Daiki Ito v Sapporu končno do prve zmage, Kranjec šesti

Pred domačimi navijači na Japonskem je svojo prvo zmago v karieri, po številnih drugih in tretjih mestih, slavil Daiki Ito, ki je v finalu drugouvrščenega Norvežana Andersa Bardala prehitel za pičlo desetinko točke. Na stopničke za zmagovalce se je ponovno zavihtel kapetan poljske reprezentance Kamil Stoch.

Sapporo
Na odru za zmagovalce (od leve proti desni): Anders Bardal, Daiki Ito, Kamil Stoch [foto: FIS]

Ito je v prvi seriji pristal pri daljavi 134 m, daljši od njega je bil le Nemec Richard Freitag s tri metre daljšim skokom, vendar mu velik odbitek točk ni pustil višje od petega mesta. Prijetno presenetil je Norvežan Anders Flannemel, ki je s skokom dolgim 131 m prvo serijo končal kar na tretjem mestu. V finalu se je vrstni red na vrhu nekoliko pomešal. Bardal je po prvem delu držal četrto mesto, v drugi seriji pa je doskočil pri 135 m in do nastopa Japonca se mu je nasmihala celo zmaga. Njegovega dosežka ni uspelo preseči niti Stochu, ki je v finalu skočil ob slabšim razmerah skočil 127 m. Kot zadnji je nastopil Ito in vse je kazalo, da njegova daljava 130 m ne bo dovolj da prvič premaga vso svetovno elito, seštevek točk pa je pokazal drugače. Ito je stal na vrhu razpredelnice z le desetinko točke prednosti pred Bardalom.

Kamil Stoch
Mladi Poljak Stoch je v seštevku svetovnega pokala napredoval na peto mesto. [foto: FIS]

Daleč najdaljši skok pa je uspel Vegardu Haukoeu-Sklettu, ki je v finalni seriji pristal pri kar 138,5 m. Iz 9. mesta je napredoval pod oder za zmagovalce. Razplet po prvi seriji pa za Avstrijce ni bil rožnat, najboljši Andreas Kofler je bil šele 18., Thomas Morgenstern pa 23. V finalu pa je Kofler z boljšim skokom pridobival iz nastopa v nastop, na koncu je rešil avstrijsko čast, da se je uvrstil vsaj med najboljših deset. Schlierenzauer pa v Sapporu ne tekmuje.

Sapporo
Skakalnica v Sapporu [foto: FIS]

Dva Slovenca do uvrstitve kariere

Robert Kranjec je ponovno dosegel vrhunski rezultat. Daljavi 128 m iz prve serije je v finalu dodal še dva metra in napredoval za eno mesto, bil je šesti. Razveselil nas je tudi Jure Šinkovec. V prvo je skočil 130 m, v drugo pa je svoj finalni nastop skrajšal na 122 m. Čeprav se je zdelo, da bo izgubil nekaj mest, se je ob koncu izkazalo, da je Šinkovec svojo nalogo opravil več kot odlično. Vztrajno je napredoval po lestvici in se z 16. povzpel do končnega 11. mesta. Najboljšo uvrstitev kariere je dosegel tudi Dejan Judež. Daljavi 120 m in 123 m sta bili dovolj za 23. mesto. Nekaj točk svetovnega pokala je zabeležil tudi Jurij Tepeš, ki je bil 29. Peter Prevc in Jernej Damjan pa sta bila prekratka za najboljšo trideseterico.

Dejan Judež
Dejan Judež [foto: FIS]


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo :. Uradni rezultati


Leave a Comment