Bergerjeva do druge kolajne, Gregorinova trinajsta

Dokončno slovo od svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu je pripadlo biatlonkam z 12,5-kilometrsko tekmo s skupinskim štartom. V cilju se je že drugega naslova veselila Norvežanka Tora Berger, edina Slovenka na tekmi Teja Gregorin je osvojila 13. mesto.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Gregorinova, ki je prvo polovico tekme držala priključek z najboljšo deseterico, je nekoliko ponesrečeno streljala prvič v položaju stoje. Dvakrat je morala obkrožiti kazenski krog, zato je izgubila sedem mest. Na zadnjem strelskem postanku pa je bila znova brezhibna, kar ji je omogočilo napredovanje za dve mesti in v cilj je pritekla kot 13. “Ne vem točno, kaj se mi je dogajalo na strelišču, vendar sem bila dvakrat žal neuspešna, kar me je oddaljilo od želene deseterice. Zadnji strelski postanek je bil bolj sproščen, kar se je poznalo tudi na zadetih tarčah. Na progi sem imela nekaj težav s pokostnico, ker je bila smučina že precej načeta; še dobro, da se nisem zapletla v drugem krogu v padec, kjer se je naenkrat znašlo na tleh pet, šest tekmovalk. Morda bi bilo za tekaški občutek celo bolje, če bi imela kakšen dan premora manj, saj sem vsak krog nekoliko zaostala, le zadnjega sem spet bolje izkoristila. Z nastopi na prvenstvu sem pogojno zadovoljna, saj mi je zmanjkala deseterica v konkurenci posameznic, zato pa je srebrna medalja mešana štafete vse odtehtala. Z veseljem odhajam domov, jutri nas čaka sprejem v Ljubljani, nato pa v torek že odletimo na finale svetovnega pokala v Hanti Mansijsk,” je še napovedala Gregorinova.

Na prvih treh mestih so se zvrstile uveljavljene biatlonke kot so Norvežanka Tora Berger (0,0,1,0), Francozinja Marie Laure Brunet (0,0,0,1) in finska tekmovalka Kaisa Mäkäräinen (0,0,0,1). Za slovo od domačih prizorišč predno zaključi tekmovalno kariero, se je Nemka Magdalena Neuner uvrstila šele na 10. mesto (1,1,1,3).


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Tako Teja kot Klemen sta dobro tekla in streljala, za uvrstitev na stopničke ali med top 5, pa bi bilo potrebno danes sestaviti perfekten nastop. Imela sta relativno majhen zaostanek za zmagovalci, za več bi morala zgrešiti vsaj po eno tarčo manj. Obe predstavi si zaslužita oceno prav dobro, saj smo za odlično vseeno pričakovali več. Glede na uvrstitve v svetovnem pokalu je Teja dosegla tista mesta, ki jih je že dosegala skozi sezono, Klemen pa je nastopil celo bolje od svojega povprečja. Največ nam na tem prvenstvu gotovo pomeni štafetno srebro, kar pomeni, da nimamo le enega konkurenčnega posameznika, temveč štiri zadosti dobre, da lahko uženemo vso konkurenco. Pred prvenstvom smo imeli odlične priprave in prav Jakov in Klemen sta ujela vrhunsko formo, Teji pa je v teku zmanjkalo nekaj sekund na vsaki tekmi, da bi lahko konkurirala za vrh. Po prvenstvu nas čakajo prijetne obveznosti, kot je povabilo k predsedniku države in javni sprejem na Kongresnem trgu. To je vse posebna čast, ki doleti le najboljše športnike in obenem kaže, da je tudi predsednik opazil naše napore, naše garanje in naše dosežke,” je sklenil slovenske nastope na prvenstvu glavni trener Uroš Velepec.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment