Druga tekma brez slovenskih stopničk

Na drugi tekmi 38. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v finski Kuusamo je Peter Prevc osvojil 7. mesto, Domen Prevc je bil 13., Jurij Tepeš pa 30.

Šibak veter naredil razlike

Današnji dan v Ruki je prinesel sneženje od samega jutra, posledica pa je bilo tudi malenkost več vetra kot na včerajšnji tekmi. Slabe razmere, najslabše med vsemi, je že v kvalifikacijah občutil Anže Lanišek, ki se, tako kot Jaka Hvala ni uvrstil na tekmo. V prvi seriji je izpadel še Nejc Dežman, ki je z 99 metri osvojil 42. mesto. V finalu so bili tako zopet trije naši, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Domen Prevc. Jurij je v povprečnih razmerah skočil 124 metrov in je zbral 112,9 točk, kar ga je vodilo na 19. mesto po prvem skoku. Veliko smolo z vetrom je ob koncu prve serije imel starejši izmed bratov Prevc, ki je dobil ene slabših pogojev. Skočil je 129.5 metrov in zbral 126,7 točk. Odlične pogoje je nato dobil Severin Freund, najboljše v prvi seriji, ki jih je tudi s pridom izkoristil. Pristal je pri 146 metrih in s 147,7 točkami prevzel vodstvo. Skoku ni bil kos niti Domen, ki je skočil znova v slabših razmerah, pristal je pri 131.5 metrih, zbral 125,9 točk, kar ga je vodilo na 14. mesto, dve za Petrom.


Peter Prevc je tokrat zasedel sedmo mesto [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu brez večjega rezultatskega preboja

V finalni seriji je veter, kljub temu, da se v samih točkovnih odbitkih to ni najbolje izražalo, krojil razplet, saj je nekaj sekund pihal vzgornik, nekaj sekund pa veter v hrbet. Slednjega je dobil Tepeš, ki je takoj po odrivu imel težave in se rešil s pristankom pri 79 metrih, kar ga je jasno potisnilo na končno 30. mesto. Popoln napad na višja mesta se tokrat žal ni izšel niti bratoma Prevc. Domen je v slabših pogojih pristal pri 128.5 metrih in je skupno zbral 247,4 točk, kar ga je takoj po skoku peljalo na četrto mesto. Odlične pogoje je, sodeč po točkovnem odbitku, imel Peter, ki je s 135.5 metri prevzel vodstvo po svojem skoku. Skupno 261,4 točk ga je vodilo na končno sedmo mesto, potem ko so v težkih vetrovnih razmerah skakalci iz prve deseterice naredili kar nekaj napak. Zmage in rumene majice se danes veseli Freund, ki je v finalu odgovoril na napad Daniela Andreja Tandeja, tretji je bil Manuel Fettner iz Avstrije.

Peter vesel, da je s super skoki znova lahko čisto na vrhu

V skupnem seštevku je Domen s 120 točkami drugi, Peter pa s 96 točkami peti. Starejši izmed bratov Prevc je po drugi letošnji tekmi za uvod takole strnil svoje misli: “Danes s sedmim mestom moram biti zadovoljen. Skoki niso bili na taki ravni kot včeraj, malce sem se lovil. Letiš nizko, zaletišče je bilo nizko, pozna se, da si na treningu lahko sam izbereš višje zaletišče, tukaj pa se nič ne more prikriti. Konkurenca je huda, vsi smo na kupu, ampak sedmo mesto, s tem, da sem na skaklnici delal napake, je super uvrstitev.

Posledice včerajšnjega padca se niso pretirano poznale: “Psihično posledic padca ni, lahko sem pristajal normalno, samozavestno. Je pa opazna modrica na levem stegnu, a to je najmanj kar je. Važno je, da so sklepi celi in da smo zdravi,” je povedal Peter, ki bi si želel kar še kakšen dan ostati na skrajnem severu Evrope: “Glede na razmere v Kuusamu, bi bilo vseeno, če ostanemo še kakšen dan tukaj. A ritem je tak, da je potrebno iti naprej. Jutri gremo domov in nato naprej v Klingenthal. Dobro bi bilo, če bi lahko malce še potrenirali na kakšni 120 metrski napravi in se tako še bolj ujeli. A potrebno je biti prilagodljiv, tak je svet svetovnega pokala. Ne smemo jamrati, potrebno je delati.

Še pred nekaj dnevi, preden se je seznanil s snegom in močjo konkurence, je bil bolj nemiren kot po drugi tekmi v tej sezoni: “Sigurno sem bolj pomirjen kot pa nekaj dni nazaj, ko se tekme še niso začele. Vem, da če naredim super skoke, sem lahko v borbi za zmago, če ga “kiksneš”, si lahko spet 20. Praktično je tako, kot je bilo zmeraj. Potrebno je biti zbran. Važno je, da fizično nisem za nič. Tehniko lahko med tekmami popraviš, če bi bil pa fizično slaboten, bi pa moral spustiti tekme. Čaka nas veliko dela, da dobimo eno visoko konstanto, a po drugi strani je pred nami še veliko tekem.

Domen Prevc: “Rumena majica se hitreje umaže”

Če je bil včeraj osrednji junak dneva Domen, je bil danes Peter boljši. A tudi nosilec rumene majice na današnji tekmi nikakor ni imel razloga za pretirano slabo voljo: “Mislim, da je bilo malo slabše kot včeraj. Za to ne bi krivil nervoze, imel sem le malce drugačne občutke. Tako je, kot je bilo. Če pogledam vse skupaj, sem zelo zadovoljen.” Je po včerajšnji zmagi težje zatisnil oči? “Včeraj sem ob 23. uri po lokalnem oziroma ob 22. uri po evropskem centralnem času zaspal. Prav velikih težav nisem imel. Morda sem se ponoči malce zbudil in nato težje zaspal nazaj, drugače pa večjih težav nisem imel.” In kako mu je všeč rumena majica? “Ne vem, hitreje se umaže. Drugih razlik niti ni. Ni mi ravno všeč, da skočim zadnji, ker potem, če nisem ravno pri vrhu po prvi seriji, moram kar pohiteti in se obrniti, da sem še pravi čas na vrhu naleta.

Goran Janus: “Odlična rezultata, težka tekma”

Svojo oceno je seveda podal tudi glavni trener slovenske A reprezentance, Goran Janus, ki nikakor ne more biti nezadovoljen z današnjimi uvrstitvami, predvsem najboljšima dvema: “Daleč od tega, da bi bili rezultati slabi. 7. in 13. mesto sta odlična rezultata, tako da sem s tekmo zadovoljen. Bila pa je zelo težka. Nizko štartno mesto, tudi vetrovi so bili na hrbtišču, tako da si enostavno moral imeti nekaj sreče, da te je odpeljalo daleč.

Je imel občutek, da je bil Domen kaj drugačen, ker je imel rumeno majico? “Ne, ne. O tem se ne razmišlja. Domen je odskakal solidno, to pa je tudi vse.” In še ocena nastopa Petrovega današnjega nastopa: “Glede na padec, jo je odnesel dobro. Bolečine so bile prisotne, a po dveh dneh bo minilo in gremo dalje.

Sprememb v ekipi pred naslednjimi tekmami ni načrtovanih. Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v srednjo Evropo, kjer jo v zelenem Klingenthalu prihodnji konec tedna čakata ekipna in posamična preizkušnja. “Jutri odpotujemo domov, v četrtek pa naprej v Klingenthal,” je zaključil Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment