Drama v Zakopanah Bardalu, Prevc drugi

Da bo današnja posamična preizkušnja na skakalnici Wielka Krokiew trajala precej dlje kot običajno, je bilo jasno že takoj na začetku. Veter niti ni bil izven koridorjev, a je že v prvih štirih skokih neprestano spreminjal smer do te mere, da so bili organizatorji prisiljeni takoj prekiniti in ponovno začeti tekmo po polurnem premoru. Ob novem začetku ni kazalo, da je z razmerami kaj bolje, a se je žirija odločila vseeno poskustiti izsiliti vsaj eno serijo – zelo verjetno zaradi 40.000 skokov lačnih obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili areno okrog skakalnice. Razmere so se še naprej vztrajno spreminjale vsakih nekaj minut, marsikateri tekmovalec je z zaletne klopi odrinil v odličnih razmerah z vzgornikom, a še preden je dosegel mizo, se je veter povsem obrnil in prisilil v prezgodnji pristanek. Točke za vetrovno izravnavo so nihale vse od 10 točk odbitka do 17 točk pribitka in težko bi trdili, da je bila preizkušnja v kakršnemkoli smislu regularna.


Peter Prevc Zakopane zapušča z novim lepim rezultatom. [Foto: FIS]

Naši orli so se vsak po svoje spopadli z razmerami in poskusili izvleči kolikor se je le dalo, se pa je ves čas zdelo, da imajo prav oni največ športne smole. Razlika v točkah za vetrno izravnavo med prvim našimna štartni listi Rokom Justinom (108,5 metrov, 36. mesto) in Ronanom Lamy-Chappuisom, ki je nastopil tik za njim, je znašala kar dobrih 20 točk v korist Francoza in Justinu bržkone odnesla tudi mesto v ekipi za preizkušnje na Japonskem prihodnji konec tedna. Še večje težave je imel Robert Kranjec, ki je bil deležen sunkovitega preobrata razmer med spustom po zaletišču, veter v hrbet pa mu med letom ni pustil dlje od 101,5 metra. Trideseterica se je za las izmuznila tudi Jerneju Damjanu (108,5 metrov, 31. mesto), ki je prej blestel na poljskem prizorišču, komaj pa sta se med dobitnike točk prebila Jurij Tepeš (117 metrov, 25. mesto) in Jaka Hvala (113 metrov, 30. mesto). Odlično je nastopil Tomaž Naglič, ki je s skokom 128 metrov in 8. mestom izboljšal dosežek kariere.

Potočki v smučini poskrbeli za veliko vroče krvi

Vse do zadnje deseterice je kazalo, da bo Hvala ostal brez točk, a močan naliv je popolnoma poplavil zalento smučino in tako upočasnil Thomasa Dietharta ter Andreasa Wellingerja, ki sta za skakalcem iz Ponikev zaostala. Prenizka zaletna hitrost je povzorčila veliko vroče krvi v avstrijskem in nemškem taboru, kjer sta se trenerja nemudoma pritožila nad nepravičnimi razmerami in od žirije zahtevala ponovitev skokov svojih reprezentantov. Medtem, ko so pripravljalci zaletišča poskušali rešiti kar se je na smučini rešiti dalo, je žirija razpravljala kaj in kako ter se končno odločila, da lahko Diethart in Wellinger nastopita še enkrat, ko bodo nastopili vsi s štartne liste. Naslednji je nastopil Anders Bardal – imel je dobre pogoje in suvereno prevzel vodstvo, naše oči pa so bile že uprte v naslednjega. Na vrhu zaletišča je bil namreč Peter Prevc, ki bi v podobnih razmerah kot jih je imel predhodnik lahko poletel še precej dlje, a to mu kot nalašč seveda ni bilo dano in pristal je pri 124,5 metrih, kar je glede na to, da je imel med deseterico daleč najslabše pogoje, pravzaprav odličen dosežek. Zavihtel se je na drugo mesto in tam ostal prav do konca. Tretji je bil Nemec Richard Freitag, ki pa je pred današnjo preizkušnjo še iskal svojo pravo formo.

Zaradi močnega naliva je žirija Thomasu Diethartu (na sliki) in Andreasu Wellingerju dovolila poskusiti še enkrat. [Foto: GEPA]

Po skoku trenutno vodilnega v skupnem seštevku, ljubljenca domačega občinstva Kamila Stocha, ki je prav tako dvignil veliko prahu zaradi čakanja na prave razmere za dober rezultat, sta po novi, skoraj 20-minutni prekinitvi končno na vrsto prišli tudi žrtvi naliva, a sta z novim poskusom le zabila zadnje žebljičke v krsto dobre uvrstitve in na koncu zasedla skoromno 43. (Diethart s 107 metri) in 50. mesto (Wellinger s 86 metri). Čeprav je žirija takoj po zaključku prve serije obljubila tudi finalno, je bilo kmalu jasno, da bo za vse najbolje, če se drama čimprej zaključi in so tako nekaj minut pred napovedanim začetkom druge serije le-to odpovedali.

Današnja tekma se je razvila v mojo korist. Vse skupaj je bilo smešno, saj skakalci na vrhu nismo vedeli ali bomo sploh nastopili ali ne. Pri vsem skupaj se mi je uspelo zbrati in nastopiti dobro,” je po tekmi dejal Prevc.

Z novo vrhunsko uvrstitvijo se je Prevc zavihtel še mesto višje v skupnem seštevku svetovnega pokala in sedaj zaseda tretje mesto za Kamilom Stochom in Gregorjem Schlierenzauerjem. Novo priložnost pa bodo “Pero” in njegovi reprezentančni kolegi dobili že naslednji konec tedna, ko bosta na sporedu dve preizkušnji v japonskem Sapporu. Našo reprezentanco tam čaka prevetritev: iz celinskega pokala se bosta prvi postavi pridružila Robert Hrgota in Nejc Dežman, Jaka Hvala in Rok Justin pa se vračata domov na dodatne treninge.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane :. Uradni rezultati


Leave a Comment