) pa je bila 49.


Therese Johaug [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Therese Johaug je tekla napadalno vso tekmo in bila vodstvu. Prva je bila tudi pri obeh vmesnih časih, kjer so delili bonusne točke, tako da si je Norvežanka za zmago prislužila kar 130 točk za svetovni pokal. V klasični tehniki ji je tesno sledila Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki pa je v drsalnem koraku postopoma popuščala in na koncu osvojila osmo mesto z zaostankom 52,6 sekunde. Tako je vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala znova prevzela Bjørgnova.

Jezerškova, ki je imela startno številko53, in je na startu stala precej v ozadju, je znova imela svoj dan in je dokazala, da je v tovrstnih preizkušnjah vedno lahko uvrščena med najboljšo dvajseterico. V klasičnem slogu se je močno trudila priti do čim boljšega izhodišča za drugo polovico tekme v drsalnem koraku. Potem ko je 11. februarja v Novem Mestu odstopila v tekmi na15 km klasično, se je kljub zdravstvenim težavam, ki si jih v treh tednih ni povsem pozdravila, pritekla novo odlično uvrstitev.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Čeprav sem na startu stala v ozadju, sem bila ob strani in sem lahko prehitevala tekmice pred seboj. V klasični tehniki sem se držala načrta, ki sva ga imela s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem. Želela sem se čim bolj približati trideseterico. To mi je tudi uspelo in drsalni korak sem začela na 32. mestu. V prosti tehniki mi je šlo vse bolje in znova sem dosegla fantastičen rezultat. Imela sem izvrstne smuči,” je bila Jezerškova vesela odličnega nastopa, potem ko je bila pred tekmo precej negotova glede svoje pripravljenost.

V nedeljo bo v Lahtiju sprinterska preizkušnja v klasični tehniki, v kateri bodo od Slovenk nastopile Jezerškova, Čebaškova, Vesna Fabjan in Katja Višnar.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti


Leave a Comment