Bucikova deveta na paralelni tekmi v Oslu, zmaga Shiffrinove

Holmenkollen pri Oslu je gostil tekmi svetovnega pokala za ženske in moške. 16 smučark in 16 smučarjev se je na Norveškem pomerilo na paralelnih preizkušnjah, Slovenija pa je imela na tekmi eno predstavnico, našo najboljšo slalomistko, Ano Bucik.

Ana je nastopila v sedmem paru osmine finala, njena nasprotnica pa je bila Švicarka Melanie Meillard. Po 180 metrih je prvi boj dobila Švicarka, ki je bila hitrejša za četrt sekunde, po tem ko je bolje smučala v spodnjem delu proge. Bucikova se je tudi v drugo dobro borila in poskusila nadoknaditi zaostanek, kar ji je tudi delno uspelo, žal pa je na koncu ostala brez četrtfinala, saj je bil skupni čas Meillardove za 17 stotink sekunde boljši.


Ana Bucik [foto: GEPA]

Do zmage je prišla Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v velikem finalu premagala Švicarko Wendy Holdener, Meillardova pa se je prebila vse do tretjega mesta. V moški konkurenci je slavil Šved Andre Myhrer, drugi je bil Avstrijec Michael Matt, tretji pa Nemec Linus Strasser.

Bucikova si je na koncu s sedmimi smučarkami delila deveto mesto, s čimer je dobila novih 15 točk svetovnega pokala. Po preizkušnji je rekla: “Tekmovati je bilo zelo v redu, tudi sama podlaga je bila glede na ves dež dobra. Tudi počutila sem se v redu. Sem kar zadovoljna s samim pristopom. V prvi vožnji sem kar dobro smučala, potem pa sem na žalost naredila napako in tam spustila svojo tekmico naprej. Tudi druga vožnja je bila kar v redu, a proga je kratka, tako da bom morala odpraviti te napake, da bom lahko konkurenčna najhitrejšim.” Za tem je spregovorila še o pričakovanjih pred naslednjo slalomsko preizkušnjo, ki jo bo čez dva dneva gostila hrvaška prestolnica: “Zagreb je sigurno ena izmed mojih najljubših tekem, predvsem zaradi navijačev, ki pridejo tja. V zadnjem času se je moja forma dvignila, čeprav tega še nisem uspela pokazati na tekmah. Naredila bom vse, da bom v Zagrebu naredila dve vožnji do cilja brez napak in da se bom lahko spet veselila.

Gledalcev je bilo zelo veliko, stvar je zanimiva, a problem je v tem, da če narediš eno majhno napakico, te več ni zraven, pa ni važno ali je to pri ženskah ali pri moških. Mogoče bi si želeli malo daljše proge, da če narediš eno napako, da lahko prideš nazaj notri. A konec koncev, tisti, ki je skoncentriran od starta do cilja, ki obdrži pozornost in presmuča brez napak od starta do cilja, je boljši. Normalen slalom je daljši, tam imaš 60, 65 vrat in če se ti kaj zgodi imaš še vedno priložnost, da prilezeš nazaj, da kaj nadoknadiš, tu pa je to zelo težko. Tu je še ena zanimivost. Myhrer ima krasno tehniko, naštudirano do konca. Dokler ga ne bodo posnemali bo imel kar prednost. Prvič je bil ta ”paralelec” postavljen drugače zgoraj, v sredini in spodaj. Prakatično vedno smo imeli isto postavitev, enake zamike od začetka do konca, morda samo tri ali štiri bolj odprta vrata na koncu. Tu pa so bili različni ritmi, tako da je bilo kar zanimivo. Prvič smo se soočili s tem., da so bile praktično tri različno postavitve na tej kratki progi,” pa je po končani preizkušnji rekel glavni trener Denis Šteharnik.

Na Sljemenu bomo najprej spremljali žensko tekmo, na kateri bomo držali pesti za Bucikovo, Marušo Ferk, Meto Hrovat in Klaro Livk, ki je najhitrejša iz ekipe, ki nastopa v evropskem pokalu, ki služi kot kvalifikacije za tekme višjega ranga. Dan kasneje, v četrtek, bosta v moški konkurenci nastopila še Štefan Hadalin in Žan Grošelj.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Paralelna tekma (ž)


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Paralelna tekma (m)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment