Biatlonke pod pričakovanji na posamični tekmi


Andreja Mali [foto: Tomaš Šušteršič]

Sedmi dan svetovnega prvenstva v Hanti Mansijsku je biatlonkam postregel z obilico vetra in s snežnimi padavinami. Čeprav je Švedinjo Ekholmovo takšno vremensko stanje že zjutraj naredilo nekoliko nervozno, tega kasneje ni bilo občutiti na strelišču, kjer je bila brezhibna in je bronasti kolajni z zasledovanja, dodala še zlato s posamične 15-kilometrske preizkušnje.

Slovenskim predstavnicam je zopet zmanjkal kanček sreče za vidnejše uvrstitve. Teja Gregorin, branilka naslova svetovne podprvakinje izpred dveh let, je pričela zelo suvereno in po prvi polovici tekme so izmerjeni časi kazali, da lahko poseže v boj za najvišja mesta. Čeprav so bile vremenske razmere vse prej kot ugodne, je dvakrat brez napake zapustila strelišče. Po odhodu z drugega ležečega postanka pa sta na tarčah ostali dve črni piki. Tekma še vedno ni bila izgubljena in potrebno je bilo le še bolj garati na progi, kar je Gregorinova v zaključku tekme vedno sposobna. Na njeno smolo pa zadnji strelski postanek ni prinesel želene ‘ničle’, temveč so ostale nepokrite kar štiri tarče. Tekmo je zaključila na 30. mestu.

Tekma se je začela zame zelo dobro. Bila sem celo nekoliko presenečena nad strelskim dosežkom, ker so bile na prvem postanku res zelo slabe razmere, vendar je bila korekcija očitno pravilna in naboji so zadeli tarče. Tudi drugo streljanje je minilo brez pretresov. Na tretjem pa se je spet pojavil močan veter, pravi mali snežni vihar, ki je povzročil, da sem zgrešila dvakrat. Škoda, ker sem v ležečem položaju ponavadi bolj uspešna. Za zadnje streljanje pa danes ni opravičila. Štiri zgrešene tarče so bistveno preveč, kar bi si lahko privoščila. V stoječem položaju sem imela že večkrat težave, ker se mi zaradi drhtenja mišice, prične tresti noga. Ne vem pravega vzroka, vendar želim to odpraviti, ker se mi pojavlja že skozi celo kariero. Tokrat ravno ob najbolj nepravem času,” si je poskušala razložiti vzroke za ponesrečen nastop Gregorinova.

Osem mest za njo si je uvrstitev pritekla in pristreljala Andreja Mali. Kamničanki danes nikakor ni steklo v strelskem položaju leže, kjer je pustila nepokritih pet tarč, v položaju stoje pa je zabeležila 100-odstotno statistiko. “Če primerjam s prejšnjimi tekmami, so bili danes pogoji še težji. Še posebej stoje, kjer se je veter vrtinčil in nisi imel občutka, kam si zgrešil. V taki situaciji je težko popravljati, zato sem se skoncentrirala le na izvedbo streljanja. Pet zgrešenih tarč leže je seveda še vedno preveč za vidnejši rezultat in morebitno uvrstitev na tekmo s skupinskim štartom,” je pojasnila Malijeva.

Tudi Tadeji Brankovič Likozar ni šlo na strelišču. Z desetimi strelskimi napakami (4,2,0,4) ni mogla računati na višjo uvrstitev od 69. mesta. “Zaradi vremena je bila to zelo težka tekma, pa tudi psihološko je ta najdaljša tekma zame zelo naporna. Imela sem še nekaj smole na strelišču, zato sem tekmo zelo slabo pričela. Po štiri tarče so ostale nedotaknjene na prvem in zadnjem streljanju, vmes pa še dve in takšno tekmo je najbolje čim prej pozabiti,” je bil komentar Brankovič Likozarjeve.

Današnjo tekmo bi lahko poimenovali tudi vetrovna loterija, kjer so imele nekaj več smole tekmovalke na začetku, med katerimi je bila tudi Tadeja. Veter je zelo hitro menjaval smer in je bilo resnično težko zadeti, proti koncu tekme pa so se razmere izboljšale. Brez dvoma je imela nekaj sreče tudi Teja, ki pa ji je na drugem streljanju leže obrnila hrbet. Stoje je imela težave s tresenjem noge, kar jo spremlja že dalj časa in na to težko vplivamo. To se ne more natrenirati, ker pride do tresenja mišice in zaradi tega tudi ne more zanesljivo nameriti. Bila je lepa priložnost, ki pa je žal izgubljena. Že pojutrišnjem so nove tekme in osredotočiti se je potrebno na njih, ne pa obžalovati tistih, ki so že za nami,” je sklep pod slovenskimi ženskimi nastopi potegnil glavni trener Uroš Velepec.

Jutrišnji dan bodo biatlonke in biatlonci prebili na treningih, saj na sporedu svetovnega prvenstva ni tekem. Že v petek bodo v smučino spet stopili predstavniki močnejšega spola in se pomerili na štafetni 4 x 7,5 km tekmi.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Posamično (ž)
Fotogalerija: 09.03.2011, Khanty Mansijsk :. Posamično (ž)


Leave a Comment