Biatlonska štafete s 14. mestom podpovprečna

Prvo moško štafetno preizkušnjo sezone so v avstrijskem Hochfilznu dobili Norvežani. Slovenci v postavi Simon Kočevar, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak so med sedemiindvajsetimi štafetami zasedli 14. mesto (1+11).


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvi se je na progo podal mladi Kočevar, ki je s tremi popravljalnimi naboji (0+2, 0+1) izgubil na strelišču in progi nekaj več časa, kot se je pričakovalo. Z zaostankom minute in pol je štafeto predal Bauerju kot devetnajsti. Ta je poskušal povrniti nekaj izgubljenega časa, porabil dva dodatna naboja za deset tarč in slovensko štafeto pripeljal v predajni prostor na 17. mestu. Najbolj se je zataknilo Mariču v tretji predaji, ki je po streljanju leže moral obkrožiti kazenski krog. Še dva dodatna strela v položaju stoje in Slovenci so bili po treh četrtinah tekme šestnajsti. Edinole Faku je uspelo sestaviti nastop, kot ga zna. Hitro in tudi precej zanesljivo je z enajstimi naboji podrl tarče, nadoknadil nekaj izgubljenega časa in štirinajsti prečkal ciljo črto.

Na streljanju bi morali narediti več, da bi lahko računali z boljšo uvrstitvijo. Sam sem štartal že precej zadaj in ko sem v daljavi pred seboj zagledal Bolgara in Belorusa, mi je bilo takoj jasno, da bom moral pošteno pohoditi plin. Poskušati sem priboriti kar čim več mest, da bi vsaj uvrstitev izgledala spodobno. Streljal sem hitro, tudi več tvegal, zato tudi popravljalni strel v položaju stoje. Razlika med desetim in šestnajstim mestom je bila zares velika, zato več ni bilo možno storiti,” je v cilju pojasnil Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Štirinajsto mesto res ni dobro, četudi vemo, da jih je bilo še trinajst za nami. Imeli smo samo enega razpoloženega tekmovalca, ki je uspel v zaključku nadoknaditi dve mesti, kar trije pa so opravili slabše, kot so zmožni. Morali smo prevzeti tudi nekaj tveganja, ko smo v prvo predajo postavili neizkušenega tekmovalca, ki je prvič nastopil v štafeti v svetovnem pokalu. Upali smo, da bo tempo bolj počasen in bo uspel držati priključek z glavnino. Malo je imel tudi smole, saj je izgubil palico, ki mu jo je povozil sotekmovalec in še tam izgubil nekaj časa. Minuta in pol zaostanka po njegovi predaji niti ni tako veliko, samo predaja na 19. mestu pa res ni bila najbolj spodbudna. Težko se je potem tudi ostalim tekmovalcem zbrati in motivirati za nadaljevanje tekme, saj gre bolj za lovljenje rezultata in potem se vrstijo tudi napake. Večino časa so tekmovalci tekli sami ali celo vlekli koga za seboj, s tem pa je težko napredovati. Za želeno 8. mesto bi morali biti kar dve minuti hitrejši, kar pomeni, da bi moral vsak doprinesti po pol minute. Na naslednjem štafetnem nastopu v Franciji bomo prav gotovo v ospredje postavili oba najboljša, s čimer bodo ohranili stik in upali na dober razplet tudi v zadnjih dveh predajah,” je današnji slovenski nastop ocenil glavni trener Uroš Velepec.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Zmago so s prednostjo 19,3 sekunde zasluženo osvojili Norvežani (Vetle Sjastad Christiansen, Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen; 0+10). Drugo mesto je z odličnim streljanjem (0+5) pripadlo Švedom (Christofer Eriksson, Bjoern Ferry, Fredrik Lindstroem, Carl Johan Bergman), tretji pa so bili Rusi (Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Anton Šipulin, Dimitrij Mališko; 0+10), ki so izgubili boj za drugo mesto v zadnjem vzponu pred ciljem.

Za slovo od Hochfilzna se bodo biatlonke in biatlonci v nedeljo pomerili še v zasledovanju. Ženske pričnejo ob 11.30 uri, tudi z vsemi slovenskimi predstavnicami Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Anjo Eržen na štartu. Na moški tekmi ob 13.30 uri bo slovenske barve branil le Jakov Fak.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Štafeta (m)


Leave a Comment