Bogatajeva po sedmih mesecih znova v zraku

Urša Bogataj, ki si je na koncu minulega koledarskega leta poškodovala koleno, je danes v Planici v družbi reprezentančnih kolegic opravila s prvimi skoki na 80-metrski napravi. O poteku rehabilitacije in načrtih za prihodnost je spregovoril glavni trener Goran Zupančič, ki v teh dneh pripravlja ekipo na prvo tekmo sezone na Češkem.


Urša Bogataj [foto: smucka]

Glavni trener ženske A reprezentance Goran Zupančič je uvodoma dejal: “Najprej bi pohvalil celo ekipi za rehabilitacijo, zdravnika, fizioterapevta Urbana Komaca in Anžeta Lavtižarja, ki je tudi izvajal fizioterapevtske treninge. Kljub temu, da je bila kar resna poškodba kolena, poleg strganih vezi so bile poškodovane tudi površine in meniskusi, je šla rehabilitacija zelo dobro. V primerjavi s poškodbo Eme Klinec je bila rehabilitacija nekako bolj čista, Urša je hitro pridobivala na moči, tudi po treningih je bilo manj reakcij.

Zupančič je o Uršinih štirih skokih nato rekel: “Zdaj je nekako na pol poti, na vrsti je specialna vadba. Moramo biti previdni in postopni, ne smemo tišati z glavo čez zid. Današnji skoki so bili narejeni z rezervo, z nekaj več pozornosti. A že zadnji je bil čisto normalen, saj imajo tekmovalci po poškodbi skoke v nogah imajo gibalni spomin. A po 50 do 100 skokih je pričakovati padec v skokih, zato bomo morali biti potrpežljivi s treningi. Naredili bomo več skokov na majhnih skakalnicah, potrpežljivi pa bomo morali biti seveda tudi s tekmovanji. Seveda pa bomo najprej upoštevali njene želje. Počakati moramo kakšna bo reakcija na ta prvi trening. Rekla je, da malo občuti koleno, a dve uri po treningu ni bilo nič pretresljivega. Jutri zjutraj se slišimo in gremo na nov trening, potem pa bomo stopnjevali število skokov na normalnih sedem.

Uršo moram pohvaliti saj je imela odličen pristop. Vsega se je lotila 100-odstotno, čeprav je bila njena rehabilitacija v toplicah prekinjena zaradi epidemije. Tako kot se nam je v maju in juniju priklopila na treningih telesne priprave, se nam bo zdaj na skakalnicah. Nekaj bo še posamičnih treningov, a le v naslednjih štirinajstih dnevih. Nato bo skakala na 90-metrski skakalnici, tudi za ostale v ekipi bomo izbirali te velikosti, saj nas sredi avgusta čaka tekma v Frenštatu,” je še dodal glavni trener.

Ekipa ima za seboj tudi nekaj dni dopusta, nov skupni trening oziroma priprave za tekmo na Češkem pa so na sporedu v ponedeljek. Dekleta bodo najprej skakala v Beljaku nato pa še v Kranju.

Leave a Comment