Bauer in Marič do točk, Erženova za las ob njih

Biatlonci so tekmovali v Oberhofu, ki že tradicionalno gosti prvo postajo biatlonskega svetovnega pokala v novem letu. V tipičnem meglenem, vlažnem vremenu in na skromni snežni podlagi je šprintersko preizkušnjo osvojil Norvežan Emil Hegle Svendsen. V odsotnosti Jakova FakaKlemen Bauer in Janez Marič, ki sta si pritekla in pristreljala 22. oziroma 23. mesto.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Klemen Bauer je dosegel 14. tekaški čas, vendar se po streljanju stoje ni mogel izogniti trem kazenskim krogom (0,3). “Bila je lepa priložnost, vendar mi je zmanjkalo koncentracije po drugem strelu v položaju stoje. Žal sem prišel na strelišče že v takšnem stanju, da več nisem zmogel izvleči iz strelskega nastopa. Še posebej sem se potrudil za zadnji strel, pa je tarča prav tako ostala nepokrita. Slabe razmere sem poskušal izkoristiti čim bolj sebi v prid in kljub dobremu počutju na progi ter hitrim smučem, sem ne katerih delih izgubljal preveč. Že v zasledovanju bom nastopil s podatkom več, ki mi bo morda omogočil boljši izkupiček,” je po tekmi ocenil svojo predstavo Bauer.

Janez Marič si je s 23. mestom (1,2) izboril najboljši rezultat zadnjih treh let in prve letošnje točke svetovnega pokala. Za Bauerjem je zaostal le dobre tri sekunde in dosegel 16. tekaški čas. Simon Kočevar je kljub popolni strelski statistiki obstal na 62. mestu brez jutrišnjega zasledovanja. Premierni nastop Lenarta Oblaka v svetovnem pokalu pa so zaznamovale tri zgrešene tarče (2,1) in končno 69. mesto.

Norvežanu Svendsenu (2,0) sta delala družbo na zmagovalnem odru še legendarni rojak Ole Einar Bjoerndalen (1,1), ki je zmago spustil iz rok za pičle štiri desetinke sekunde in vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade (0,3), ki je zaostal že 21,7 sekunde.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Erženova za las brez točk

Prvo zmago po božično-novoletnih praznikih in prvo zmago sezone si je v Oberhofu izposlovala Belorusinja Darja Domračeva. Brez Teje Gregorin v slovenski ekipi se je na 7,5-kilometrskem šprintu najbolje odrezala mlada Anja Eržen, ki si je s 44. mestom zagotovila tudi nastop na zasledovalni tekmi.


Anja Eržen [foto: Tomaž Šušteršič]

Blejka je že na svetovnem pokalu v Hochfilznu nakazala, da se kljub prvi sezoni v biatlonu, lahko že močno približa prejemnicam točk, tokrat pa je z dvema zgrešenima tarčama (0,2) svojo dosedanjo najboljšo uvrstitev izboljšala še za eno mesto. “S tekmo sem kar zadovoljna, sem si pa mislila, da bo takšen strelski izkupiček prinesel še boljšo uvrstitev. Na nastrelitvi puške sem imela kar nekaj težav, zato sem še posebej zadovoljna za vse podrte tarče leže. Stoje pa bi si želela še kakšno zadeto tarč več, vendar sem imela tudi nekaj vetra, kar me je še dodatno postavilo na preizkušnjo. Pred tem sem samo na tekaških tekmah v Oslu tekmovala pred takšno množico, zato je bilo to še posebno doživetje, le malo manj sem slišala spremljevalce iz ekipe, ki so bili ob progi,” je povedala Erženova po tekmi pred skoraj dvajsettisočglavo množico navijačev. “Za zasledovanje sem bom poskušala tokrat bolj držati svojega tempa in paziti na vsak strel, saj sem na prejšnji takšni tekmi plačala davek zaradi prevelike želje in hitenja za tekmicami,” je še dodala.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Andreja Mali ni ujela pravega strelskega ritma že v položaju leže in štirje obiski kazenskega kroga (3,1) ter 62. mesto so jo prikrajšali tudi za nastop v zasledovalni tekmi. “Andreja je žal naredila premajhno korekcijo, kar jo je stalo današnje uvrstitve. Veter je bil zvečer močnejši kot pri moških, zato so šli trije streli mimo. Bolj se je izkazala Anja, ki je prikazala svoj najboljši nastop do sedaj in to nas veseli. Pogumno in preudarno se je podala na progo in strelišče, kar je v tej fazi zanjo najpomembnejše. Pri fantih je Klemnu kazalo zelo dobro, vendar se je do streljanja stoje spet preveč gnal, zato je bil tam manj natančen. Soliden nastop pa je po dolgem času spet uspel Janezu, kar ga bo še dodatno spodbudilo in mu utrdilo samozavest, da je še vedno lahko konkurenčen. Nekaj sekund je za zasledovanje zmanjkalo Simonu, ki je hitro in natančno streljal, na progi pa mu je zmanjkalo energije. Z Lenartom pa smo za prvič lahko tudi pogojno zadovoljni,” je slovenske nastope ocenil trener Tomaš Kos.

Domračeva se je z današnjo zmago (0,1) šele prvič letos sploh povzpela na zmagovalni oder. Drugo mesto je z zaostankom slabe pol minute pripadlo finski biatlonki Kaisi Makarainen (0,2), tretja pa je bila strelsko popolna Ukrajinka Olena Pidgrušna (+36,4 sekunde).

Jutri pričnejo moški z zasledovanjem ob 12.30 uri, ženske pa ob 17. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Sprint (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Sprint (ž)


Leave a Comment