Presrečni bronasti nordijci


Bronasti slovenski skakalci [foto: Stian Broch / OK Oslo]

V prostorih generalnega pokrovitelja slovenskih nordijskih reprezentanc, Gorenja, so danes občutke po osvojenih bronastih medaljah na svetovnem prvenstvu v Oslu strnili njihovi glavni akterji – Petra Majdič, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Peter Prevc. Vse junake bomo jutri ob 18.00 uri lahko pozdravili tudi pred Magistratom v Ljubljani!

Čeprav se zdi, da se ukvarjamo z zelo različnimi posli, sporočam, da se naš in vaš posel ne razlikujeta kaj dosti. Včasih je sprint, včasih je 50 km, včasih je treba skočiti višje od konkurence, včasih je treba preskočiti zelo visoke ovire. To znate delati vi, to zna delati tudi Gorenje – vsak na svoj način. V delo obojih, če hočemo biti dobri, boljši, hitrejši, je vtkano ogromno treninga, priprave, naporov, a vsi smo v nekih panogah, ki delujemo tisti, ki vse znamo. Verjamem, do so tudi drugi tekmovalci iz drugih držav enako dobri, a razlika je verjetno v osebnosti, v vztrajnosti, borbenosti oz. tistem milimetru, kančku energije, ki ga eni premorejo, drugi ne. Zato bi se vam rad zahvalil in vam tudi čestital za to, saj na tako velikem tekmovanju v osrčju Norveške ni kar tako dobiti dve medalji,” je vse zbrane nagovoril predsednik Gorenja Franjo Bohinc.

Bahun: “V Planici ne pričakujemo rekorda”
Res je, da se bliža tudi Planica. Le ta je pripravljena, organizatorji smo v zadnjih letih vložili ogromno naporov, tekmovanje smo pripravili na zelo visokem nivoju. Na takšnem kot je bilo lansko svetovno prvenstvo, sem prepričan, da se bo odvilo tudi letošnje tekmovanje. Organizatorji delamo intenzivno, akcije potekajo, snega bo dovolj. Rezultati fantov so za nas velik izziv, saj pričakujemo rekordno število obiskovalcev. Ne pričakujem svetovnega rekorda, osebno pa smatram, da je prav, da je tudi Vikersund dobil svetovni rekord. To pomeni izziv za nas za prihodnja leta – izziv za izgradnjo nordijskega centra, ki je nujno potreben, saj tako kot se dela sedaj, v nadaljevanju enostavno več ne moremo delati. Tudi te rezultati, ki jih dosegajo fantje, sem prepričan, da bodo pripomogli k tem centru v Planici. Rad bi, da bo ta center cvet slovenskega športa. Dobrodošli v Planici prihodnji teden!” je svoj govor zaključil predsednik OK Planica in član uprave Gorenja Drago Bahun.

Veseli smo, da so se uresničili obeti, ki smo jih imeli in izrazili pred odhodom na svetovno prvenstvo. Na le tem je bila v meki nordijskega športa sorazmerno številčna slovenska ekipa, ki pa je imela dobre razloge, stroka pa se je dobro odločila imenovati tako ekipo. Poleg medalj so tudi drugi športniki in športnice pokazali ambiciozne nastope in prepričan sem, da so Slovenijo častno in tudi zelo uspešno zastopali. To je za Smučarsko zvezo zelo pomembno,” je zadovoljen direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) Matija Vojsk.

Petra Majdič prejela bikca
Navdušenja nad osvojenimi medaljami ni skrival niti Mitja Praznik, predsednik zbora za tek na smučeh: “V Oslo smo poslali relativno veliko tekaško ekipo, največjo v zadnjih letih na velika tekmovanja. Po dolgem času sta bila zraven tudi dva fanta. Že takoj na startu smo dosegli medaljo, željo, ki smo si jo vsi tako želeli. Dosegli smo skoraj dve medalji, a to je tisti malce grenak priokus, ki nam je ostal. Za malenkost je namreč zmanjkalo za še eno odličje. Ob tem ne gre prezreti, da je bil uspeh v sprintu največji doslej na svetovnih prvenstvih – 3. in 4. mesto in še dve dekleti med najboljšo trideseterico. Tu so še ostali rezultati, ki mislim, da so zelo dobri – ekipna in skupinska štafeta predvsem. Z gotovostjo lahko rečem, da so cilji, ki smo si jih postavili, izpolnjeni. Ob tem je potrebno upoštevati tudi to, da imamo zaledje, ki se iz leta v leto povečuje. Število tekmovalcev v mlajših kategorijah se v zadnjih letih močno povečuje, kar je posledica uspešnega nastopanja v vrhunskih kategorijah z našo Petro na čelu. Zahvaljujem se tudi Gorenju kot glavnemu sponzorju za vso finančno pomoč in podporo, kot tudi vsem našim tekmovalcem. Čestitam za osvojene medalje in druge odlične uvrstitve!” Predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je naprej Petri izročil bikca, ki kaže na moč, vztrajnost in predvsem voljo, da je dosegla to kar je. Nato pa se je Jasnič usmeril v problematiko letošnje sezone: “Odbor in zbor bo po koncu analiziral celotno sezono, ne samo ta uspeh. S Francijem Petkom sva dogovorjena, da se takoj po Planici usedeva, da se opravi zelo podrobna analiza. Zelo detajlno bomo analizirali zakaj nam na začetku ne gre in zakaj proti koncu sezone prihajamo v formo in osvajamo medalje. O tem se bomo pogovorili in dogovorili tudi s strokovnim vodstvom posameznih reprezentanc. Naša nalog je, da ustvarimo pogoje – materialne in finančne. Človeški faktor je tukaj izredno pomemben in odgovoriti moramo predvsem na to ali je vodstvo reprezentanc ustvarilo vse pogoje za to, da lahko športniki dosežejo maksimalne rezultate. Verjetno sicer vseh še nismo, saj so vedno rezerve. Zavedati pa se je potrebno, da je vsak tekmovalec, ko začne svojo kariero željan svojega največjega uspeha, priti na vrh.

Petra Majdič: “Za skakalce sem izvedela na letalu”
Tisti, ki ste bili v Oslu, sedaj veste kaj je to, zakaj je vsakega nordijskega tekmovalca vleko tja, na Holmenkollen. Res so naredili fantastično predstavo. Rada bi čestitala fantom, s katerimi smo se v zadnjih dneh veliko srečevali. Vseskozi sem videla, da so bili pripravljeni, željni, ampak vedno jim je le malo zmanjkalo. Ko sem že odšla domov, sem na poti izvedela, da so dobili medaljo in meni se je zdelo res super – vsaj toliko, kot če bi jo osvojila jaz. Vem, da za njimi ni lahko leto, kot tudi za mano ni bilo. Kot je že gospod Bobinac že omenil – Gorenje je z nami že dolga leta. V Skandinaviji poznajo Slovenijo po treh stvareh – Planici, Gorenju in trudimo se, da bi vedeli tudi kaj je tek na smučeh v Sloveniji oz. Petra. Mislim, da nam je to letos uspelo. Sama sem s sezono zelo zadovoljna, to pa je bil vrhunec. Malo pred svetovnim prvenstvom smo se res začeli zavedati, da je vseeno tudi moje telo le telo. Vloženega je bilo kar veliko napora. A kot ponavljam že stalno – v tej igri je bistveno več tekmovalk in tekmovalcev, kot jih je bilo na SP. Vsi so nastopali fantastično, tudi na ekipni tekmi je bilo odlično. To je tisto, kar vedno pravim, da se na teh ekipnih tekmah vidi, katera nacija je močna. Mislim, da smo dokazali, da smo kar precej močni. Tu so še trenerji, ki se jim premalo omenja in tudi serviserji. Vedno se omenja trenerje in serviserje poleg nas, a tu so še strokovni delavci na Smučarski zvezi, ki nas podpirajo. Direktorji in trenerji vedno sedijo v ospredju, tako kot danes pa so v ozadju ljudje, ki nikoli niso izpostavljeni. Tomaž Verdnik, hvala lepa, prav tako kot tudi gospodu Mitji Letnarju in gospodu Jožetu Klemenčiču. To so nekateri ljudje, ki nikoli niso izpostavljeni, a je dobro, da kdaj so. Premalokrat se podarja ljudi v ozadju. Vsi vidite nas, ki imamo medalje. A takrat ko jokamo so oni prvi, ki so zraven in tudi takrat, ko se slavi, so prvi s šampanjcem. Hvala lepa Gorenju, s katerim sem jaz rasla gor. Punce bi si želele kdaj sneti kapo iz glave in pokazati lepe lase, a čepica nam prav pride tudi kadar smo razočarane, saj jo spustimo nižje, da zakrijemo obraz in se Gorenje vidi bolj vidi. Iskrena hvala za podporo. V teh dneh treniram na Rogli, kjer so fantastični pogoji. V tem vikendu je bil uspešno izpeljan tudi celinski pokal, za kar iskreno čestitam organizatorjem. Poudariti je potrebno, da ni le svetovni pokal tisti, ki odraža tek na smučeh, temveč tudi nižje kategorije. Proti koncu tedna odhajam v Skandinavijo, kjer imam v načrtu z odliko opraviti dva sprinta in osvojiti mali kristalni globus,” je dejala dobitnica brona na šprinterski preizkušnji Petra Majdič.

Zupan: “Bili smo pripravljeni na drugo serijo”
Najprej nismo vedeli, ali je odločitev, da je druga serija odpovedana, dokončna ali ne. S fanti smo bili v kontaktu in razlagal sem jim, da moramo biti zbrani, da bo še ena serija, da moramo ohraniti koncentracijo. Pripravljeni smo bili na drugo serijo, a če so nam že prej omogočili to veselje, pa tudi prav. Rad bi poudaril, da imamo kljub temu še vedno nekaj nejevernežev med sabo. A povedal bi, da medalja ni prišla tako po sreči. Že nekajkrat letos smo pokazali moč kot ekipa. Če pogledamo samo to tekmo, vidimo, da smo izmed prvih treh ekip imeli najmanjši odbitek za dober veter. To pomeni, da smo imeli najmanj ugoden veter. To dokazuje, da to ni šlo tako po sreči in ni pošteno do fantov, da se prikaže kot nekateri počnejo. Mislim, da so fantje res pokazali svoje znanje in pripravljenost. Tokrat smo mi pokazali več in so drugi delali napake. Zato jim res še enkrat več čestitam, kot tudi asistentu Igorju Medvedu. Vseskozi nam stoji ob strani, meni še posebno, ki me kdaj, ko sem preveč zatopljen v tekmo, zna preusmeriti. Hvala vsem skupaj! V Planici nas bo še več kot danes tukaj. Tam imamo še nacionalno ekipo, vemo da imamo močno ekipo iz celinskega pokala. Tam je bilo veliko zmag, stopničk in vesel sem, da bodo priložnost lahko dobili tudi ti tekmovalci. Vse skupaj vabimo, da nas pridejo vzpodbujati pod Ponce. Željni smo dokazati, da znamo skakati in leteti in v Planici se še enkrat več želimo dokazati v svoji najboljši luči,” je sobotno dogajanje v Oslo opisal glavni trener Matjaž Zupan, dopolnil pa ga je njegov pomočnik Igor Medved: “Mislim, da se je uspeh kar malo čutil, napovedoval. Ko sva z Matjažem dan pred tem šla peš domov zaradi poraza na odbojki, sva se pogovarjala o tem in moja napoved je bila, da bodo zmagali Norvežani, mi pa bomo tretji. A tudi, če Norvežani niso zmagali, smo mi ostali tam in tudi to je v redu!

Če se je medalja Petre Majdič napovedovala, so jo nekoliko manj pričakovali v skakalnem taboru. “Občutki so super. Praktično nismo imeli nič časa za spati, saj smo že ob štirih odšli na avion, še pred tem pa smo morali vse spakirati. Igor je šel na pot s kombijem in hvala mu za vse prevožene kilometre, ki jih je naredil namesto nas. Kakor je rekel že Matjaž – medaljo smo si zaslužili, saj smo na tekmi prikazali dobre skoke, druge ekipe pa so delale napake. Po navadi je bilo tako na tekmah svetovnega pokala in sedaj se je situacija obrnila. Res super! Veselim se, da je Planica pred vrati. Nastopati doma, pred domačimi gledalci je res enkratna priložnost. Žal nimamo te možnosti tolikokrat kot ostale države, ki imajo toliko infrastrukture in imajo posledično lahko toliko tekem. Glede državnega rekorda pa je odvisno vse od pogojev in super skoka. Upam, da mi to uspe in da bomo leteli čim dlje,” je menil Robert Kranjec. Njegovemu mnenju se je pridružil tudi Jurij Tepeš: “Kakorkoli že, sem zelo vesel. Občutek je super in upam, da ga bom še kdaj doživel! Za Planico upam, da bomo vsi pokazali to kar smo sedaj, tako kot vsi, pa si želim in se veselim dolgih poletov.

Občutki so fenomenalni. Rad pa bi povedal nekaj. Pravite, da smo prijetno presenetili, a sem mnenja, da je to napaka. Mi nismo presenečenje, mi smo v to verjeli v to od prvega trenutka. Če ne verjameš v nekaj takega, potem tega tudi ne moreš doseči. Mislim, da slovenska javnost včasih prehitro pozabi, da mi res garamo, da delamo, se trudimo. Če bi oni malo več verjeli v nas in ne bi prehitro pozabili teh dobrih rezultatov, potem bi bilo le teh še več,” je svojo teorijo uspeha razložil Jernej Damjan. Zadnji člen v ekipi je predstavljal Peter Prevc: “Medalje sem začel zbirati že na mladinskih svetovnih prvenstvih, tako da sem ta zbir le še malo povečal. Upam, da jih bo kmalu še več. Kako bo z mojim nastopom v Planici še ne vem. Željo imam, a če se bomo skupaj odločili, da je bolje, da izpustim Planico, jo bom izpustil.

Vse skupaj smo zelo dobro načeli na mali skakalnici, kjer je bilo šesto mesto maksimum, ki smo ga lahko dosegli. Na veliki napravi pa so se še kakšne stvari sestavili skupaj. Fantje imajo medaljo in tega sem res zelo vesel. Okrog vratu jo jaz nimam, imam pa neko tako nevidno, kot mogoče vsi ostali, ki smo kakorkoli pripomogli k temu uspehu. Tudi to me navdihuje in čutim, da sem bil poleg tega. Sem zelo vesel. Res je bilo malo težko gledati razglasitev, a smo ekipa, ki postaja vedno močnejša in to je pomembno! Sam vidim še priložnosti naprej in takrat mislim, da bom tudi sam še imel svoje možnosti. Hvala vsem, ki nas podpirate,” je Mitja Mežnar nekoliko z grenkim priokusom razlagal dogajanje v Oslu.

Leave a Comment