Brez zmagovalnega odra za slovenske skakalce

Sobotna ekipna tekma na skakalnici v Lahtiju se je končala z zmagoslavjem Avstrijcev. Thomas Diethart, Stefan Kraft, Michael Hayboeck in Gregor Schlierenzauer so ugnali tako Nemce na drugem kot Norvežane na tretjem mestu. Slovenska reprezentanca je po slabšem drugem skoku Petra Prevca zasedla nehvaležno četrto mesto.


To je že 26. avstrijska zmaga [foto: GEPA]

Tudi najboljšim se zgodi

Vse do zadnje skupine skakalcev je kazalo, da bo Slovenija zasedla drugo mesto, saj so Nejc Dežman, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in že omenjeni Prevc v prvi seriji nastopili dobro, v finalno serijo so vstopili s spodbudnim tretjim mestom. Svoje nastope so še stopnjevali vse do zadnje skupine skakalcev, ki je odločila, kdo bo na odru za zmagovalce. Zdelo se je, da mirnega Prevca na vrhu zaletišča nič ne more iztiriti, tudi dobra skoka Nemca Severina Freunda (127,5 m) in Norvežana Andersa Bardala (130 m) ne. A najmočnejši Slovenec v ekipi je zmogel le 118,5 metrov, s čimer je ekipo potisnil na četrto mesto.

Če so Slovenci v drugi seriji nazadovali, je silovit preboj pod vrh uspel nemškemu moštvu. Po prvi seriji so namreč Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger in Freund zasedali peto mesto. Tretjega mesta so se zasluženo razveselili Norvežani, ki v letošnji sezoni ekipno niso prav blesteli. Norveške barve so zastopali Anders Fannemel, Andreas Stjernen, Rune Velta in Bardal. Ekipi, ki sta krojili vrh na olimpijskih igrah – Poljska in Japonska – sta zasedli sedmo oziroma osmo mesto. Presenetljivo boljši od njih sta bili reprezentanci Češke in Finske.


Andreas Wellinger in Co. s petega na drugo mesto [foto: FIS]

Priložnost, da nastopi na ekipni tekmi je prvič v karieri dobil Dežman, ki je s svojim debijem opravil solidno. Slovenska reprezentanca pa je sicer v letošnji sezoni že zmagala na ekipnih tekmah v Klingenthalu in Zakopanah, na olimpijskih igrah pa je z nestoodstotnim Robertom Kranjcem končala na petem mestu.

V nedeljo bo v Lahtiju še ena posamična tekma, na kateri bo Prevc nastopil v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku, saj ima pred Kamilom Stochom sedem točk prednosti.


Skoki Slovencev:
Nejc Dežman: 122 m; 120,5 m
Jurij Tepeš: 125,5 m; 126,5 m
Jernej Damjan: 119,5 m; 124 m
Peter Prevc: 127 m; 118,5 mRezultati: Svetovni pokal .: Lahti


Leave a Comment