Do konca Tour de skija le Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek

Pred slovenskimi smučarskimi tekačicami ja najnapornejša preizkušnja v tej zimi. Po današnji novinarski konferenci so Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem in vodjo ekip Markom Gracerjem odpotovale v nemški Oberhof, kjer se bo v četrtek začela šesta novoletna tekaška turneja. Prvič bo tako imenovani Tour de Ski minil brez Petre Majdič, ki je vedno merila na vrh razvrstitve.


Vesna Fabjan, Marko Gracer, Katja Višnar, Vladimir Korolkevič, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik]

Dekleta so več ali manj zdrava, Katja bo sama povedala, kako je z njo. Trenirala je normalno in upam, da bo tako šlo tudi naprej. Najbolje je, da o pričakovanjih spregovorijo dekleta, naše strokovno vodstvo je cilje postavilo dokaj visoko: to so točke za svetovni pokal na večji razdalji in seveda kakšna visoka uvrstitev v sprintu. Servisna ekipa je na poti v Oberhof. Ponavadi smo na turnejo odhajali dva dni prej in tudi zdaj je tako. Jutri bomo opravili testiranja in tudi tekmovalke imajo določene obveznosti. Turneja je vedno posebna pustolovščina in upam, da nam jo bo tudi tokrat logistično uspelo v redu speljati, kot smo jo do zdaj še vedno. Tekmovalke čaka najnapornejše obdobje sezone,” je dejal Marko Gracer na začetku novinarske konference v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS).

Po tekmah za svetovni pokal na Rogli pred desetimi dnevi so slovenske tekačice opravile precej treninga in se skušale čim bolje pripraviti na enajstdnevno turnejo z devetimi preizkušnjami. “Po Rogli smo po dvodnevnem počitku odpotovali na trening v Ramsauu. Od 20. do 24. decembra smo opravili štiri dni treninga. Razmere za trening so bile idealne. Izpolnili smo ves načrtovani program. Upam, da nam je uspelo odpraviti ključne pomanjkljivosti. Ekipa je na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala pokazala, da se forma vzpenja in upam, da bomo na Touru de Ski dosegli še kakšno dobro uvrstitev. Računamo, da bosta Barbara in Alenka opravili vse preizkušnje do konca Toura, Katja in Vesna pa se bosta po tekmah v Dobbiacu pripravljali za sprinterski preizkušnji sredi januarja v Milanu,” je o stanju v ekipi in načrtih povedal Vladimir Korolkevič, ki že vrsto let uspešno vodi mlade slovenske tekačice.

Vesna Fabjan je že pozabila, da se ji na Rogli ni uspelo uvrstiti v finale sprinta. “Rogla je pokazala, da se stanje izboljšuje, vendar je treba delati naprej. Tour de Ski je najbrž ena najtežjih preizkušenj ne le za nas tekmovalke, temveč tudi za serviserje, ker Tour ni le tisto, kar se vidi po televiziji, je turneja tudi za spremstvo, kajti serviserji so v kabinah za pripravo smuči od jutra do večera. Po tekmah takoj sedejo v avto in se peljejo na naslednje prizorišče, tako da je tudi za njih zelo naporno. Vse nas čaka zelo težko delo,” je poudarila Fabjanova, ki upa, da se njena pripravljenost vzpenja. “V Ramsauu smo dobro trenirali. Razmere so bile odlične in smo opravile kvalitetne treninge. V bistvu si želim, da na tekmah, na katerih imam več možnosti, dosežem dober rezultat: na primer na prologu in v sprintih, seveda pa tudi v preostalih disciplinah. Na vseh tekmah moraš dati vse od sebe. Tudi na večji razdalji bi rada prišla do točk, ker vem, da sem jih sposobna osvojiti, saj sem si jih v preteklosti že pritekla,” si je zaželela 26-letna Besničanka in opozorila, da bo treba biti dober iz dneva dan. Lahko se zgodi, da imaš slab dan, ki si ga seveda ne želi. “Imamo že nekaj izkušenj iz preteklih let, kako vse poteka, na katere stvari moramo biti malo bolj pozorni. Predvsem kar se tiče regeneracije, da čim prej po tekmi zaužiješ manjši obrok, preden prideš do kosila ali večerje. Zelo pomembno je, da se regeneracija začne čim prej, da ne izgubljamo energije po nepotrebnem. Preizkušnja bo težka, vemo, kaj nas čaka. Novo leto bo spet zadržano, ker imamo tekme, vendar se veselim tekme in upam, da se bomo na koncu veselili tudi dobrih rezultatov,” je strnila misli Fabjanova.


Zamišljena pogleda Marka Gracerja in Vladimirja Korolkeviča [foto: Klemen Zibelnik]

Katja Višnar je zaradi bolezni po tekmi na Rogli mirovala tri, štiri dni, trenirati je začela 22. decembra. “Prvi hitri trening sem opravila včeraj, zato težko rečem, koliko moči mi je vzela bolezen. Zdrava sem, zato sem se odločila, da bom nastopila na turneji. Težko rečem, kako sem pripravljen, vendar upam, da dobro. Moje telo deluje normalno, počutim se dobro. Želim si doseči dobre rezultate v sprintu, na drugih tekmah pa ne bo toliko poudarka. Na njih bo pomembno, da jih le opravim in čim bolje pripravljena dočakam sprinte,” je povedala izvrstna sprinterka Višnarjeva.

Barbara Jezeršek si je za cilj postavila, da na vrhu Alpe Cermis v Italiji priteče med najboljšo trideseterico. Vzpon na zadnji vrh bo le pika na i, levji delež naporov jo bo tako kot vse tekmice čakal že prej. “Do tja nas čaka trnova pot. Moj cilj je trideseterica in da poberem čim več točk. Že lani sem dokazala, da je mogoče doseči dober rezultat. Zdaj je nemogoče že postalo mogoče. Mislim, da ne bo težav, treba bo le pametno odteči tekmo in privarčevati čim več moči za naslednjo. Iz tekme v tekme bo treba iti vse bolj pogumno in na vsaki tekmi do konca. Moramo izkoristiti vse priložnosti. Trenirali smo dobro. Rezultati kažejo, da se forma vzpenja, tako da je le treba stopiti na plin,” je napovedala Kranjčanka.

Alenka Čebašek bo prvič tekmovala na turneji in ne ve, kaj naj pričakuje od velike tekme. “Na Tour ne grem le po izkušnje, ampak se želim čim bolj približati trideseterici. Upam, da se bom lahko zadovoljna vrnila domov,” je svoje cilje in želje na kratko strnila z 22 leti najmlajša v slovenski ekipi.

Za tekačice bodo poleg trenerjev skrbeli serviserji pod vodstvom Gabra Laha in fizioterapevt Jaroslav Gajdoš.


Fotogalerija: 27.12.2011, tekačice pred Tour de Skijem


Leave a Comment