Bauer na uvodu med deseterico

Za biatlonkami so stadion v Östersundu zasedli biatlonci, ki so se pod žarometi preizkusili na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Z ogromnim naskokom več kot dveh minut je prvo moško zmago sezone osvojil lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade. Odlična strelska predstava je Klemnu Bauerju pomagala do 9. mesta in uvrstitve v prvo letošnjo deseterico.

Najboljši Slovenec na današnji tekmi je zgrešil le eno tarčo na prvem strelskem postanku, nato pa zdržal pritisk vse do konca in z zanj zavidljivo strelsko statistiko prečkal ciljno črto kot deveti. “To je bila ena mojih najboljših strelskih predstav in sem zadovoljen z njo. Za vrhunski rezultat bi moral biti tudi tek na višjem nivoju, vendar se oboje pač še ni sestavilo. Tudi pogoji na progi mi niso povsem ustrezali, saj so bili nekateri deli povsem poledeneli, kjer se ne znajdem najbolje. V zadnjem obdobju sem bil pozoren na več malenkosti, tekmujem bolj umirjeno in najbrž tudi to prinaša boljše streljanje. Poskušam uživati in zaupati vase, ter ne zganjati evforije zaradi tega. Upam, da ne bo ostalo le pri eni takšni tekmi, obenem pa verjamem, da sem resnično na pravi poti. Najbrž je tudi uspešno zaključen študij doprinesel vsaj delček k manjši psihični obremenjenosti,” je iskal razloge za svojo predstavo Klemen Bauer.


Klemen Bauer je osvojil deveto mesto [foto: Tomaž Šušteršič]

Jakov Fak je imel tokrat več smole na strelišču, saj si je prislužil šest minut časovnega pribitka (1,3,0,2) in končal tekmo na 50. mestu. “Manjka mi več kot mesec dni intenzivnega treninga, zato predvsem streljanje pod višjimi obremenitvami in tek na daljših razdaljah nista na tisti ravni, kot bi morala biti. Izboljšati moram prihod na strelišče in pripravo za strel, kjer vidim še največ rezerve. V tem bom lahko napredoval zgolj s tekmami, saj časa za trening ne bo več. Ocenjujem, da sem vendarle na pravi poti in bom že kmalu spet stari Jakov. Za šprint, ki je krajša tekma, se bom še bolj potrudil in poskusil izkoristiti le dve streljanji,” je v cilju ugotavljal Fak.

Janez Marič je bil, z eno nepokrito tarčo manj (1,2,1,1) od Faka, uvrščen mesto za njim. Peter Dokl pa z enakim strelskim izkupičkom (2,1,1,1) ni uspel priti višje od 97. mesta.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Zelo sem zadovoljen s Klemnom. Naredil je krasen rezultat, čeprav ni v popolnosti izkoristil svoje tekaške pripravljenosti. Za vrhunski izid bi moral pač podreti vseh dvajset tarč, kar je uspelo izvrstnemu Fourcadu. Tekaško bomo predstave še stopnjevali, kot smo si tudi zastavili. Glede na vse zgrešene tarče Jakova in Janeza, sta bila še dokaj dobro uvrščena, kar že sedaj kaže na dobro tekaško pripravljenost. Jakov bo moral predvsem streljanje še izboljšati, da se bo spet lahko kosal z najboljšimi,” je bila ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.

Francozu Fourcadu na najvišji stopnički sta na zmagovalnem odru delala družbo še Avstrijca Simon Eder na drugem (0,0,0,1) in Daniel Mesotitsch na tretjem mestu (1,0,0,0).

Jutri bo v Östersundu na sporedu le ženska šprinterska tekma. Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen bodo od 17.45 ure dalje odtekle 7,5-kilometrsko razdaljo z dvema streljanjema.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Posamezno (m)


Leave a Comment