Bertoncelj: “Imamo mehurček v Planici”

Slovenske A, B in mladinska reprezentanca od ponedeljka do petka trenirajo na Bloudkovi velikanki v Planici, kjer imajo prvič v tej sezoni možnost skokov na ledeni smučini. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je na sredi tabora, po treh enotah treninga na skakalnici, strnil nekaj misli v spodnjih vrsticah.

Po državnem prvenstvu v začetku meseca v Kranju ste se odpravili na kondicijske priprave, druge v tem letu v Moravske Toplice. Kako ste bili zadovoljni z jesenskim potekom priprav v Prekmurju?

Kot vedno, je bil ambient odličen, gostoljubnost je bila na res visokem nivoju. Tudi tokrat so nam ponudili dober trening. Izkoristili smo pomoč tamkajšnjega nogometnega kluba, ki nam je odstopil neko mini dvorano. Moram reči, da smo imeli zares odlične pogoje za trening in tudi za regeneracijo.


Gorazd Bertoncelj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Z vami ni bilo enega izmed članov A reprezentance, Domna Prevca, ki je v tistem času vadil na domači skakalnic v Kranju. Kako je z njim, je uspel narediti kaj napredka?

Za Domna smo se odločili, da v tistem obdobju nima smisla, da opravlja kondicijsko vadbo, ker jo je v mesecu septembru, ko je imel poškodovano roko, opravil zelo veliko. Manjkalo mu je skokov, zato je treniral doma na 100-metrski skakalnici. Naredil je zares veliko količino skokov. Učinek je, trenutno je v veliko boljši formi, kot je bil poleti. Še vedno ni čisto pravi, a kaže znake prebujanja.

Kaj je sledilo za vse skupaj po Moravskih Toplicah? Kaj ste počeli v nadaljevanju oktobra?

Nato smo se vrnili na skakalnice. Najprej v Kranj, v tem tednu pa prvič v tej sezoni izkoriščamo ledeno smučino v Planici. Tu imamo tabor od ponedeljka do petka, praktično smo v milnem mehurčku v hotelu v Planici. Skakalnico so zelo dobro pripravili. V ponedeljek in torek nam je malce sicer nagajalo vreme, danes pa smo imeli zares odlične vadbene pogoje.

Skupaj torej pet dni vadbe v Planici. Kaj pričakujete od teh petih dni?

Najprej gre za prilagajanje na ledeno smučino, občutki so vendarle malce drugačni. Mislim, da smo zdaj že prešli čez to fazo, saj so za nami trije kvalitetni treningi. Najpomembnejša stvar pa je seveda, da se dvigne nivo pripravljenosti, druga stvar je, da se potestira tekmovalna oprema, smuči in veliko tekmovalne drese. Verjamem, da bo do konca tedna vsak že imel izdelan načrt glede tekmovalne opreme in da bo ustrezno tehnično pripravljen.

Zelo dobro je, da je Planica tako blizu za slehrnega slovenskega skakalca, še posebno to velja v obdobju, v katerem smo se znašli. Je v Planici samo naša A reprezentanca ali še kdo drug od slovenskih skakalcev?

Za ta trening tabor smo se odločili, da letos prvič skupaj trenirajo tri reprezentance, poleg A še reprezentanca B in mladinska reprezentanca. Prav je tako, da se vidi kakšna je kvaliteta znotraj teh treh reprezentanc.

In kakšna je kvaliteta? Se z enim očesom že odločate za ekipo, za sedmerico skakalcev, ki bo nastopila na prvih letošnjih tekmah svetovnega pokala?

V prvi vrsti dajemo poudarek na tehniki, na izvedbi in na testiranju opreme. Spremljam pa tudi odzive oz. nivo skakanja članov preostalih ekip. Moram biti kar zadovoljen. Trenutno je kar dovolj širok izbor tekmovalcev, vendar se bomo odločili malce kasneje, postopoma. V tem trenutku bi se težko odločil za sestavo ekipe za svetovni pokal.

Kdaj pa bo prišel tisti datum, ko se boste dokončno odločili? Do Wisle je po treningu v Planici še nekaj časa za trening.

Po Planici imamo še dobra dva tedna časa za pripravo. Morda bomo že konec tega tedna objavili nosilce, vrata za dva do tri tekmovalce pa bomo pustili odprta do zadnjega.

Kako je s pripravami v tujini? V začetku meseca ste o tem še razmišljali.

V tem trenutku imamo doma skakalnico z ledeno smučino, to je Bloudkova velikanka v Planici. Naslednji teden bomo imeli ledeno smučino v Kranju na srednji skakalnici. V temu trenutku ne vidim potrebe po treningu v tujini. Želja je res bila, imeli smo celo rezerviran trening v Zakopanah v tem času. A zaradi zdravstvene situacije v Evropi se za ta trening nismo odločili, nismo želeli izzivati usode oz. tvegati. Mislim, da je ta milni mehurček v Planici veliko boljša odločitev.

Torej boste na prvo pot v tujino v naslednjih tednih odpotovali neposredno na prvi tekmi svetovnega pokala med 20. in 22. novembrom v Wisli?

Tako je. Tako bo storila tudi večina preostalih reprezentanc. Kolikor spremljam, se vsi pripravljajo v domačem okolju, vsi bodo šli direktno od tam na tekmo in šele takrat bomo videli kakšni bodo rezultati.

Za konec še zdravstveno poročilo. So vsi fantje, ki so na reprezentančnih seznamih in so zdaj v Planici zdravi, lahko trenirajo normalno?

Gre le za manjše, kronične težave. V tem trenutku te kronične težave še obvladujemo in v večji meri to ne vpliva na trening in na sam nivo pripravljenosti posameznega tekmovalca.

Leave a Comment