Druga zlata medalja za Slovenijo: Stotinke tokrat na Tinini strani

Tina Maze je naslovu smukaške olimpijske prvakinje dodala še naslov veleslalomske. S suvereno predstavo v obeh vožnjah je v Sočiju dokazala, da kljub nekoliko slabšim veleslalomskim predstavam v tej zimi, veleslalom ostaja njena paradna disciplina. In to že od nekdaj. V veleslalomu na velikih tekmovanjih namreč že od leta 2009 osvaja odličja. Zato danes ni dvomila v svoje smučanje, na koncu pa se je tudi igra stotink obrnila njej v prid.


Tina Maze je osvojila drugo zlato medaljo [foto: FIS]

Slovenska smučarska šampionka je v deževnih razmerah izkoristila startno številko ena. Na razmočeni progi si je prismučala dobrih 50 stotink prednosti pred drugouvrščeno Švedinjo Jessico Lindell Vikarby, sicer najboljšo veleslalomistko letošnje sezone svetovnega pokala. Manj kot sekundo so po prvi vožnji za Črnjanko zaostajale še Nadia Fanchini, Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin. Branilka zlatega odličja iz Vancouvra Nemka Viktoria Rebensburg je bila šesta, njena reprezentančna kolegica Maria Höfl-Riesch pa zaradi bolezni ni nastopila.

V finalu, ki se je zaradi močnega snega, pomešanega z dežjem, začel 15 minut kasneje, se je vrstni red pričakovano nekoliko premešal. Po slabši prvi predstavi se je po lestvici navzgor najprej povzpela Lara Gut, nato pa je izjemno smučala Rebensburgova. Za njo sta zaostali tako mlada Shiffrinova, ki bo nevarna predvsem v slalomu, in Fanchinijeva, ki ni zdržala pritiska. Čas Nemke je izboljšala neobremenjena Anna Fenninger, ki si je na teh igrah že privozila superveleslalomski naslov prvakinje. Prevelika želja po uspehu je pokopala tudi Lindell Vikarbyjevo, ki je z velikim zaostankom pristala šele na sedmem mestu. Veliko bolj izkušena od Švedinje je seveda Mazejeva, ki je dobro vedela, kako je treba odsmučati v zahtevnih vremenskih razmerah. V strmini ni pretirano napadala, spodaj pa še pravočasno spustila smuči, da je v cilj prihitela sedem stotink pred Fenningerjevo. Ta je tako osvojila srebro, medtem ko je bron pripadel Rebensburgovi.


Nasmejane veleslalomistke, ki so v Sočiju osvojile odličja [foto: FIS]

Na startu smo sicer imeli še tri slovenske predstavnice. Maruša Ferk je odstopila, Ilka Štuhec bila 31., Katarina Lavtar pa je na svojem debitantskem olimpijskem nastopu zabeležila spodbudno 20. mesto.

Tina je tako na današnji tekmi nadgradila svoj izkupiček iz Vancouvra, ko se je v domovino vrnila z dvema srebrnima odličjema, tokrat bo namreč iz Sočija prinesla smukaško in veleslalomsko zlato. Seveda pa svojo bero lahko še obogati v petek, ko jo čaka slalomska preizkušnja.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment