Berlot in Jelenko izjemna v Val di Fiemmu

Drugo dan tekmovanj nordijskih kombinatorcev v italijanskem Val di Fiemmu je bil na sporedu ekipni šprint, kjer sta dobro nastopila tudi slovenska predstavnika Gašper Berlot in Marjan Jelenko. Na skakalnici je bil uspešnejši Berlot, ki je zmogel 125,0 m, Jelenko pa je pristal pri 119,0 m, kar je na koncu za našo dvojico pomenilo šesto mesto. Za vodilnima Avstrijcema sta po ″prvi polovici″ zaostajala 48 sekund.


Marjan Jelenko [foto: GEPA]

Na tekaškem delu se je že nekje po približno treh kilometrih ustvarila skupina sedmih ekip, ki so bile v ospredju, med njimi pa sta bila tudi naša člana. Jelenko in Berlot sta lahko kontakt z najboljšimi držala vse do zadnjega kilometra, nato pa so jima nekoliko pošle moči, a je končno sedmo mesto izjemen uspeh. Do sedaj so bile naše ekipe boljše le dvakrat, obakrat se je to zgodilo v finskem Kuusamu (2012, 2013)

Današnjo tekmo ocenjujem kot zelo dobro, saj je bilo tudi razmerje med skoki in teki zelo solidno. Fanta sta tekla v dobri skupini. Z nekoliko sreče in nekaj boljšim materialom bi najbrž lahko prišli še višje. Tudi sedmo mesto ni slab rezultat, saj so bile pred nami le velesile. Z njimi sta se naša tekmovalca povsem spodobno borila, zaradi česar jima je potrebno le čestitati. Z vsakim takšnim rezultatom bomo le napredovali, tako da se bomo lahko še kaj naučili in bomo lahko le še boljši,″ je po tekmi dejal glavni trener Jože Berčič ter dodal nekaj tudi glede taktike: ″Tekmovalci imajo precej proste roke, glede na njihovega počutja. Boljše se je sicer držati bolj v sredini, saj je zavetrje boljše, a je težko, če nimaš dobrega materiala. Tekmovalci z boljšim materialom ti lahko vozijo po smučkah. Mislim, da nista nič izgubila s tem, da sta se vozila na začelju skupine. Na koncu so ostali še nekoliko dodali, ki so imeli zelo dobre smučke. V ciljni ravnini so namreč lahko pokazali maksimum, hitrosti so velike. Tako se takoj vidi, da si s slabšim materialom v zaostanku ne enega metra, temveč dveh ali treh. Proti cilju se to nato še povečuje.

Zmage sta se razveselila Norvežana (Joergen Graabak, Jan Schmid) pred Nemcema (Joergen Graabak, Jan Schmid) in Avstrijcema (Bernhardom Gruberjem, Sepp Schneider)

V nedeljo je na sporedu posamična preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val fi Fiemme
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment