Damjan na stopničkah v Engelbergu

Švicarski Engelberg je danes gostil prvo od dveh tekem svetovnega pokala na skakalnici Gross Titlis (HS 137), ki sta nekakšni generalki pred prvim vrhuncem sezone, novoletno skakalno turnejo. Po zaspanem uvodu v sezono se je v Engelbergu prebudil Nemec Richard Freitag, ki je zmagal pred Čehom Romanom Koudelko ter Avstrijcem Michaelom Hayboeckom in slovenskim skakalcem Jernejem Damjanom, ki je z razdelitvijo tretjega mesta z vodilnim po prvi seriji zabeležil svojo letošnjo najboljšo uvrstitev.

Eden izgubil, drugi pridobil

Po prvi seriji je sicer bolje kazalo najboljšemu slovenskemu skakalcu Petru Prevcu, ki je s skokom, dolgim 132 metrom, zaostajal le za vodilnim Hayboeckom (133,5 m). V finalni seriji je kljub izboljšanju prve daljave (133,5 m) padel na peto mesto. Ob svojem nastopu je zaostal tudi za danes najuspešnejšim Slovencem Damjanom, katerega dva odlična skoka (131,5 m, 135 m) sta mu zagotovila mesto na najnižji stopnički odra za zmagovalce, kjer je nekaj prostora moral pustiti tudi Hayboecku, ki mu po uvrstitvah na tretja mesta zopet ni uspelo prvič zmagati na tekmi za svetovni pokal. Damjan je tako sedmič stopil na zmagovalni oder, dobro pripravljenost pa je napovedal že z zmago v petkovih kvalifikacijah.


Za Jerneja Damjana je to sedma uvrstitev na oder za najboljše (foto: GEPA)

Vedno je lepo stati na zmagovalnem odru. To so super občutki. Ob nastopu Michaela Hayboecka sem bil nestrpen in prepričan, da bom končal na četrtem mestu, a se je na koncu izkazalo, da sta bila moja skoka dovolj za tretje mesto. Veter sem tokrat povsem odmislil in sem se osredotočil le na nastop, kar se je izkazalo za pravilno odločitev,” je po tekmi povedal Damjan.

Pravico nastopa na tekmi so si v petkovih kvalifikacijah zagotovili še štirje slovenski predstavniki. Ekipni uspeh sta z nekaj točkami svetovnega pokala dopolnili še Nejc Dežman (127,5 m, 131, 5 m) na 13., Robert Kranjec (127,5 m, 129,5 m) na 16. in Matjaž Pungertar (123 m, 120 m) na 29. mestu. Skakalec, ki nikakor ne najde pravih občutkov v zraku, Jurij Tepeš, je tekmovanje s 106, 5 metri zaključil že v prvi seriji, uvrstil se je prav na zadnje, 50. mesto.

Odlični novinci

Že v prvi seriji so navdušili novinci, ki so prvič sploh nastopili na tekmi svetovnega pokala. Prijetno presenečenje sta Norvežan Johann A. Forfang in Nemec Stefan Leyhe, ki sta danes zasedla 12. oziroma 13. mesto. Z mestom tik za najboljšo deseterico se je zopet izkazal tudi Norvežan Phillip Sjoeen, ki nase ni opozoril le z odličnimi nastopi v poletni sezoni, ampak tudi na začetku zime v Klingenthalu in nesrečnim padcem v Kuusamu, zaradi katerega je moral nekaj tekem izpustiti.

Prevc zdaj peti

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je Prevc izgubil dve mesti, a za Koudelko in Hayboeckem ne zaostaja veliko – borih pet točk. Rumeno majico vodilnega ima še vedno Norvežan Anders Fannemel, ki pa po uspešnem koncu tedna v Nižjem Tagilu danes ni bil najbolj prepričljiv. Vrstni red se lahko znova pomeša jutri, ko bo v Engelbergu na sporedu še ena posamična preizkušnja in ko bo znano tudi, kdo bo na prvo prizorišče novoletne turneje odpotoval v najboljšem položaju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg


Leave a Comment