Biatlonci do olimpijske norme

Avstrijskim biatloncem je pripadla moška štafetna preizkušnja svetovnega pokala v Ruhpoldingu. Peter Dokl, Jakov Fak, Janez Marič in Klemen Bauer so s sedmim mestom (0+10) potrdili olimpijsko normo in najboljši štafetni rezultat v letošnji sezoni.


Biatlonci so se razveselili olimpijske norme [foto: Tomaž Šušteršič]

Peter Dokl, ki se je pripravljal posebej za štafetni nastop, je bil prvi Slovenec na štartu med 24. štafetami. S tremi dodatnimi naboji je podrl deset tarč in že z več kot minuto zaostanka zaključil svojo predajo na 18. mestu. Naslednji se je podal v smučino Jakov Fak, ki je na strelišču porabil še naboj več, vendar s tekaško predstavo ohranil skoraj isti zaostanek in priboril štafeti sedem mest. Tretjo predajo je popeljal na progo najbolj izkušen slovenski biatlonec Janez Marič. Čeprav se je še zjutraj zdelo, da morda sploh ne bo mogel nastopiti zaradi bolečin v hrbtu, je danes rutinirano in brez popravkov podrl vse tarče ter izboljšal slovenski položaj še za tri mesta. V zaključnem delu je tokrat nastopil Klemen Bauer, ki je podobno kot ihanski kolega Dokl dodatno napolnil puško trikrat, vendar bil dovolj hiter, da se mu sedmo mesto, ki si ga je pridobil še pred prvim streljanjem, ni moglo več izmuzniti.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Eno mesečna odsotnost

Več kot mesec dni sem bil odsoten s svetovnega pokala, da bi se čim bolje pripravil za štafetni nastop. Prvi del sem še nekako zdržal, vendar pa so bili skupno trije popravki preveč za vidnejša mesta v prvi predaji. K sreči so bili ostali trije v štafeti bolje pripravljeni, da smo se vseeno uvrstili med želeno osmerico,” se je razveselil skupnega uspeha Dokl.

Vesel sem potrditve norme za olimpijske igre, žal pa manj s svojim nastopom, saj k skupnemu uspehu štafete nisem mogel veliko prispevati. Enostavno sem se slabo počutil in tudi preslabo streljal za svoja pričakovanja. Nekako ne najdem pravega občutka. Morda bi v tej situaciji moral celo razmisliti o nastopih, ki sledijo v prihodnjih dneh na tem prizorišču, vendar pustimo času čas,” je bil komentar Faka.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Kljub bolečinam Marič nastopil odlično

Najbolj sem zadovoljen, da sem s pomočjo fizioterapevta sploh lahko nastopil. Čeprav je trk izgledal zelo nedolžno, me je že pošteno zaskrbelo zaradi bolečin. Sicer pa mi je uspel odličen nastop in tudi ostali fantje niso pretirano zaostali, saj smo se izognili kazenskemu krogu. Nekaj nastavitev sem spremenil na puški že pred Oberhofom, zato morda tudi boljše streljanje v zadnjem obdobju. Težil bom k temu, da tako tudi ostane in bom delal čim manj napak. Vem, da znam streljati, vendar moram res slediti le svojemu ritmu in se ne pustiti zmesti drugim,” je bila ugotovitev Mariča.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

V teku sem bil kar malo zakrčen, saj je bil pritisk po odličnem strelskem nastopu Janeza, kar precejšen. K sreči sem uspel ohraniti trezno glavo na strelišču, kolikor toliko dobro ustreliti in varno pripeljati štafeto do dobre uvrstitve. Strah me je bilo le morebitnega padca, zato sem bil tudi v tistem najdaljšem spustu pred ciljem bolj previden,” je obrazložil Bauer.

Malo nam je prav gotovo odleglo, da so fantje z dobrimi nastopi potrdili normo. Marič je bil še posebej odličen, Fak in Bauer morata še priti do prave tekaške forme, Dokl pa je zmožen tudi manj strelskih popravkov. Vsi so vseeno nastopili vsaj tako, kot smo od njih pričakovali. Tudi zaostanek minute in pol ob odličnih predstavah zmagovalcev Avstrijcev, Nemcev in Rusov, je zadovoljiv. Prva predaja je bila tudi zelo hitra, saj je Latvijec Rastorgujevs v izredni tekaški formi in je že takoj potegnil štafete naprej, zato tudi tak zaostanek Dokla, ki pa bi ga ostali lahko zadržali praktično do cilja, če bi se tudi Bauer tekaško še nekoliko bolj potrudil,” je ocenil slovensko štafeto glavni trener Uroš Velepec.


Danes se je tudi ženski del ekipe s čestitko oddolžil fantom za njihov štafetni uspeh [foto: Tomaž Šušteršič]

Avstrijska postava Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder in Dominik Landertinger (0+8) je v ciljnem šprintu ugnala Nemce. Christoph Stephan, Andreas Birnbacher, Erik Lesser in Simon Schempp (0+9) pa so se uspeli v zadnjem krogu otresti Rusov, čeprav so po zadnjem streljanju še vodili. Aleksej Volkov, Evgenij Ustjugov, Dimitrij Mališko in Anton Šipulin so bili med prvimi tremi tudi strelsko najbolj uspešni (0+7).

Ob 14.15 uri bodo jutri spet na vrsti ženske. Na posamični 15-kilometrski tekmi bodo nastopile tudi Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen. Mlada Urška Poje je Ruhpolding medtem že zapustila in bo konec tedna nastopila na tekmah alpskega pokala v Schwarzwaldu, kot je bilo prvotno predvideno. “Raje ne bi nič napovedovala, vendar pa mi ustreza, da bo to naša najdaljša preizkušnja. Zaradi tega se ne bo potrebno že takoj na začetku preobremeniti, temveč obdržati tekmo pod kontrolo in paziti na streljanjih. Upam, da bom s tekmami tudi fizično spet dvignila tekmovalno raven,” je pred jutrišnjim nastopom izrazila pričakovanja Gregorinova.


Rezultati: Svetovni pokal.: Ruhpolding :. Štafeta (m)


Leave a Comment