Dominantni Domen tokrat daleč pred konkurenco

Domen Prevc je v velikem slogu dobil že tretjo letošnjo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih v norveškem Lillehammerju. Prednost pred drugouvrščenim skakalcem je znašala kar 10,4 točk.

Že po prvi seriji daleč spredaj

Prvi od slovenske peterice je na četrti posamični tekmi sezone nastopil Nejc Dežman, a je bilo takoj jasno, da bo 108 metrov in 88,6 točk premalo za prve letošnje točke. Enaka zgodba se je znova odvila tudi pri naslednjemu Slovencu, Anžetu Lanišku. Pristal je pri 105.5 metrih, 80,6 točk pa ga je peljalo na končno 47. mesto, še pet mest za Dežmana. Preostala trojica pa znova v finale, četrtič letos.

Jurij Tepeš je pristal pri 121.5 metrih in s 115,1 točkami zasedel 26. mesto, le 4,1 točke za Petrom Prevcem, ki tudi s 123.5 metri in 119,2 točkami še ni našel prave poti v letošnji sezoni. Na vrhu je bila pred skokm Domna Prevca kar gneča, če gledamo točke. Vodil je Daniel Andre Tande s 136 metri in 145,1 točkami pred Stefanom Kraftom, ki je za 137 metrov prejel 144,9 točk. Daleč ni bil niti Kamil Stoch s 134.5 metri in 142,5 točkami. Nato pa je kot metek iz megle priletel Domen, odet v rumeno je poletel do 142.5 metrov in s 155,2 točkami močno ušel konkurenci v prvi seriji.


Domen Prevc je v Lillehammerju deklasiral konkurenco [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu še enkrat “v poden”

V finalni seriji je Tepeš napadel s 124 metri in s 234,1 točkami prevzel vodstvo po svojem nastopu. Žal je nato hitro pristal Peter, ki je s 111 metri in 205,7 točkami padel na rep finalistov. Razred zase pa je bil danes Domen, ki je v finalni seriji s 141.5 metri še enkrat več kot preskočil tekmece in s 301,2 točkami vsem ušel za najmanj 10,4 točk. Toliko je na drugem mestu zaostal Tande, tretji je bil Kraft s 286,5 točkami. “Posebna zmaga, ker sta mi uspela res dva zelo dobra skoka in tako sem uspel narediti, to kar sem želel. Ne smemo izzivati prihodnosti in razmišljati o tem, kaj bomo še naredili. Ne smemo pretiravati s popravljanjem, ampak dodajamo samo še malenkosti in upamo, da se potem razvije kakor dobro se lahko,” je bil prvi Domnov komentar po tretji zmagi v karieri.

Več časa za še boljšo pripravo

Domen ima v tem trenutku v sebi izjemne občutke za skoke, brez dvoma najboljše med vsemi. V karieri, seveda zelo mladi, tega še ni občutil: “Povedano po pravici, sem se kar navadil na te občutke. Super bi bilo, če bo tako tudi naprej. Tudi, če bo kaj slabše, ne bo slabo. Najboljši občutek pa je bil, ko je prišlo do tistega napredka med najboljše.

Po televiziji izgleda mogoče lahko, a še vedno je potrebno na skakalnico priti eno uro prej, se pripraviti in kljub temu, da skočiš zadnji, ne smeš misliti, da imaš še dovolj časa. To si lahko rečeš v drugem smislu – zdaj imam čas, da se lahko še bolje pripravim,” je Domen odgovoril na vprašanje, da vse zdaj, ko skače tako daleč, izgleda precej enostavno. Posebne rutine med tekmami še ni razvil: “Danes bom sigurno šel še na masažo, če bo fizioterapevt v to privolil. Lepo ga bom prosil. Kaj drugega posebnega pa ne bo,” je zaključil Domen.

Dva vrhunska skoka Domna, čestitke Juriju, ostali potrebujejo čas

Čestitke Domnu, res je opravil dva vrhunska skoka. Je v odlični formi, tako da stvar deluje. Čestitke tudi Juriju za boljši nastop v finalni seriji, medtem ko ga je pa Peter malo “biksal”. Prvi skok je bil pozen, drugi pa zelo zgoden in enostavno ne gre. Po tistem padcu v Kuusamu bo potreben čas in na tem se dela,” je Goran Janus povzel nastope današnjih dobitnikov točk in nato še enkrat izpostavil: “Domen je res opravil dva vrhunska skoka, to je to.

Pogled proti jutrišnji tekmi: “Nova borba, predvsem čez kvalifikacije to velja za fante, ki se morajo uvrstiti na tekmo. Potrudili se bomo.” In še pogled proti Vikersundu, kjer zmaguje Cene Prevc, danes se mu je na odru zmagovalcev celinskega pokala pridružil še Rok Justin: “Čestitke Cenetu, danes tudi Roku Justinu za drugo mesto. Veseli smo, da je tako.” Menjav v ekipi pred novoletno turnejo ne bo, mirnost v A ekipi ostaja: “Seveda, zakaj pa ne? Potreben je čas, čisto enostavno,” v svojem slogu zaključi Goran Janus.
Jutri bo v Lillehammerju na sporedu še ena tekma.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment