Biatlonci prekolesarili Porečanko


[foto: Tomaž Šušteršič]

Članica in člani biatlonske reprezentance, ki so se udeležili četrtih letošnjih skupnih priprav, so se še v soboto na Pokljuki udeležili posebnega vzdržljivostnega izziva imenovanega Oviratlon (Obstacle Challenge), že dan za tem pa so prekolesarili Porečanko oz. Parenzano, kot se imenuje 123 kilometrov dolga kolesarska pot, ki vodi od Trsta v Italiji, preko Kopra, Izole, Strunjana in Portoroža v Sloveniji, preko Buj in Motovuna do Poreča na hrvaški strani.

Brez navigacijske opreme težko do cilja

Vsi preživeli in vsi srečni,” je na hitro povzel dogajanje glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec, ki je skupaj s Tejo Gregorin, Jakovim Fakom, Vasjo Rupnikom, Petrom Doklom in Simonom Kočevarjem prekolesaril traso nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je vse do leta 1935 povezovala Trst in Poreč. “Nadaljujemo z bazičnimi treningi in kolesarjenje je vedno dobrodošlo v tem delu priprav. Za biatlonce je 4 ali 5 ur kolesarjenja relativno dolga tura, saj so naše najdaljše tekme dolge 50 minut, vendar poskušamo s takšnimi vložki še nekoliko popestriti monotone treninge na Pokljuki. Čeprav Porečanke tokrat nismo prekolesarili v vsej dolžini, štartali smo v Kopru, nas pošteno bolijo zadnjice, saj trasa na hrvaški strani v celoti poteka po makadamskih poteh. Brez odličnih gorskih koles Lapierre, ki so nam jih priskrbeli v A2U Bikes iz Šenčurja in za kar se jim lepo zahvaljujemo, bi sicer težko prevozili relativno zahtevno pot, pri orientaciji in načrtovanju poti pa so nam pomagali navigacijski pripomočki Garmin, s katerimi nas že več let opremljajo v Geosetu,” je še dodal Velepec.


[foto: Tomaž Šušteršič]

V spremljevalnem vozilu sta za oskrbo kolesarjev skrbela strelski trener Tomaš Kos in fizioterapevt Mitja Račečič, ki sta imela precej lažje delo od preostalih, tudi zaradi le ene predrte zračnice. Andreja Mali in Klemen Bauer sta tokratne priprave izpustila zaradi že poprejšnjega dogovora s trenerjema, Janez Marič pa je imel v zadnjih dneh nekaj zobozdravstvenih težav.

Kolesarjenja po rodni Hrvaški je bil posebej vesel aktualni svetovni prvak Jakov Fak: “Super je bilo in mislim, da smo vsi skupaj s trenerjem uživali. Posebnih kriz ni bilo, saj smo tempo prilagajali izredni vročini, ki nas je spremljala. Takšne ture nam tudi tekmovalcem pridejo še kako prav, da razbijemo večletne rutinske sistemske treninge in nismo že poleti vsi zasičeni s pripravami. Na poti smo spoznavali lepote obeh držav in na ta način še dodatno bogatili naše znanje o izrednih naravnih in kulturnih zanimivostih. Ne imenujejo zaman Parenzane v vseh treh državah tudi Pot zdravja in prijateljstva.

Končni cilj Zadar

Danes so se biatlonci s kolesi iz Poreča preko Učke odpravili še na otok Krk, kjer se bodo prepustili morskim valom in prenočili. Kolesarjenje pa bodo v torek nadaljevali še do Zadra, od koder se bodo v sredo s kombiji vrnili nazaj v svoj bazni tabor na Pokljuki.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment