Biatlonci na testiranju v Avstriji


Jakov Fak med testiranjem [foto: Tomaž Šušteršič]

Članice in člani slovenske A biatlonske reprezentance so ta teden v Avstriji, kjer so opravili prve letošnje meritve in testiranja. Moški del ekipe je včeraj opravljal teste v vadbenem centru v Ramsauu, ženski del ekipe pa strelski test v univerzitetnem olimpijskem središču v Salzburgu.


Analiza rezultatov [foto: Tomaž Šušteršič]

Ker zaključujemo s prvim sklopom letošnjih priprav, smo se odločili za nekoliko zgodnejše testiranje, ki bi ga ponavadi sicer opravili šele konec junija. Testi bodo pokazali, če so vsi tekmovalci opravili to fazo uspešno, obenem pa smo preverili njihov odziv na tekaških rolkah v simulacijskem okolju. S pridobljenimi rezultati bomo lahko za vsakega posameznika zelo natančno načrtovali naslednje dvomesečno obdobje treningov, poiskali njihove rezerve in sledili napredku tekmovalcev. Zaradi olimpijske sezone se bomo prej posvetili specialnim treningom, kjer bo v ospredju večja intenzivnost. Za testiranje v Avstriji smo se odločili, ker v Sloveniji takšnega testa na Inštitutu za šport žal ne moremo izvesti. Pri biatlonu je edina tehnika, ki jo uporabljamo v tekmovalnem gibanju, prosta tekaška tehnika in tukaj testi potekajo na tekočem traku s tekaškimi rolkami, ki ga tudi najbolje simulirajo. Že pred leti smo bili med prvimi, ki smo ga preizkusili in si na ta način tudi zagotovili ugodne pogoje za sodelovanje,” je pojasnil glavni reprezentančni trener Uroš Velepec.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Zaenkrat smo še zelo na začetku priprav in test je le ena od vmesnih kontrolnih postaj do končnega cilja, torej vrhunske forme v zimski sezoni. Tekmovalna motivacija v tem obdobju še ni na najvišjem nivoju, zato tudi test še ni bil tako naporen. Povsem drugače bo tik pred začetkom sezone, ko se bomo že lahko prignali do meja svojih osebnih sposobnosti in ocenili, kako uspešno je bilo celotno pripravljalno obdobje. Razpoloženje v ekipi je odlično in verjamem, da bo takšno ostalo vse do zime,” je po testu povedal najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak.


Strelski trening Teje Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Gregorinova presenečena

Nad strelskim testom pa je bila presenečena najboljša biatlonka Teja Gregorin: “Res me je presenetilo, ker sem prej pričakovala težave v položaju stoje, ne pa v v položaju leže. Tu ne gre za velike težave, temveč bolj za odpravljanje drobnih napak, ki pa so zelo pomembne za čim boljše strelske predstave. Nekaterih se niti ne zavedamo, niti jih trener ne more videti zgolj z opazovanjem. S posebnimi senzorji so nam med streljanjem izmerili različne pritiske in premike puške, prenose teže med izvajanjem streljanja, proženje sprožilca puške in podobno. Zelo zanimivo je bilo analizirati vse podatke, ki smo jih zbrali. To je bil zame prvi takšen test in upam, da ga bomo ponovili čez kakšen mesec ali dva, da ugotovimo, ali smo uspeli odpraviti napake, ki smo jih sedaj odkrili.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Reprezentanti se bodo za konec tedna spet preselili na Pokljuko, kjer bodo dosedanje precej obsežne treninge pričeli nadgrajevati z vključevanjem specialnih sredstev in povečevanjem vadbene intenzivnosti ter počasi prešli v drugo fazo priprav.


Jakov Fak med testiranjem [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment