Bucikova 17., Ferkova 22. na slalomu v Killingtonu

Dekleta so se v ameriškem Killingtonu danes še enkrat podala na progo Super zvezda. Na sporedu je bila nova preizkušnja svetovnega pokala – drugi slalom sezone, ki je potekal v zahtevnih pogojih, saj vidljivost ni bila najboljša, prisotnega pa je bilo tudi nekaj vetra. Slovenske barve so branile štiri tekmovalke, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Tina Robnik.

Prvi tek je z veliko prednostjo 0.89 sekunde dobila domačinka Mikaela Shiffrin, drugo mesto je zasedala švicarska predstavnica Wendy Holdener, Avstrijka Bernadette Schild pa je na tretjem mestu za vodilno zaostajala 1.29 sekunde.


Ana Bucik [foto: GEPA]

Bucikova, ki je na včerajšnjem treningu neprijetno padla, je startala 12. po vrsti in začela dobro. V srednjem in spodnjem delu proge je smučala bolj zadržano in si tako nabrala zaostanek, ki je ob prihodu v cilj znašal 3.19 sekunde. S številko 28 je nastopila Ferkova, ki je bila za šest stotink sekunde hitrejša, kar je pomenilo, da je imela Slovenija v finalu dve predstavnici. Maruša je bila 21., Ana pa 24.

Hrovatova in Robnikova sta imeli pred seboj težji nalogi, saj sta nosili visoki startni številki. Meta se je navkljub temu dobro borila, kar pa na koncu žal ni bilo dovolj za ponoven nastop, saj je zasedla 38. mesto. Tina je nastopila kot zadnja, po prvem merjenju vmesnega časa, na katerem je bila 35., pa je odstopila.

V drugo je Bucikova nastopila v nekoliko višjem tempu in se dobro borila s progo, ob prihodu v cilj pa zasedla tretje mesto. Maruša, ki zaradi poškodbe v zadnjem času ni opravila veliko slalomskega treninga, na progi tako kot nekaj tekmic ni imela sreče, saj je v času njenega nastopa močno pihalo. Nastop je sklenila na takrat sedmem mestu.

Schildova je uspela obraniti tretje mesto, iz petega se je na drugo povzpela Slovakinja Petra Vlhova, z novim najboljšim časom voženj pa je zmagala Shiffrinova. Najboljša slovenska uvrstitev je tako pripadla Ani, ki je bila na koncu 17., medtem ko je do točk prišla tudi Maruša, ki je imela 22. čas.

Denis Šteharnik, glavni trener, je o nastopih deklet rekel: “Lahko rečem, da z razpletom sigurno nisem zadovoljen, a če malo poznamo ozadje, vidimo, da v bistvu ni moglo biti drugače. Maruša je tu opravila samo par treningov, prej je bila poškodovana, pri Ani pa smo zelo veliko stavili na veleslalom. Želeli smo, da včeraj pride med trideset, žal pa se to ni izšlo, tako da je bilo malo razočaranja. Imela je smolo na včerajšnjem treningu, kjer je grdo padla. Zavrtelo jo je in dvignilo v zrak, padla je na hrbet in z glavo treščila ob tla, tako da njeno zdravstveno stanje ni bilo najboljše. Tako da lahko rečem, da sta obe izvlekli dobro. Lahko tudi povem, da je bila proga zelo težka, ledena. Več kot polovica zavojev je v strmini in z malo treninga je zelo težko biti sproščen ter napadati. Meja med odstopom in rezultatom je zelo tanka. To se je tudi videli v drugem teku, kjer je bilo precej odstopov. Treba je imeti veliko število prevoženih količkov, da lahko v takšnih razmerah napadaš. Slalom je strm, strmina je dolga, veliko je prelomnic in neravnin, podlaga pa zelo zelo težka. V takšnih pogojih je treba še veliko delati. Želim si, da bomo doma čim prej uredili takšne razmere, da bomo dobili hrib, ki ga bomo polili in simulirali današnje pogoje. Vidi se, da nam še primanjkuje treninga, nimamo še prave samozavesti. Zelo težko pa je to urediti v tujini oziroma se da, a je treba za to veliko plačati. Najlažje bi nam bilo, če bi takšne razmere lahko simulirali doma. Kakor vem, je doma že hladno in je padel sneg, tako da upam, da bomo čim prej dobili poligon in začeli delati, v takšnih, bom rekel za ženske brutalnih pogojih. Tako bomo tudi v takšnih razmerah lahko posegali po najvišjih mestih.

Naslednje prizorišče tekem za ženske bo Lake Louise v Kanadi, kjer je že v torek na sporedu prvi uradni trening smuka. Tekmi v najhitrejši disciplini prideta na vrsto v petek in soboto, v nedeljo superveleslalom, Slovenijo pa bo zastopala Maruša Ferk. Le-ta gre na pot danes, ostale članice in člani ekipe pa prespijo v Killingtonu in gredo na pot jutri zjutraj. Po prihodu domov sledita dva ali trije dnevi počitka nato pa trening v Italiji, kjer so bodo dekleta pripravljala za tekme v St. Moritzu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kilingtone :. Veleslalom (ž)Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment