Domen Prevc znova rumen, turneja Stochu

Zmagovalec 65. novoletne turneje v smučarskih skokih je Poljak Kamil Stoch, ki je z današnjo zmago v Bischofshofnu postal drugi Poljak s to lovoriko po Adamu Malyszu. Odličen četrti je bil Domen Prevc, ki je znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Jurij Tepeš do rezultata sezone s sedmim mestom.

Domen najdlje v poizkusni, Tepeš v prvi seriji

Pred začetkom velikega finala 65. novoletne turneje v smučarskih skokih smo Slovenci imeli visoke apetite, saj je Domen Prevc v poizkusni seriji s 144.5 metri izenačil uradni rekord skakalnice, ki ga je včeraj v kvalifikacijah postavil Nemec Andreas Wellinger. In tudi po prvi seriji pred več deset tisoč gledalci pod skakalnico v Bischofshofnu so bili naši apetiti visoki. Na prvem mestu je bil namreč Jurij Tepeš, ki je s 141 metri in 140,6 točkami napravil skok sezone, med zadnjimi je ujel še malenkost boljše pogoje na skakalnici. Tepeš je seveda gladko v paru izločil Američana Michaela Glasderja, ki je skočil 120.5 metrov. Po Tepeševem skoku je žirija znižala zaletno mesto za dve stopnici, hkrati pa se je umiril oz. obrnil tudi veter. Žal sta zaradi tega krajša skoka od svoje trenutne pripravljenosti prikazala Daniel Andre Tande (135 metrov) in Domen (130.5 metrov), ki pa sta kljub temu zasedala tretje oz. peto mesto po prvi seriji. Domen je proti Tandeju doživel sploh prvi poraz v parih na turneji, a se je v finale zanesljivo prebil kot najboljši srečni poraženec.


Domen Prevc je z majhno prednostjo pred tekmami na Poljskem znova oblekel majico vodilnega v seštevku svetovnega pokala [foto: SZS]

Žrtev slabih razmer in zelo nizkega zaletišča je bil Peter Prevc (žirija je kmalu po njegovem skoku zaletno rampo znova dvignila), ki je s 122.5 metri in 116,8 točkami zasedal 21. mesto, kljub temu pa je še drugič zapored v Bischofshofnu zanesljivo premagal Anžeta Semeniča, ki je pristal pri 111 metrih in zbral 90,7 točk. Četrti slovenski finalist je bil tokrat, drugič na turneji, Jernej Damjan, ki je s 128.5 metri in 118,9 točkami prikazal enega izmed svojih boljših skokov v zadnjem obdobju, zasedal pa je 17. mesto. V paru je zanesljivo ugnal Čeha Romana Koudelko, ki je skočil 124 metrov in zbral 109,9 točk. Žal je še drugič zapored po odličnem uvodu v turnejo ostal Cene Prevc. Skočil je 119 metrov, zbral 106,1 točk, kar je bilo premalo za sicer ne najbolj prepričljivega Norvežana Roberta Johanssona, ki je s 122 metri zbral 111,4 točk.

Za Tepešem je drugo mesto zasedal Kamil Stoch s 134.5 metri in 139,5 točkami, kar je pomenilo, da je Poljak pred zadnjim skokom na turneji v seštevku le te imel 2,8 točk prednosti pred Tandejem, na tretje mesto je prebil Piotr Zyla, četrti po prvi seriji, saj Stefan Kraft po gripi višje od 16. mesta ni mogel skočiti.

Tandeja izdali živci, Stoch po Malyszu drugi Poljak z zmago na turneji

Finalna serija Bischofshofna je prinesla pravo dramo v zaključku. Peter je s 124 metri izgubil eno mesto in je končal na 23. mestu, Damjan pa je s 126 metri prav tako malce izgubil, a z 19. mestom še vedno prišel do najboljše letošnje uvrstitve.

Napad na vrh je začel Michael Hayböck s skokom dneva 142 metri in skupnim zbirom 283,3 točk. Takoj za njim je do 139.5 metrov poletel Domen, ki pa je zbral 275,2 točk, kar ga je uvrstilo na trenutno drugo mesto. Takoj za njim ga je za vsega 0,6 točke prehitel Zyla, ki je skočil 137 metrov in torej zbral 275,8 točk. Nato pa malokrat viden trenutek in povsem ponesrečen skok pred današnjo tekmo vodilnega v seštevku turneje in svetovnega pokala. Tande je takoj po odskoku imel težave v zraku in komaj varno pristal pri 117 metrih, kar ga je potisnilo na končno 26. mesto z 231,5 točkami. Stoch se ni dal zmesti in je s 138.5 metri ter 289,2 točkami zanesljivo prevzel vodstvo in s tem potrdil tudi dvojno zmago Poljakov na turneji, saj se je na skupno drugo mesto po današnjim polomih Krafta (25.) in Tandeja prebil Zyla. Edino zmago Stocha na turneji bi lahko preprečil le še Tepeš, a s 124.5 metri in 261,6 točkami višje od sedmega mesta, kar je še vedno rezultat sezone, ni mogel.


Turnejo štirih skakalnic je dobil Kamil Stoch [foto: SZS]

Zelo sem vesel za oba skoka. Vem, da če veter piha v hrbet, čisto na vrh ne morem. Zelo vesel pa sem bil predvsem po prvem skoku, saj sem videl, da če je velika skakalnica in malo vzgornika, stvari zelo dobro tečejo. To so zame zelo lepi občutki za naprej, za na velikanke,” je najprej po tekmi povedal Tepeš, ki je nato povzel še dogajanje med prvo in drugo serijo. “V bistvu sem se pripravil na to, da mojega skoka v finalu nihče več ne bo spremljal. Trenerjem sem v šali to povedal. Pred drugim skokom sem bil čisto sproščen, ostal sem miren, vesel sem, da sem tako skočil, kot sem.” Jurij Tepeš je v seštevku turneje osvojil 23. mesto “Garmisch je bil res bolj za pozabo, tam noben skok ni bil dober. V Innsbrucku sem imel malo smole, prva in zadnja tekma pa sta bili super. Vesel sem, da sem turnejo odskakal tako kot sem jo in zato sem lahko zadovoljen,” je sklenil Tepeš.

Domen na Poljsko v rumeni majici

Skupne zmage na 65. turneji se tako veseli Kamil Stoch, ki je zdaj zaokrožil zbirko čisto vseh možnih lovorik v smučarskih skokih v posamični konkurenci, saj je že pred tem postal olimpijski in svetovni prvak, v vitrini pa ima prav tako tudi že veliki kristalni globus, hkrati pa je po Adamu Malyszu postal drugi Poljak s skupno zmago na novoletni turneji. Drugo mesto je osvojil Piotr Zyla, tretji je bil nesrečni Tande, četrti pa še en Poljak Maciej Kot. Najvišje od naših je končal Domen, skupno deveti, z današnjim četrtim mestom pa je znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala!

Domen domov odhaja vesel, Peter razočaran

Zdaj sem zelo zadovoljen. Že takoj po poizkusni seriji sem si rekel “Evo, super”, tudi če naslednja dva skoka ne bosta tako dobra, bom danes vesel šel domov. Poizkusni skok je bil dober, na tekmi pa se mi nista ravno sešla, a na koncu smo vsi lahko zadovoljni s četrtim mestom,” je današnji dan povzel znova vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Domen Prevc, ki je nato povzel še njegovo drugo novoletno turnejo: “Na vsaki tekmi je potrebno biti zelo miren, še bolj, kot sem mislil. Potrebno je biti pozoren tudi na doskok v telemark, sicer pa le graditi iz tega. Veliko je bilo medijskega pritiska, a mislim, da sem s tem kar dobro opravil, ker si nisem nalagal bremena in se obremenjeval. Na koncu gremo s celo ekipo zadovoljni domov,” je črto pod turnejo potegnil Domen, ki je v skupnem seštevku najboljši Slovenec na 9. mestu. “Po eni strani nisem prav preveč vesel, saj sem rumeno majico dobil na nesrečen način drugega. Vse skupaj je grenko, ko vidiš, da je tudi Tande nezadovoljen, žalosten, da mu je to veliko pomenilo. Zato mi je še malo bolj hudo. A zagotovo mu bo še kdaj uspelo, to je bila tokrat njegova usoda, verjamem pa, da ga čaka še veliko lepega,” je zaključil Domen Prevc.

Svoje misli je strnil tudi lanskoletni junak novoletne turneje, Peter Prevc: “Novoletna turneja se je zaključila. Le Oberstdorf se je izšel po mojih željah, ostalo mi ni bilo všeč. Bolj kot je turneja šla proti koncu, manj sem bil zadovoljen z rezultati. Danes mi sploh ni bilo všeč, tako da grem domov razočaran. Težko je reči koliko manjka do pravih občutkov. Lahko samo en skok, lahko pa 50 skokov. Potrebno je pozabiti vse zadnje skoke, kar se je zgodilo, se je. Malo se moram resitirati, kakšno stvar vpeljati na novo. Zelo dober rezultat bi mi v temu trenutku pomenil toliko kot lanska osvojitev turneje. Uspel bi se sprostiri, veselil bi se dobrega rezultata, česar si zdaj pa res že zelo želim,” je povedal Peter, ki je pokomentiral še razplet letošnje turneje: “Malce sem presenečen nad razpletom. Mislil sem, da si Tande po Oberstdorfu ne bo več dovolil napake, a skoki so tak šport. Stoch je bil suveren, stopnjeval je nastope in si zato tudi zaslužil lovoriko, ki jo je osvojil.

Ko bo Domen dvakrat skočil odlično, bo zopet na vrhu

Za konec je črto potegnil še glavni trener naših orlov, Goran Janus: “Posamezne tekme so bile dobre, dobri skoki, več fantov je prišlo med deseterico. Škoda Domna za zamujen odskok v današnjem finalu, Jurij pa je bil prezgoden. Pomembno je, da imamo rezerve. Skupno Domen 9., Peter 14. Pričakoval sem več, a na novoletni turneji moraš biti v vrhunski, življenjski formi in moraš narediti 8 odličnih skokov.” Janus je pokomentiral še nihanja v skokih Domna Prevca: “Domen tudi na treningih kaže takšne skoke, torej nihanja. Je 17-letni fant, ko bo sestavil dva odlična skoka, bo spet v ospredju.” O nastopih lanskega zmagovalca, Petra Prevca: “Potrebno bo biti miren in potrpežljiv, sezona je še dolga. Zdaj nas čaka dvodnevni počitek, potem pa v normalnem ritmu naprej. Pozorni bomo na počitek, regeneracijo in nato z novo energijo naprej.” Ocena Jurija Tepeša: “Potrebno se je boriti, v prvi seriji je naredil vrhunski skok, v finalu žal ne. Na koncu je bil danes sedmi, za stopničke se mora poklopiti vse.” Pred nadaljevanjem sezone, ki prinaša še kar nekaj vrhuncev: “Vrhunci še prihajajo, enostavno bo potrebno iti iz tekme v tekmo, se truditi z novo energijo.

Pred smučarji skakalci je zdaj nekaj več dni premora, svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v poljski Wisli, sledili bosta še tekmi v Zakopanah čez dva tedna, nato pa se karavana za dva tedna, pred odhodom v Azijo, znova seli v Nemčijo, v Willingen in na letalnico v Oberstdorf.


Rezultati: Novoletna turneja .: Bischofshofen
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment