Domen v Wisli ob rumeno majico

V poljski Wisli je Domen Prevc v težkih razmerah predvsem v prvi seriji osvojil odlično 5. mesto na 13. tekmi letošnje sezone svetovnega pokala. Med petnajsterico še Jurij Tepeš, tik za njo Jernej Damjan, točke pa tudi Cenetu Prevcu.

13. tekma smučarjev skakalcev v poljski Wisli je minila v sneženju oz. V pravih zimskih razmerah. Kot prvi od slovenske peterice je nastopil Bor Pavlovčič, ki je s 117 metri in 96,6 točkami žal skočil premalo za uvrstitev v finalno serijo. Njegovo prvo letošnjo tekmo med elito je končal na 41. mestu. Ostali naši so bili uspešnejši. Jernej Damjan je s 124 metri in 115,5 točkami po svojem skoku zanesljivo prevzel vodstvo, do konca prve serije pa ga je prehitelo 17 skakalcev. Med njimi ni bilo Ceneta Prevca, ki pa je s 126 metri in enakim izplenom točk delil 18. mesto z Damjanom. Mini slovenski paket okrog 20. mesta po prvem skoku je dopolnil Jurij Tepeš, ki je s 125.5 metri in 115,3 točkami zasedal 21. mesto.


Nosilec rumene majice je postal Kamil Stoch [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V prvi seriji je vseskozi pihalo malo vetra v prsa, med največjimi srečneži je bil tudi Michael Hayböck, ki je s 130 metri in 128,5 točkami skočil na tretje mesto po prvi seriji. Pred njim je, z nekaj manjšim vetrovnim odbitkom, a še vedno velikim (8,4 točk) bil rojak Stefan Kraft s 133 metri in 135,7 točkami. Na vrh je, z naletnega mesta nižje na zahtevo trenerja, skočil domači as Kamil Stoch, ki je pristal pri 133 metrih, zbral pa je 139,1 točk (7,1 točk odbitka). Veter je začel popuščati že pri skoku Daniela Andreja TandejaVille Larinto na 47. mestu) pa je v prvi seriji skočil nosilec rumene majice, Domen Prevc, ki je s 120 metri in 118,1 točkami pristal na 12. mestu, čeprav je imel tretjo najkrajšo daljavo med finalisti.

V finalni seriji je Tepeš še enkrat skočil 125.5 metrov, z 235,5 točkami pa se je povzpel do 15. mesta. Tik za njim je s 122.5 metri v finalu in 234,9 točkami končal Damjan, težave pa je v finalu imel Cene, kateremu se je ena smučka kar sama z naleta odpeljala v iztek skakalnice. Na vrh mu jo je prinesel kar Walter Hofer, Cene pa je skočil pred najboljšo deseterico. Pristal je pri 113 metrih in z 222,7 točkami padel na 26. mesto. Precej dlje je v finalu, ki je minilo v težkih pogojih, odneslo Domna, ki je s 128 metri in 247,4 točkami dolgo vodel. Vse do skoka Tandeja, ki ga je s 122.5 metri prehitel za pičle pol točke. Pred njiju so do konca skočili le še Andreas Wellinger iz Nemčije (249,1 točk), Kraft, ki je s 117 metri in vetrom v hrbet zadržal drugo mesto (251,7 točk) ter Stoch, ki je s 124 metri in 268,0 točkami prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Velja omeniti, da je žirija v finalu pred najboljšo trojico, Hayböck je padel na osmo mesto, prekinila tekmo in počakala na boljše razmere. Tekmo je še enkrat prekinila pred finalnim skokom Stocha, ki je sicer dosegel prvo poljsko zmago na tekmah svetovnega pokala v Wisli.

Domen: “Kriv sem sam, ne pogoji”

Domen Prevc je po tekmi najprej analiziral skoke v Wisli včeraj in danes: “Rekel bi, da je moja forma v zadnjem času malo nihala, danes pa je šla navzdol. Mislim, da je potrebno biti samo miren in iti z glavo naprej, na štart. Sneg me danes ni oviral. Bil sem skoncentriran le na svoj skok, snega pravzaprav tudi opazil nisem. Sneg me ni motil, delavci tako ali tako vseskozi čistijo smučino in moram reči, da je bila skakalnica zares vrhunsko pripravljena.


