Biatlonska tekma za ženske prestavljena na jutri

Zaradi izredno močnega vetra in snežnega meteža, ki je zajel biatlonsko središče Östersund na Švedskem, je tekmovalna žirija le minuto pred štartom prestavila prvo posamično tekmo sezone. Tekmovalke, ki bi se morale pomeriti na 15-kilometrski preizkušnji, bodo predvidoma stopile v smučino jutri ob 13.15 uri.

Prav gotovo je odločitev žirije pravilna iz najmanj dveh razlogov. Zaradi varnosti, saj bi močan veter med tekmo lahko spet podrl kakšno drevo, pa tudi zaradi regularnosti doseženih rezultatov. Ob tako sunkovitem vetru bi bili strelski dosežki tekmovalk med seboj popolnoma neprimerljivi, časovne razlike pa bi bile zaradi tega lahko tudi po pet minut in več. Prav gotovo bi žirija takšno odločitev lahko sprejela tudi bistveno prej, saj je vremenska napoved predvidevala takšne razmere že vnaprej, s čimer bi prihranili delo servisnih ekip za pripravo smuči, pa tudi tekmovalke bi razbremenili nepotrebnega stresa in nastrelitve, ki je že potekala v neprimernih pogojih,” je odločitev komentiral glavni trener slovenskih biatlonk Uroš Velepec.


Teja Gregorin [Klemen Zibelnik/smucka]

Seveda smo bile kar malo nezadovoljne, saj smo se že pripravljale za štart, nato pa je sledila odpoved. Vseeno močno podpiram odločitev, ker v takšnih razmerah tekmovanje ne bi imelo prav nobenega smisla,” se je strinjala najboljša slovenska tekmovalka Teja Gregorin.

Tudi sicer so razmere v Östersundu vse prej kot zimske. Čeprav je v zadnjem tednu padlo nekaj centimetrov naravnega snega, je proga večinoma pripravljena s snegom, ki so ga organizatorji shranili na posebnih deponijah še od lanske sezone. Poleg tega se je ozračje v primerjavi s preteklim tednom, ko so temparature segale že vse do -10 stopinj Celzija, precej otoplilo. “Trenutno imamo preko dneva tudi po 7 stopinj nad ničlo, kar je v tem času precej nenavadno za ta del Evrope. V svoji več kot 40-letni karieri v smučarsko-tekaških krogih še nisem videl tako umazanega snega, ki sploh nima več bele barve. Serviserji imajo izredno zahtevno delo, saj se smuči umažejo že po nekaj sto metrih teka, zato je praktično nemogoče preveriti delovanje katerekoli priprave. Tudi danes nismo mogli s testiranji potrditi ničesar, zato lahko le verjamemo, da bodo naše smuči med boljše pripravljenimi,” je še dopolnil svoje razmišljanje Velepec.

Četrtkov program biatlonskega svetovnega pokala tako predvideva dve posamični tekmi. Žensko s pričetkom ob 13.15 uri in moško po predhodno načrtovanem programu ob 17.15 uri.

Leave a Comment