Čebaškova v Oberstdorfu do 18. mesta

Preizkušnje letošnjega Tour de Skija so se po dnevu premora preselile v nemški Oberstdorf. Slovenski tabor so po pričakovanjih zapustili šprinterji – Miha Šimenc, Vesna Fabjan, Nika Razinger – , ki so odšli v domovino na trening, da bi se kar seda dobro pripravili na domače tekme svetovnega pokala v Planici. Tako sta v karavani ostali le še Lea Einfalt in Alenka Čebašek. Slednja je s kvalifikacijami opravila uspešno ter se s 15. časom prebila v četrtfinalne nastope. Tam se je borila po najboljših močeh za preboj v polfinale. ″Bitko″ je izgubila v zadnjih metrih ciljne ravnine, kjer je kljub izrazitemu finišu bila za las prekratka. V skupini je tako zasedla četrto mesto, a je bil njen čas prepočasen za preboj preko ″srečnih poražencev″. 27-letnica je tako prišla na koncu do 18. mesta. ″S trenerjem sva se dogovorila, da sledim Nemki Hanni Kolb. Pričakovala sem, da bo šla nekoliko boljše. Ni bila tako hitra. Nekoliko je zatirala. Nekoliko škoda, saj sem se dobro počutila. Morda bi lahko še kakšno mesto pridobila. Vsekakor pa sem zelo zadovoljna z uvrstitvijo. Glede na letošnje klasične tekme, je bilo danes zelo spodbudno. Bila sem zelo močna, tako da je vendarle nekoliko škoda, ker bi se lahko še lepše naredilo. 18. mesto je moj najboljši dosežek na klasičnem šprintu. Sem zadovoljna. Danes sem se počutila zelo dobro, kot kaže se mi pozna, da smo prišli na nižjo nadmorsko višino. Motivacijo za naprej imam. Servis je bil super. Vse pohvale. Imeli smo super oprijem. Vidi se, če imam dobre smuči, se da tudi na klasiki narediti soliden rezultat,″ je po tekmi menila Čebaškova. Lea Einfalt je obstala v kvalifikacijah in preizkušnjo končala na 48. mestu.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Analizo tekme je napravil tudi glavni trener Marko Gracer: ″Alenka je napravila enega najboljših šprintov v klasičnem slogu. Morda smo nekoliko naredili napake v taktičnem smislu, saj smo ji predlagali naj sledi Kolbovi. Alenka je to odlično izpeljala, vendar je Nemka dvakrat na vrhu vzpona nekoliko popustila, zaradi česar je imela Alenka nekaj težav ter je morala iti v prehitevanje. Vsekakor je odlično nastopila. Morda bi ob boljšem prehodu na vrhu vzponov lahko bil rezultat še boljši. Za letošnjo sezono za klasični šprint, ko smo imeli obilico težav, moramo biti zelo zadovoljni. Servis je napravil odlično delo, smuči so odlično stekle. Vremenske razmere so bile zahtevne, zato je servis napravil veliko delo. Alenka stopnjuje formo. Postaja vse močnejša. Težava pri njej je, da bi držala formo dlje časa. Manjka ji namreč kar nekaj treninga iz jesenskega obdobja, kjer je zaradi težav trenirala po prilagojenem programu. Preostali trening je bil opravljen kvalitetno in se rezultati vzpenjajo. Zaenkrat še ni uspela sestaviti nastopa, da bi se uvrstila naprej v polfinale, česar pa je nedvomno pripravljena v šprintih v prosti tehniki. Lea je nastopila v povprečju njene klasične tehnike, saj je boljša na razdalji predvsem v prosti tehniki. Od nje pričakovati uvrstitev med najboljše trideset tako ni bilo realno.

V finalu je do zmage prišla Sophie Caldwell, druga je bila Norvežanka Heidi Weng, tretja pa Ingvild Flugstad Oestberg prav tako iz Norveške.

V sredo sledi preizkušnja na razdalji, dekleta se bodo pomerila na 10 km v klasični tehniki.


Rezultati: Tour de Ski .: Oberstdorf :. Sprint (ž)


Leave a Comment