Cene Prevc odličen tretji v prvih kvalifikacijah 69. turneje

Zasnežen in vetroven Oberstdorf je pozdravil skakalce na uvodu v 69. novoletno turnejo. Na prvi izmed štirih tekem bomo jutri navijali za pet slovenskih orlov.


Cene Prevc je bil pred štirimi leti v Oberstdorfu najvišje v svetovnem pokalu, na osmem mestu [foto: Klemen Zibelnik]

Že pred samim začetkom tekmovalnega programa v Oberstdorfu je danes završalo v poljskem taboru, potem ko je bil pozitiven na koronavirusno bolezen covid 19 Klemens Muranka, FIS pa je v karanteno poslala celotno poljsko delegacijo sedmih skakalcev, ki so tako ostali brez prve tekme turneje še pred samim začetkom. Kvalifikacijska serija je potekala v sneženju in močnem vetru v hrbet, trajala je debelo uro in pol. Na koncu je bil najboljši Avstrijec Philipp Aschenwald s 128.5 metri in 134,9 točkami. Daleč za njim je bil s 122 metri in 123,8 točkami petkratni zmagovalec letošnjih tekem svetovnega pokala, Norvežan Halvor Egner Granerud, sijajen tretji pa je bil z enako daljavo in s 123,5 točkami najboljši Slovenec, Cene Prevc. Zelo dober je bil tudi Anže Lanišek, ki je s 121.5 metri in 118,2 točkami imel osmo oceno kvalifikacij, naš tretji najboljši je bil Domen Prevc, ki je s 111 metri in 105,7 točkami zasedel 26. mesto. S točko manj in s 115 metri je tik za njim končal Bor Pavlovčič na 27. mestu. Na tekmo se je z 41. rezultatom prebil še Peter Prevc, ki je skočil 102 metra, zbral pa je 92,5 točk. Žal je bil preskromen Žiga Jelar, ki je pristal pri 97.5 metrih, imel pa je 78,5 točk.

V prvi seriji na izpadanje bo že takoj na začetku tekme Markusa Eisenbichlerja izzival Domen Prevc, Pavlovčič se bo v drugem paru pomeril z Rusom Jevgenijem Klimovom, Peter Prevc bo izzival Švicarja Gregorja Deschwandna, Laniška čaka Kanadčan Mackenzie Boyd-Clowes, Ceneta Prevca pa ob koncu štartne liste še en Rus, .

Lanišek dvakrat s četrto oceno serije

Pred kvalifikacijsko serijo so tekmovalci opravili dva skoka za trening. V prvi seriji je bil s 129.5 metri najboljši povratnik iz Avstrije, Stefan Kraft, Lanišek je s 129 metri imel 4. oceno, Cene Prevc s 122.5 metri osmo in Peter Prevc s 122 metri 12. oceno. V drugi seriji je bil s 132.5 metri najboljši domači up Markus Eisenbichler, Lanišek je s 129.5 metri znova imel četrto oceno, Pavlovčič s 127 metri osmo, Peter Prevc pa s 122 metri 16. oceno serije.

Tekma se bo jutri začela ob 16.30 uri.


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf :. Kvalifikacije
Startna lista: Novoletna turneja .: Oberstdorf :. Dvoboji prva serija


Leave a Comment