Björgnova tretjič zlata, Petra 13.


Marit Björgen [foto: OK Oslo]

Marit Björgen je z izjemnim taktičnim tekom prišla do tretjega naslova svetovne prvakinje v Oslu. Tokrat je na 10 km v klasiki ugnala vodilno do zadnjega kilometra, Poljakinjo Justyno Kowalczyk, bron pa je osvojila branilka naslova, Finka Aino-Kaisa Saarinen. Petra Majdič je osvojila 13. mesto.

Naša najboljša tekačica na smučeh je na prvi tekmi na razdalji na tem prvenstvu osvojila zelo solidno 13. mesto, okrog katerega se je vrtela skozi celotno progo. Njen uspeh so dopolnile Vesna Fabjan in mladi Anja Eržen in Alenka Čebašek, ki so se uvrstile od 41. do 46. mesta. Takšna pričakovanja so bila v slovenskem taboru tudi pred tekmo, tako da so vsa dekleta izpolnila svoje zadane cilje in so tekla po svojih najboljših močeh.

V ospredju smo lahko spremljali izjemen boj za zlato odličje. Na prvem vmesnem času na 2,2 km in tudi na drugem, na 7 km, je Kowalczykova imela skoraj 10 sekund naskoka pred Björgnovo, a to ni bilo dovolj za zlato odličje. Björgnova je zaključek odtekla fenomenalno in na koncu slavila s prednostjo štirih sekund pred Poljakinjo. Bron si je zasluženo pritekla svetovna prvakinja iz Liberca, Finka Saarinenova.

Zelo zadovoljna bi bila, če bi končala med deseterico. Že pred tekmo sem videla, da so nekatere punce v zelo dobri formi, še posebno pa so me presenetile Finke. Sama sem imela enak tempo skozi celotno tekmo, žal ne morem eksplodirati, tako kot mi to uspe na sprintih. Sicer pa sem se počutila v redu, malo napake je bilo mogoče le v tem, da sem pred startom že kar precej tekla,” je dejala Petra Majdič.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oslo :. 10 km (ž)


Leave a Comment