Češki veteran vladar tekme v Kranju


Najboljši na sobotni tekmi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kranj je danes gostil prvo izmed dveh tekem celinskega pokala. Prva serija je minila v znamenju nekaj lepih daljav, saj je skakalcem pomagal tudi vzgornik. Dane pogoje je najbolje izkoristil Poljak Aleksander Znisczol (108,5 m), drugi je bil Matjaž Pungertar (105,5), tretji pa Čeh Cestmir Kozisek (105,5).

V finalni seriji so gledalci, ki so se zbrali ob skakalnici, videli ogorčene boje, saj so bile razlike “po prvem polčasu” med najboljšimi izredno majhne, izstopal je le vodilni Zniszczol. Najboljši nastop finalne serije in najdaljši skok dneva (113,5) je tako uspel Čehu Jakubu Jandi, ki se je iz četrtega mesta povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. “Počutim se odlično. V Kranj sem prišel včeraj zvečer, saj so bile prometne razmere v Avstriji zelo slabe. Današnje zmage sem zelo vesel, saj sem jo dosegel pri 35 letih. Zame je to zadnja sezona, saj se bom po olimpijskih igrah poslovil,” je dejal Janda, ki je še povečal prednost v skupnem seštevku.


Jaka Hvala je bil najvišje uvrščeni Slovenec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Točke osvojilo skupno deset Slovencev

Pungartar je nekoliko podlegal pritisku in s skokom dolgim 96,0 m nazadoval na 12. mesto, kar je na koncu pomenilo, da je bil šele peti najboljši Slovenec. V nasprotju z lanskoletno tekmo tokrat na zmagovalnem odru ni bilo slovenskih orlov. Glede na njihove napovedi pred tekmo je bilo to tudi pričakovati. Jaka Hvala (100,0; 108,0) je bil tako s petim mestom najvišje uvščeni varovanec Gorana Janusa. “S skokoma sem zadovoljen, saj nisem naredil večje napake. Predvsem finalni skok je bil že kar lep. Dejstvo pa je bilo, da si moral imeti srečo z vetrom, kar je za dopoldansko tekmo v Kranju že kar značilno. V drugo sem imel tako nekoliko boljše razmere, ki sem jih izkoristil. Imamo pa na tukajšnji skakalnici določeno prednost, saj v Kranju opravimo veliko število skokov. Za nedeljsko tekmo si želim ponovitev današnjih skokov. Predvsem pa nastopiti sproščeno,” je v izteku skakalnice razmišljal Hvala.

Z odličnim finalnim skokom (95,5; 107,5) je močno napredoval Jurij Tepeš. Ljubljančan je pridobil kar 13 mest in tako končal na devetem mestu tik za morda manjšim presenečenjem v slovenskem taboru Jernejem Damjanom (100,0; 103,5). “S skokoma sem zadovoljen. V Kranju pogosto piha veter. Forma še ni prava, moram še kar nekaj skokov narediti, vendar smo fizično zelo dobro pripravljeni,” je dejal Tepeš. Do točk so prišli še Miran Zupančič (101,0; 101,5) na 11., Rok Justin (95,0; 104,0) na 15., Robert Kranjec (96,0; 100,5) na 19., Ernest Prislič (97,0; 98,0) na 26., Tomaž Naglič (98,5; 93,0) na 28. in s povsem ponesrečenim finalnim nastopom Peter Prevc (99,0; 84,0) na 30. mestu.


Robert Kranjec še ni v pravi formi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na stopničkah Čehi in Poljaki

Kot že rečeno, se je zmage razveselil Jakub Janda. Tokrat se mu je uspel najbolj približati Poljak Krzysztof Biegun (103,5; 110,5), ki je v finalni seriji napadel iz pete pozicije. “S svojima skokoma in tudi rezultatom sem seveda zadovoljen. Poljska ekipa je trenutno zelo močna,” se je novih stopničk razveslil Biegun. Najnižja stopnička zmagovalnega odra pa je tokrat pripadla še enemu Čehu, in sicer Cestmirju Koziseku (105,5; 108,0). “V Sloveniji sem pred nekaj časa nastopil že na eksibicijski tekmi mešanih parov v Mostecu. Vmes sem se vrnil domov, danes pa sem znova prišel v Kranj. Vesel sem današnjih stopničk,” je z nasmeškom na obrazu pripovedoval Kozisek.

V skupnem seštevku še najprej vodi Janda (240 točk), drugi je Biegun (212), tretji pa Kozisek (139).


Za Jakuba Jando je navijal tudi njegov sin [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V nedeljo bo v Kranju še ena tekma celinskega pokala. Prva serija se bo začela ob 10.00, poskusna serija pa uro prej.


Rezultati: Celinski pokal .: Kranj :. Uradni rezultati


Leave a Comment