Druga zmaga za Francoza, Fak do novih točk

Čeprav je Martin Fourcade šprintersko preizkušnjo v švedskem Östersund končal na 10. mestu, je na 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi slavil že drugo zmago letos. Jakov Fak je s 37. mestom osvojil nove točke svetovnega pokala, Janez Marič pa je napredoval po lestvici za 16 mest.

Faku se zopet ni izšlo na strelišču (2,0,1,2), kjer se največ lahko napreduje in pridobiva mesta glede na uvrstitev v šprintu, zato s 37. mestom ni bil zadovoljen. “Nisem uspel zadeti tarč, le drug strelski postanek je bil takšen, kot si ga želim. Tudi tek je bil žal le povprečen, brez posebnih svetlih točk. Ostajam brez besed, po drugi strani pa verjamem, da so problemi le trenutni. Upam, da bodo tekme naslednji teden v Hochfilznu pokazale drugačno sliko,” se nadeja Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Janez Marič se je v kazenskem krogu zavrtel trikrat (1,1,0,1) in s skromne 59. štartne pozicije uspel nadoknaditi 16 mest in se prebiti na 43. mesto. “Zalo hladno vreme nama obema z Jakovim povzroča nekaj preglavic. Če bi zgrešil še tarčo manj, bi se lahko potegoval tudi za točke svetovnega pokala. Vendarle sem zadovoljen, saj imam vsak dan boljši občutek in s tekme v tekmo stopnjujem svoj tempo. Izhodišče je bilo pač slabo, zato se tudi ni dalo narediti več,” je bil komentar Mariča.

Pri Jakovu lahko le ugotovim, da bi moral zadeti večkrat, saj brez ‘ničel’ ne moreš niti pričakovati, da boš napredoval. Hipotetično ti po en zgrešen strel na vsakem postanku približno ohranja pozicijo, ki si jo zasedel po šprintu in tako se mu je tudi zgodilo. Pristal je takorekoč na istem, od koder je pričel tekmo. Za Mariča je napredovanje spodbudno, saj se mu bo s tem okrepila tudi samozavest pred naslednjimi nastopi. Upali smo na boljši začetek sezone, da se bomo kosali z najboljšimi, ne pa nabirali posamezne točke. Res je še kar nekaj tekmovalcev, ki so lani stali na zmagovalnih stopničkah, letos pa jih praktično še ni bilo videti v ospredju. Tudi zaradi tega verjamem, da se bo situacija še obrnila in bo šlo tudi pri naših fantih navzgor,” je po prvem prizorišču strnil moške tekme glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec.

Ob 14.30 uri se bodo v 10-kilometrsko zasledovalno tekmo pognale še ženske. Teja Gregorin bo štartala s 17. mesta z dobro minuto zaostanka.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment