Bertoncelj po 7. mestu: “Pogovorili se bomo”

Slovenija je na prvi tekmi 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Wisli na ekipni tekmi osvojila 7. mesto. Zmagala je Poljska pred Nemčijo in Avstrijo.

Prvo tekmo 40. sezone svetovnega pokala je za Slovenijo odprl debitant na ekipnih tekmah, Bor Pavlovčič, ki je pristal pri 118 metrih, kar je pomenilo 8. mesto po prvi seriji s 113,3 točkami za naše. Vodili so Poljaki s 127,0 točkami pred Japonci in Nemci. Kot drugi je za naše skočil najstarejši v ekipi, Tomaž Naglič, ki pa s 112.5 metri ni bi zadovoljen po doskoku. Slovenija je z 203,3 točkami padla na 10. mesto med enajstimi reprezentancami. Vodila je še naprej Poljska z 250,5 točkami pred Nemčijo in Avstrijo.


Timi Zajc, Anže Lanišek, Tomaž Naglič in Bor Pavlovčič [foto: SZS]

V vetru, ki je kar hitro spreminjal smer, je kot tretji Slovenec skočil Anže Lanišek. Najboljši naš v včerajšnjih kvalifikacijah je prav tako skočil manj od želja, imel je najslabše pogoje od vseh, pristal pa je pri 113 metrih. S 313,4 točkami je Slovenija pred zadnjo skupino skakalcev kljub slabšim skokom napredovala na 7. mesto. Vodili so še naprej tesno Poljaki pred Nemci in Avstrijci. Timi Zajc je imel tretjo oceno poizkusne serije, žal pa tega ni ponovil v prvi tekmovalni seriji, ko je pristal pri 118.5 metrih. Naši so po prvi seriji s 428,5 točkami zasedali šesto mestom, zaradi neustreznega dresa je bil namreč diskvalificiran Norvežan Robert Johansson, zaradi česar so Norvežani ostali brez finalne serije. Vodil so Poljaki s 518,5 točkami pred Nemci in Avstrijci.

V finalu brez presežka

V finalu je Pavlovčič skočil 115 metrov, naši pa so s 537,5 točkami zadržali šesto mesto, medtem ko na vrhu ni bilo sprememb. “Moji današnji skoki so bili podobni včerajšnjim, želel sem si še malce dodati, a mi to ni uspelo,” je bil po današnji tekmi kratek Pavlovčič. Naglič je skočil precej bolje, 119 metrov, Slovenija pa se je s 646,8 točkami dvignila na peto mesto, tik pred Švico. Prednost je znašala le 3,6 točk. Vodili so Poljaki, ki so povečali prednost pred Nemci, Avstrijci so zaostajali že več kot 50 točk. Drugi debitant na ekipnih tekmah svetovnega pokala, Naglič je povedal: “Tekma, kot tekma, ekipna ne spremeni prav veliko. Pripraviti se je potrebno enako in nato čimbolje nastopiti.

Žal Lanišek tudi v finalni seriji ni imel dobrih vetrovnih pogojev, a je kljub temu zmogel do 119 metrov, naš zbir točk se je dvignil na 762,8 točk. Prednost pred Švicarji je Lanišek povečal na petem mestu na 4,9 točk. Na vrhu so Nemci prevzeli vodstvo s prednostjo 4,1 točke pred Poljaki, na tretjem mestu so bili osamljeni Avstrijci. Zajc je ob močnem vetru v hrbet v finalu pristal pri 100.5 metrih, povsem ponesrečen skok pa je naše potisnil na končno 7. mesto s skupno 842,5 točkami. Misli po tekmi je takole strnil pozitivno naravnani Lanišek: “Morda danes nismo bili pravi. Žal se ni izšlo, da bi posegli po kakšni višji uvrstitvi, a potrebno je pozitivno gledati naprej. Vemo, da znamo skakati in zdaj je to potrebno pokazati s čim bolj sproščenimi skoki na tekmi.” Redkobeseden je bil najmlajši v ekipi, Timi Zajc: “Prav vesel glede na prikazane skoke ne morem biti. Manjka mi zelo veliko. Delal sem neke povprečne skoke, podobno kot na treningu, a kot kaže, je to enostavno premalo.

Svoje je po neposrečenem uvodu v sezono povedal tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: “Sproščeni, pravi smo bili morda samo v poizkusni seriji, kjer je bil Timi Zajc 3., Anže Lanišek in Bor Pavlovčič sta bila solidna. Na tekmi je bilo zelo slabo, fantje so bili nesproščeni, agresivni, preveč zakrčeni v fazi leta. V takih pogojih je je potem zelo težko pričakovati, da bodo skoki dolgi. Naloga strokovnega vodstva je zdaj, da fante sprostimo do jutri. Pogovorili se bomo, fantje morajo te slabe skoke odmisliti, pričakovanja dati proč in se skoncentrirati na tehniko ter čim bolj uživati na tekmi.

Za domače veselje je s 129 metri v finalu poskrbel Kamil Stoch, ki je zanesljivo premagal Richarda Freitaga, ki je pristal pri 123.5 metrih. Poljaki so zbrali 1026,6 točk, Nemci na drugem mestu 1015,5 točk, tretji Avstrijci pa 972,0 točk.

Jutri bo v Wisli na sporedu še posamična tekma z začetkom ob 15. uri. Za Slovenijo bo nastopalo pet skakalcev, poleg današnje četverice še Anže Semenič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla


Leave a Comment