Domen Prevc je tekmo končal na 5. mestu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po skoku v prvi seriji je nekaj časa zrl proti skakalnici. Kaj se mu je takrat pletlo v glavi? “Sam pri sebi sem vedel, da pogoji niso bili dobri, a to sem preračunal šele potem, ko sem se vprašal, če je bil skok res tako slab. Ampak ne, tudi skok ni bil tako slab, pogoji pa so bili. Vendar lahko skočim še veliko bolje, tako da ne bom rekel, da so bili krivi pogoji, ampak sem bil kriv jaz. Po mojem občutku je bil finalni skok slabši od prvega na tekmi. V Wisli se z malce boljšim vetrom lahko hitro pridobi nekaj metrov. Jaz s skoki danes nisem bil preveč zadovoljen, a zdajle, ko sem že malo premislil, si lahko rečem, “Evo, saj bo!”.

Na Poljskem je Domen včeraj kazal same dolge skoke, podobno kot tudi danes v poizkusni seriji, zato se zdi, da mu skakalnica ustreza: “Ne vem kaj naj rečem na to, ali mi skakalnica ustreza ali ne. Vsaka skakalnica ti lahko ustreza, če skačeš dobro. Če pa ne skačeš dobro, če si v povprečni formi, pa je skakalnica hitro lahko slaba. Potrebno je skočiti, kot se zagre,” je bil iskren mladi skakalec, ki je nato odgovoril še na vprašanje, če je Stochu rumeno majico samo “posodil” za kratek čas. “Pred mano je še Tande, tako da bo potrebnega še kar nekaj dela. Marsikdaj rečem, da je potrebno skočiti, ker trenutni skoki niso primerni za rumeno majico. Morda le, če bodo malce boljši pogoji lahko z nekaj sreče pridem med tri, a potrebno bo pokazati še kaj več,” je zaključil Domen, ki je dokazal, da se s skupnim seštevkom ne obremenjuje, saj je šele po našem pogovoru izvedel, da je v seštevku vendarle drugi in ne tretji.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Stoch na vrhu 42 točk prednosti pred Domnom, Tande na tretjem mestu zaostaja za štiri točke za Domnom, četrti Kraft pa 97 točk za Tandejem.

Grilc: Domnov nivo je višji kot je bil

Tudi tokrat je strokovno oceno naših nastopov podal pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa, Jani Grilc: “Peto mesto je ne glede na vse odličen rezultat. Domen je imel v prvi seriji veliko smole, saj je kot edini dobil plus točke, nalet pa je bil zelo nizek. Takrat se je tudi naredila razlika. Na splošno pa ekipno zelo lep uspeh, velja pohvaliti tudi Jurija, Jerneja in tudi Ceneta. Glede na to, da smo tukaj brez Petra, smo lahko zadovoljni.” Komentar Grilca na obnašanje žirije, ki pred Domnom v prvi seriji ni prekinila tekmovanja, ko se je veter obrnil v hrbet, v finalu pa pred zadnjo trojico to je storila: “Mi na žirijo ne moremo vpllivati. V takšnih vremenskih razmerah pa je tudi za žirijo težko voditi tekmo. Žal je bilo v prvi seriji tako, da je samo Domen dobil plus. Lahko bi počakali, a tako je bilo in glede na vse skupaj smo lahko zadovoljni. Domen skače bolje, vseskupaj je boljše, a še vedno dela napake v položaju v počepu. Ima rezerve, če bi se pripeljal nižje, ne bi zamujal in tukaj bo potrebno biti še bolj dosleden. A to ni enostavno, vendar se bori, se trudi, vendar to ne gre čez noč. Nivo pa je višji,” je zaključil Grilc.
Jutri bo v Wisli ob 16. uri na sporedu še ena tekma, pred katero bodo na sporedu tudi kvalifikacije v katerih bosta nastopila tudi Aljaž Osterc in Anže Semenič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Jani Grilc (.mp3)


Leave a Comment