Čater deveti na kombinaciji v Wengnu

Švicarski Wengen je gostil drugo in tudi zadnjo alpsko kombinacijo v tej sezoni. Boj za veliki kristalni globus in nove točke svetovnega pokala se je začel ob 10.15, med šestdesetimi tekmovalci na startu, ki jih je pričakalo zelo slabo vreme, natančneje močno sneženje in slaba vidljivost, pa je bila tudi šesterica naših fantov.

Zaradi vremenskih razmer je vodstvo tekmovanja za uvod tekmovalcem namenilo slalom, s katerim je najbolje opravil domači predstavnik Justin Murisier in sicer s časom 49.06. Tik za njim je bil uvrščen Štefan Hadalin, ki je smučal izjemno, vodil skozi večji del proge, ob prihodu v cilj pa zasedel drugo mesto s 17. stotinkami sekunde zaostanka. Tretji je bil Francoz Victor Muffat-Jeandet, ki je za nastop potreboval 3 stotinke več kot naš smučar, četrti pa je bil odličen slalomist Alexis Pinturault, ki je za vodilnim zaostajal dobre pol sekunde.

Martin Čater [foto: GEPA]

Zelo dobro se je odrezal tudi Martin Čater, ki je nastopil pred Hadalinom. Zaostanek 1.62 sekunde ga je popeljal na odlično izhodišče za nadaljevanje in sicer na deveto mesto. Klemen Kosi, ki je bil prvi Slovenec na progi Maennlichen, je z zaostankom 2.97 sekunde zasedel 20. mesto, tik za njim pa je bil Tilen Debelak, ki je med svetovno elito danes nastopil šele tretjič. Na progi se je zadržal 15 stotink dlje kot Kosi.

Miha Hrobat je večji del proge presmučal dobro in celo lovil uvrstitev okoli petnajsterice, žal pa je nekaj zavojev pred ciljem naredil napako in odstopil. Še manj sreče je imel Boštjan Kline, ki bo v letošnji kombinacijski sezoni ostal brez točk. Njegov nastop se je končal kmalu po startu, ko je povozil količek.

Drugi del kombinacije, smuk na skrajšani progi Lauberhorn, se je začel ob 13.45, čeprav je bil cel dan pod vprašajem. Tekmovalci na začetku startne liste so imeli na progi precej boljše pogoje za nastope, kar je odlično izkoristil domači predstavnik Niels Hintermann in postavil najboljši čas. Na koncu se je izkazalo, da je 21-letni Švicar s tem nastopom prišel tudi do zmage.

Debelak je imel ob nastopu še kolikor toliko solidne pogoje, po njegovem nastopu pa je prišlo do premora za TV oglase, s tem pa še močnejše sneženje, zaradi katerega so bile smuči tekmovalcev zelo počasne. Na koncu je bil najboljši Slovenec Čater, ki se je v danih razmerah dobro odrezal, na koncu pa prišel na deveto mesto in s tem tudi do rezultata kariere.

Kosi, ki je startal nekaj minut za Debelakom je bil na koncu 15., Debelak je s 26. mestom prišel do prvih točk, Hadalin, za katerega smo se nadejali, da bo prišel do odlične uvrstitve, pa ob razmerah na terenu ni imel pravih možnosti, tako da je zasedel 29. mesto. Hintermannu sta se na stopničkah pridružila še Francoz Maxence Muzanton in Avstrijec Frederic Berthold. Mali kristalni globus je osvojil Pinturault.

Martin je najprej opisal današnje občutke na tej zahtevni preizkušnji: “Moram reči, da sem se dobro počutil. Fizično in mentalno sem dobro funkcioniral. Skupaj sem spravil dve dobri vožnji in z njima sem zadovoljen. Razplet je naredil kar je naredil, sem pa zadovoljen sam s sabo,” na vprašanje ali je bilo danes dosti drugače, ker so najprej nadeli slalomske smuči nato pa smukaške, pa je odgovoril: “Niti ne, sam kar navajen, dosti treniramo teh menjav. Trenerji me dostikrat preganjajo, da se moram navaditi na to, da jih zamenjaš. Danes nismo imeli nič ogrevalke, smo šli kar takoj iz slaloma na smuk.” O sami pripravljenosti za naslednje tekme pa je rekel: “Nenehno kažem dobre vožnje, predvsem v superveleslalomu. Res pa je, da sem enkrat uspel priti dol z dobro vožnjo, dvakrat pa so se mi vmes pripetile napake. So pa nekateri odseki že zelo dobri.

Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je po tekmi dejal: “Ekipno smo lahko zadovoljni. Od vseh sem zahteval maksimalno koncentracijo, ker sem vedel, da tekma bo. Bila sta izredna slaloma Štefana in Martina, ta se je vrhunsko odrezal tudi na smuku, s tem, da mu vreme ni dopuščalo kaj več. Kosi se je slaloma lotil slabo, a če gledamo rezultat na koncu, bi moral biti še slabši. Smuk je dobro odpeljal, v slalomu pa ima probleme. A če je kombinacijska sezona končana, imamo pa dva med petnajst pa mislim, da smo nekaj naredili. Tilen je z nami že tri leta, on in ostali so danes dobili nazaj, za kar so se mučili v Čilu, ob petih popoldan na slalomu, ko sem jih samo jaz ‘gnjavil’, da morajo voziti slalom. Dobro je, da ti fantje, ki so profesionalci in so eno obdobje finančno vlagali sami v sebe, nekaj dobijo nazaj z rezultati. Ne smem pa pozabiti tudi na Hrobata, ki je za mene naredil napako, ki ni dopustna na takem nivoju. Dober je in on bi lahko bil danes Niels Hintermann.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wengen :. Alpska kombinacija (m)
Izjava: Martin Čater (.mp3)
Izjava: Peter Pen


Leave a Comment