Bucikova in Ferkova odlično v slalomsko sezono

Prvo slalomsko oziroma drugo tekmo sezone svetovnega pokala za ženske je danes gostil finski Levi. Na Laponskem je v prvem teku nastopilo 71 smučark, med katerimi je bila tudi naša četverica. Ana Bucik je nosila startno številko 13, Maruša Ferk 25, Klara Livk 49, Meta Hrovat pa 59.


Ana Bucik [foto: GEPA]

Prvi slovenski nastop se je razpletel odlično. Bucikova je smučala zelo napadalno, zaradi česar se je v nastop prikradlo nekaj napak, kljub temu pa si je v cilju zagotovila dobro izhodišče pred drugim tekom. Njen zaostanek za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin je znašal 1.80 sekunde, kar je pomenilo deveto mesto, od četrtega pa jo je ločilo šest desetink.

Zelo lep nastop je uspel tudi Ferkovi, z izjemo napake malo pred zadnjim merjenjem vmesnega časa, ki ji je vzela nekaj desetink. Gledano v celoti pa se je odrezala zelo dobro in ob prihodu v cilj zasedla 11. mesto, s tem, da je za vodilno tekmovalko zaostala 2.23 sekunde. Livkovi in Hrovatovi preboj v finale žal ni uspel. Klara je bila najhitrejša v spodnjem delu proge, zaostanek 3.98 sekunde pa jo je popeljal na 38. mesto, medtem ko je Meta odstopila v zgornjem delu.

Maruša, ki je po uvodni vožnji zasedala 12. mesto, se je v drugem teku na pot podala v času vodstva Avstrijke Stephanie Brunner. Naša smučarka je v zgornjem delu z odličnim smučanjem pridobila nekaj stotink, nadaljevanje pa se ni izšlo čisto po željah, tako da je v cilj prišla s sedmim časom. Kmalu za tem je sledil nastop Ane. Kmalu po startu se ji je pripetila manjša napaka, kljub temu pa se je vse do cilja, predvsem pa v strmem delu, borila zelo dobro in zasedla četrto mesto.


Petra Vlhova [foto: GEPA]

V ogorčenem boju za prvo mesto je bila najboljša Slovakinja Petra Vlhova, ki je Shiffrinovo ugnala za desetinko sekunde, stopničk pa se je veselila še Švicarka Wendy Holdener. Naši smučarki sta prišli do zelo lepe bere slalomskih točk. Ana je dan v Leviju sklenila na odličnem devetem mestu, kar je njen drugi najboljši rezultat v karieri, do lepe popotnice za nadaljevanje sezone pa je prišla tudi Maruša, ki je bila 17.

Sem kar zelo zadovoljna, saj nekako nisem vedela, kaj točno lahko pričakujem na tej prvi tekmi. Sigurno še nisem v takšni formi, kot bi si želela, tako da je rezultat glede na vse okoliščine zelo lep. Moram reči, da sem imela kar nekaj treme zaradi menjave smuči, nisem vedela kako se bo izteklo. Je lep rezultat, na katerem lahko naprej kar dosti gradim,” je po tekmi rekla Bucikova.

Ferkova pa je svoji vožnji opisala takole: “Sem bila kar dosti mirna, čeprav je bila to moja prva tekma sezone. Po prvem teku sem bila z mestom zadovoljna, z zaostankom pa ne toliko. Zato sem v drugo potem želela še višje. V zgornjem delu se mi je zdelo, da ne grem prav hitro, zato sem poskušala dodajati čim več, a na koncu se je izkazalo, da je šlo zgoraj zelo dobro. Tudi prehod v strmino je bil dokaj korekten, le na sredi strmine sem malo upočasnila tempo, morala pa bi ga zviševati. Zadnja grbina pred ciljem me je malo preveč vrgla, tako da v cilj nisem nesla hitrosti. Če bi bila nekaj stotink hitrejša bi bila med petnajst, a vem, da sem sposobna več. Prihajajo nove tekme in že gledam naprej.

Glavni trener Denis Šteharnik je o nastopih deklet dejal: “Smo zadovoljni. Rekli smo, da še vedno nismo v najboljši formi, da jo stopnjujemo. Nekaj takšnega smo tudi pričakovali, bolj po tihem, vsaj eno med deset ali petnajst. Vse se je odvilo nekako po pričakovanju. Pri Klari Livk ste videli, da lahko vsaka tekmovalka, ki je na startu, pride med trideseterico. Ni ji veliko manjkalo, naredila je napako, ni se izšlo tudi za Meto Hrovat, a sem čisto optimističen, saj na treningih kaže zelo dobro vožnje in samo vprašanje časa je, kdaj se bo prebila naprej tudi v slalomu. Maruša je nekaj mest izgubila v drugem teku. Zgornji del je bil odličen, v spodnjem pa se je malenkost uštela. Bila je malo pozna, izgubila je ravnotežje in zaostanek se je nabiral. Ana je šla ravno obratno, v zgornjem delu je čez prelomnico naredila napako in potem še eno. Spodaj sta bila dva dela zelo dobra, tako da lahko samo z dobrim in kvalitetnim treningom sestavi vožnji, ko jih bo, pa lahko cilja še višje.

Jutri se bodo v Leviju na prvi tekmi sezone spopadli še smučarji med katerimi bo nastopila tudi tričlanska slovenska zasedba. Sestavljali jo bodo Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Žan Grošelj.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (ž)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment