Čater do rezultata kariere, tudi Kline odličen

Po dveh smukih je bil v Kvitfjellu danes na sporedu še moški superveleslalom, predzadnji v tej sezoni. Na štartu so bile tudi tokrat štirje Slovenci, poleg petkovega smukaškega junaka Boštjana Klineta, še Martin Čater, Klemen Kosi in Rok Perko. Nosili so štartne številke 2, 26, 30 in 49. V konkurenci je bilo 55 smučarjev iz 16 držav.

Tekmo je odprl Švicar Carlo Janka, takoj za njim pa se je s progo, ki jo je postavil trener ameriške reprezentance Alex Hoedlmoser, že spopadel Kline, ki je prav tu leta 2011 odpeljal svoj prvi superveleslalom v svetovnem pokalu. Zgoraj si je nabral 20 stotink naskoka pred Švicarjem, do drugega merjenja vmesnega časa se je ta povečal na 61 stotink in nato na 73. Sledilo je nekaj napakic in prednost se je stopila na 49 stotink. V spodnjem delu zopet odpeljal brezhibno in prednost 96 stotink je obetala nov vrhunski rezultat. Letos je bil v superveleslalomu Boštjan najboljši peti in sicer decembra v francoskem Val d’Iseru. Kline je vodil tudi pred nastopom prvega favorita, Norvežana Kjetila Jansruda, ki je štartal s štartno številko devet. Ob njegovem nastopu je na progo posijalo sonce, kar je pomenilo precej boljše pogoje kot za Mariborčana. Po treh merjenjih vmesnega časa je imel le 6 stotink naskoka, v cilj pa je pripeljal s 27 stotinkami boljšim časom. Še bolje je s progo opravil Italijan Peter Fill, ki je vodstvo prevzel za 49 stotink in vložil resno kandidaturo za zmago. Razmere so bile v času nastopa najboljših precej boljše kot ob smučanju Klineta, a je ta kljub temu odbil številne napade. Na koncu je zasedel odlično osmo mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v tej disciplini v sezoni.


Martin Čater [foto: GEPA]

Za Fillom so se zvrstili Avstrijec Hannes Reichelt, Kanadčan Eric Guay, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Beat Feuz, potem pa je na šestem mestu pozitivno presenetil Martin Čater, ki je bil zgoraj za šest stotink hitrejši od Filla, bil tudi po drugem merjenj vmesnega časa spredaj (dve stotink). Po treh merjenjih je bil le 15 stotink zadaj, za zadnji del pa si je nabral 49 stotink zaostanka. V ciljni del je nesel visoko hitrost in z le 44 stotinkami počasnejšo vožnjo od Italijana zasedel šesto mesto in bil tako najboljši Slovenec na današnji tekmi. S tem rezultatom si je priboril tudi vstopnico za zaključek svetovnega pokala v Aspnu.

S štartno številko 30 se je na progo Olympiabakken pognal Klemen Kosi, ki je nastopil zelo solidno. Zgoraj je bil le 9 stotink počasnejši, po polovici proge se je boril za dvajseterico in v cilj pripeljal na 21. mestu z 1.53 sekundami zaostanka za Fillom. Z 28. mestom je osvojil prve točke v tej disciplini v sezoni. Zadnji od Slovencev je s progo opravil Rok Perko, ki je bil po polovici proge v igri za točke, a nato na žalost odstopil.

Martin Čater je po uspehu kariere dejal: “Že smuka sta mi kar dobro uspela. So bile še napake vmes. Glede na to, da ne veljam za najboljšega drsalca, sem kar dobro vozil. Danes pa sem bil že na vrhu zelo hiter. Imel sem tudi prednost. Vse se je poklopilo, tudi sam sem deloval tako kot je treba. Imel sem malo treme, ker sem štartal v top 30. Zdelo se mi je malo drugače, ampak sem se znal umiriti in iti iz štarta ven na polno in tudi na progi.” Predstava je bila skoraj brezhibna: “Nekaj napakic je bilo, ena v spodnjem delu, ki pa ni toliko vplivala na čas, kolikor se mi je zdelo na progi.

Je pred nastopom dobil kakšne napotkov od Klineta? “Spremljal sem dogajanje na televiziji, tudi njega. On je šel na vrhu res vrhunsko, perfektno, bi lahko rekel. Čez zadnjo prelomnico je šel preveč direktno in moral tam zavijati, zato ni vzel toliko hitrosti zraven. Sam sem videl, da moram iti malo bolj desno in spustiti v zadnji del čim več hitrosti. To mi je tudi uspelo,” je dejal Čater, ki je pohvalil delo organizatorjev, ki so vrhunsko pripravili progo, vzhičen pa je bil tudi od dejstvu, da je prehitel Jansruda in to v njegovi dnevni sobi: “Da sem pred takim šampionom, ki je že celo sezono vrhunski, je za mene res vrhunski dosežek.

Boštjan Kline je nastopil v slabši vidljivosti kot številni tekmovalci za njim. Je to vplivalo na razplet? “Nikoli ne veš. Mogoče je vplivalo, mogoče ne. Če potegnem črto, sem zadovoljen z vsem skupaj. S celotnim vikend. Tudi danes je bil cel paket v redu. Od ogrevanja, priprave, rutine na štartu, smučanja. Da se tudi boljše. Stremim k temu, da bi izboljšal in popravil stvari,” je občutke po tekmi strnil Kline, ki pravi, da po dveh smukih “ni bilo neke utrujenosti ali izčrpanosti.

Kaj je bil vzrok za nižjo hitrost pred ciljem? ”Čez skok sem naredil malo premalo smeri in pred naslednjim zavojem mi je hitrost malo padla, ker sem delal zavoj pod količkom.

Je slutil tak vikend? “Nisem imel takšnega občutka, ko sem prišel sem. Na koncu sem dobro izvlekel. Pustil sem vsa pričakovanja. Tudi dan po zmagi sem dobro odpeljal in odfunkcioniral. To me veseli oz. sem ponosen na to.

Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je o ekipnem uspehu dejal: “To sem zahteval od fantov. Čutil sem, da lahko smučamo dobro.” O sami tekmi pa: “Tekma ima dve, tri plati. Smo zadovoljni. Pri številk devet, ko se je na domačem terenu pojavil Jansrud, se je pojavilo tudi sonce in so bili boljši pogoji za rutinerje alpskega smučanja. Reichelt, Guay in Fill so spredaj, takoj za njimi pa Čater in Boštjan. Zelo v redu smučanje, pristop in izkoriščena priložnost. Tudi Kosi – v taki situaciji, kot je bil od januarja dalje – je to zanj zelo dober rezultat, čeprav se smešno sliši, da smo zadovoljni z 28. mestom. Storil je napredek, fokus je bil celo sezono. Zdaj je dobil potrditev, da je zraven.

O priborjeni vozovnici Čatra za aspenski superveleslalom pa: “Tako kot vsi, je veliko vložil v to sezono. Mentalne stvari sčasoma odpravlja. Razvija se v smer, v katero si želimo vsi, ki delamo z njim. Tudi sam si je zaslužil ta rezultat.” Je Klinetu višje mesto odnesla oblačnost? “Menim, da je bil kandidat za stopničke. Top 10 so mesta, ki v moški smučariji in za tako ekipo kot smo mi, štejejo zelo veliko.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kvitfjell :. Superveleslalom (m)
Izjava: Martin Čater (.mp3)
Izjava: Boštjan Kline (.mp3)
Izjava: Peter Pen (.mp3)


Leave a Comment