Damjan v Rusiji zaključil najboljšo deseterico

Na četrti posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnem Tagilu je bil najboljši slovenski skakalec znova Jernej Damjan, ki je osvojil zelo dobro 10. mesto. Nove točke so osvojili tudi Anže Semenič, Timi Zajc in Tilen Bartol.


Jernej Damjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Četrta posamična tekma smučarjev skakalcev za točke svetovnega pokala se je v Nižnem Tagilu odvijala tudi s šestimi Slovenci, ponudila pa je izjemno zahtevne pogoje, ki so nekatere osrečili, druge ne, brez odličnega skoka pa ni bilo moč računati na najvišja mesta. Kot prvi je od naših skočil Robert Kranjec, ki je s 107.5 metri in 81,9 točkami končal čisto na repu petdeseterice uvrščenih. Žal je brez finala prvič letos ostal tudi Peter Prevc, ki je s 117.5 metri in 98,5 točkami ostal na 40. mestu. Ostala četverica je ujela nove točke, vsi pa so se zvrstili med 15. in 28. mestom. Na 28. je bil Timi Zajc s 119.5 metri in 105,7 točkami. 26. mesto je zasedal Tilen Bartol, ki je skočil tako daleč kot Zajc, zbral pa je 107,3 točk. Pretirane sreče z vetrom, vsaj po številkah, ni imel niti Anže Semenič, ki je s 120.5 metri in 108,4 točkami zasedal 20. mesto. Najboljši je bil torej Jernej Damjan, za 15. mesto po prvi seriji je bilo potrebno skočiti 123 metrov in zbrati 113,9 točk.

Na vrhu je bil Andreas Wellinger pred rojakom Markusom Eisenbichlerjem in Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Damjan zadovoljen le z današnjim finalnim skokom

V finalni seriji je Zajc s skokom dolgim 121 metrov pridobil kar nekaj mest, na koncu je z 218,4 točkami končal na 22. mestu. Za njim je četrto posamično tekmo letos končal Bartol, ki je pridobil eno mesto in tretje letošnje točke pobral na 25. mestu po finalnem skoku, ki je bil prav tako enako dolg kot Zajčev, zbral pa je 214,6 točk. Žal je eno mesto izgubil Semenič, ki je s 126 metri in 225,3 točkami padel na 21. mesto. Odlično pa je skočil Damjan, pristal pri 130 metrih in z 245,5 točkami zaokrožil najboljšo deseterico. “Že cel konec tedna se na tej skakalnici malce lovim, ni tistih pravih občutkov, ki so v Kuusamu prišli kar sami. Danes sem nekako že sestavil dva solidna skoka, drugi je bil že kar dober. Sem zelo zadovoljen, da ohranjam stik z vrhom. Pričakovanja za naprej so popolnoma enaka tudi za naprej, kot so bili do zdaj. Ohranjati sproščenost in prave občutke o katerih vseskozi govorimo. Ti zelo hitro lahko izginejo, rad pa bi, da so čim dlje vsaj pribložno tako dobri, kot so do zdaj,” je po tekmi povedal Damjan.

Največje veselje pa znova v nemškem taboru, tretje zmage v karieri se je zasluženo razveselil Wellinger z 275,7 točkami in 133.5 metri v finalu, drugi je bil vodilni v skupnem seštevku, Richard Freitag, ki je na stopničke prišel s 138 metri v finalu in skupno 270,9 točkami, tretji pa je bil Kraft, ki je v finalu pristal pri 133.5 metrih, zbral pa je 263,5 točk.

Goran Janus, je takole potegnil črto pod tretjim tekmovalnim koncem tedna v tej zimi: “Težavni tekmi v Nižnem Tagilu. Pohvalil bi Anžeta Semeniča in Jerneja Damjana za uvrstitvi med deseterico. To je bilo to. Skoki danes niso bili na najboljšem nivoju, razen Jerenja v finalu. Ta drugi skok je bil precej boljši. Pri Petru ni bilo danes nič za videti. Tekma je mimo in nove priložnosti bodo naslednji teden.” Naslednji teden bosta na sporedu tekmi v nemškem Neustadtu, kakšna ekipa bo tja odpotovala pa bo znano po sredinem dopoldanskem treningu v Planici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Nižni Tagil
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment