Björgnova razred zase, obe naši do točk


Petra Majdič [foto: GEPA]

Norvežanka Marit Björgen je na prvi tekmi svetovnega pokala na 10 km prosto v švedskem Gällivaru deklasirala tekmice in drugo uvrščeno Chralotte Kalla premagala za 41,1 sekunde. Tretja je bila Italijanka Arianna Follis. V točkah obe naši – Petra Majdič 12., Vesna Fabjan pa 29.

Petra Majdič je dobro začela uvodni nastop v 30. sezoni svetovnega pokala. S številko 80 je po 2,2 km pritekla z osmimi sekundami zaostanka za takrat vodilno Švedinjo Anno Haag. Slednja je po nastopih vseh najboljših zasedala četrto mesto na prvem merjenju, potem ko so jo prehitele Marit Björgen, Charlotte Kalla in Arianna Follis. Justyna Kowalczyk je bila na sedmem mestu, Petra Majdič pa na 10. mestu z zaostankom 23 sekund za vodilno Norvežanko. Vesna Fabjan je startala kot 19 in je bila po 2,2 km na 31. mestu z zaostankom 35,3 sekund.

Naslednja meritev je bila na polovici proge, torej na 5 km. Björgnova je še povečala prednost pred Kallo na 15,4 sekunde, še vedno pa je bila tretja Arianna Follis. Kowalczykova je pridobila mesto in z zaostankom 35,3 sekund zasedala šesto mesto, Petra pa je bila še vedno deseta, zaostanek pa se je povečal na 42,4 sekunde. Vesna Fabjan je po polovici proge pridobila tri mesta in bila po polovici proge na 28. mestu.

Na predzadnjem merjenju časa, na 6,8 km, so ure pokazale, da je Björgnova prestavila še prestavo višje in Kalli ušla že na skoraj pol minute (+ 27,5 sekund), na tretje mesto pa se je prebila Norvežanka Kristin Störmer Steira. Poljakinja Kowalczykova je padla na osmo mesto, z zaostankom 53,7 sekund. Majdičeva je izgubila eno mesto in bila enajsta, njen zaostanek pa je presegel minuto (+ 1:02,1). Fabjanova je tu izgubila dve mesti in zasedala 30. mesto.

Na zadnjem merjenju pred ciljem, na 7,2 km na vrhu ni prišlo do sprememb na vrhu, zato pa je Majdičeva izgubila še eno mesto, potem, ko se je zaostanek povečal na minuto in 9,7 sekund. Fabjanova je znova zdrsnila na 31. mesto.

V cilju je najboljši čas pričakovano postavila danes neverjetna Marit Björgen, ki je drugo uvrščeno Charlotte Kalla na koncu premagala za debelih 41,1 sekund. Na tretje mesto se je z zaostankom še desetih sekund za Švedinjo z izjemnimi zadnjimi kilometri uvrstila Italijanka Arianna Follis. Petra je vseskozi tekla za Follisovo, kar jo je na koncu pripeljalo na zelo solidno 12. mesto, zaostanek za zmagovalko pa je znašal minuto in 28,9 sekund. To je sicer več od želja, a Björgnova je bila danes res razred zase in že samo zaostanek za Kallo je bil precej manjši kot za zmagovalko.

Zadovoljna sem s prvo tekmo. Če bi bila tistih deset sekund hitrejša, bi osvojila osmo mesto, kar bi bil fantastičen rezultat za ta obdobje in to progo. Rak rana moje tehnike so še vedno ti prehodi, medtem ko sem bila s samimi vzponi zelo zadovoljna z mojim tekom in tudi samo frekvenco teka. Lahko gremo pogumno in veselo naprej. Čaka nas še precej dolga sezona, vendar mislim, da smo lahko optimisti. Generalno gledano sem po današnji tekmi zadovoljna, a vedno se še lahko kaj popravi. Dokler pa bo Björgnova tako odstopala od ostalih, pa mislim, da še vedno nimamo ekstremnega razloga za veselje,” je po tekmi dejala Petra Majdič.

Manjše presenečenje je tretje mesto Follisove in Nemke Nicole Fessel na devetem mestu, ki sta bili poleg sedme na koncu, Kowalczykove, edini tekmovalki iz Srednje Evrope med najboljšo deseterico. Zelo dobro je s svojim prvim nastopom opravila tudi Vesna Fabjan, ki je na koncu za 29. mesto osvojila dve točki svetovnega pokala.

Björgnova je odskočila od tekmic in pokazala, da je v vrhunski formi na začetku sezone. Ostali zaostanki so bili zelo majhni, tako da sem zadovoljen z današnjim rezultatom Petre. Samo sezono smo rezultatsko začeli bolje kot lansko. Malo me muči le to, da je do želene deseterice zmanjkalo le nekaj sekund. Vendar, Petra je tekla zelo konstantno, tudi Vesna pa je pokazala zelo dobro pripravljenost. Zadovoljni smo, saj sta obe dekleti osvojili točke,” je strokovno oceno nastopov opravil glavni trener Ivan Hudač.

Jutri bodo dekleta tekla štafeto, naša v postavi Anja Eržen, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Petra Majdič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Gällivare (ž) :. Uradni rezultati


Izjava: Petra Majdič
Izjava: Ivan Hudač


Leave a Comment