Brez napake do prepričljive zmage

Slovenski skakalci so na skakalnici v Willingenu ubranili ekipno zmago izpred dveh let. V najožjem krogu favoritov so bili že po včerajšnji posamični tekmi, ko so se kar trije uvrstili med najboljšo deseterico.  Bolj ko se bliža svetovno prvenstvo v Falunu, boljši so slovenski skakalci, ki so na prvi ekipni tekmi  letos v Klingenthalu zasedli peto mesto, na drugi v Zakopanah pa so bili tretji. Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc so se podobno kot dve leti nazaj ekipnega uspeha veselili pred moštvoma iz Nemčije in Norveške.


To so že 15. ekipne stopničke za močno slovensko moštvo [foto: Smučarska zveza Slovenije/twitter]

Slovenci si vse od prvega pa do zadnjega skoka niso privoščili napake. Pomembno prednost pred ostalimi ekipami je zagotovil že Tepeš, ki je nastopil v prvi skupini in s 136 metri slovensko moštvo takoj popeljal v vodstvo pred Norveško in Poljsko. Vodili so tudi po nastopu Dežmana (132,5 m), na odmor pred finalno serijo pa odšli s tretjega mesta, po tem ko sta zadnji skupini skakalcev pokazali zobe in premagali tako Damjanov (143,5 m) kot Prevčev (135,5 m) nastop. Nemci so pred drugo serijo imeli nekaj manj kot devet točk prednosti pred Norvežani in slabih 11 pred Slovenci, kar je pomenilo odprt boj za zmago. Oder za zmagovalce je bil po prvi seriji praktično že določen – Japonci in Avstrijci so za tretjim mestom zaostajali že preveč (za več kot 45 točk).

V finalu Slovenci niso popustili in prevzeli vodstvo že takoj po Tepeševem skoku, ki je Slovenijo zasidral na prvem mestu. Na vodilnem položaju je ostala do konca, prednost pred Nemčijo pa je znašala kar 27 točk. Tako so se morali Markus Eisenbichler, Marinus Kraus, Richard Freitag in Severin Freund po letošnjih dveh ekipnih zmagah tokrat zadovoljiti z drugim mestom, norveška zasedba, v postavi Tom Hilde, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta, pa je bila tretja.


Richard Freitag in Anders Jacobsen sta se s svojima ekipama dobro borila s Slovenci [foto: GEPA]

V nedeljo bo v Willingenu še druga posamična tekma – petkovo je dobil Poljak Kamil Stoch – na kateri se ponovno obeta ogorčen boj za najvišja mesta, saj bo Prevc poskušal (u)loviti vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen


Leave a Comment