Druge stopničke za Emo Klinec, odličen ekipni uspeh Slovenk

Ema Klinec je v francoskem Premanonu drugič v tej sezoni skočila na oder za zmagovalke, potem ko je osvojila tretje mesto. Odlične so bile tudi Nika Križnar na 5., Urša Bogataj na 6. in Špela Rogelj na 12. mestu.


Ema Klinec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]]

Francoski Premanon prvič gosti tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Skozi včerajšnje kvalifikacije se je uspelo prebiti petim Slovenkam, žal je bila prekratka le Maja Vtič, medtem ko je Ema Klinec z 91.5 metri postavila rekord naprave v Franciji. Odlično so naše orlice nastopile tudi danes. Po prvi seriji so bile Ema Klinec, Nika Križnar in Urša Bogataj razvrščene na mestih od 4. do 6.. Klinčeva je s 84.5 metri in 123,3 točkami zasedala četrto mesto in je za stopničkami zaostajala le za 0,9 točke, Križnarjeva je z naj daljavo serije, 87.5 metri zbrala 122,3 točk, Bogatajeva pa je z 82.5 metri zbrala 121,6 točk. Točke si je s 16. mestom zagotovila tudi Špela Rogelj, ki je pristala pri 80.5 metrih, zbrala pa je 110,5 točk. V finale se ni uspelo prebiti le mladi Jerneji Brecl s 74 metri in 96,2 točkami na 35. mestu.

Vodila je Japonka Sara Takanaši s 87.5 metri in 128,9 točkami pred Nemko Katharino Althaus, ki je skočila 84.5 metrov in zbrala 124,9 točk, tretja je bila Rusinja Lidija Iakovljeva s 84 metri in 124,2 točkami.

V finalni seriji je najprej svojo uvrstitev izboljšala Rogljeva, ki je z 81.5 metri in s skupno 220,4 točkami skočila na 12. mesto. Bogatajeva je s 87 metri prav tako prevzela vodstvo, potem ko je zbrala 235,4 točk, a že takoj jo je prehitela Križnarjeva s 85.5 metri in 239,9 točkami. Za trojno slovensko vodstvo je poskrbela Klinčeva z daljavo dneva, 88.5 metri in 247,5 točkami. Daljava je bila prevelik izziv za Iakovljevo, ki je skočila 85.5 metrov in je zbrala 241,2 točk, ter je tako razbila trojno slovensko vodstvo. Sledil je izjemen skok Althausove, kar 94.5 metrov je skočila in z 260,3 točkami resno napovedala drugo zaporedno zmago v tej sezoni. Takanašijeva s 85 metri res ni mogla premagati Nemke, je pa z 250,7 točkami vse ostale, tako da je Klinčeva znova končala na tretjem mestu, Križnarjeva je bila peta, Bogatajeva pa mesto za njo.

Ema s skoki nezadovoljna

Po tekmi je naša najboljša v tej zimi, Ema Klinec, najprej nekaj besed namenila tudi novemu prizorišču svetovnega pokala: “V Premanonu je zelo lepo, tu je prava zimska pravljica. Snega je veliko, skakalnica je lepo pripravljena, organizatorji so se lepo potrudili za prvo tekmo. Sama pa z današnjimi skoki nisem zadovoljna. Prvi je bil slab, a sem v zraku nekako izvlekla te metre, ki so me popeljali do četrtega mesta in to mi je dalo motivacijo, da se izboljšam v drugi seriji. V finalu je bil skok povprečen, tako da sem zelo vesela stopničk kot tudi tega, da smo naredile zelo lep ekipni uspeh. Sicer pa imam še veliko rezerv.” Včeraj je Ema postavila rekord skakalnice z 91.5 metri, ki ga je danes za tri metre popravila Althausova: “Včerajšnji skok je bil malce bolj predrzen. To se hitro pozna. Morda bi morala samo še malce bolj zadržati smuči in bi šla še dlje. Tudi pri tem skoku bi se našlo še marsikaj za popraviti.
Dobre volje je bila po tekmi razumljivo tudi Nika Križnar, ki je v primerjavi s prejšnjimi tekmami tudi lepše doskakovala: ”Razmere so bile zelo lepe, skakalnica je lepo urejena. Moj doskok je bil v primerjavi z včerajšnjim bistveno lepši. Sem se kar potrudila, skušala sem lepo doskočiti in to je bil tudi razlog za lepše ocene. Tudi smuči sem končno malo bolj postavljala pod sebe, a to še vedno ni tisto, kar iščem pri sebi glede postavitve smuči. Že samo če smuči bolje postavim, lažje pristanem v telemark.” Svoje je nato dodala tudi Urša: ”Seveda sem z rezultatom zadovoljna, saj je to moj najboljši letošnji rezultat. Skoki so bili dobri, za kaj več pa moraš narediti še kaj več, a sem kar zadovoljna trenutno. Premanon je nekaj čisto novega za nas, tu niso skakale niti Francozinje, tako da smo vse začele z ničle.

Po najboljši tekmi v tej sezoni je Zoran Zupančič povedal: ”Tudi po treningu sodeč, sodimo nekako sem. Včasih so razmere v naš prid, spet drugič ne, danes pa smo iztržili dobre razmere. Dekleta so danes, najboljše štiri, oddelale zelo dobro. Naredile so svoje skoke, že od prvega skoka na treningu so bile stabilne. Vedno iščemo še rezerve. Urša je bila zelo močna, morda na tekmovanju malce tipa, včasih se vse ne izide. A nekje na teh mestih kjer so bile punce danes, se trenutno nahajamo. Z njihovimi dobrimi skoki pa znajo pokazati še več.
Jutri bo v Premanonu še ena tekma, zadnja v tem koledarskem letu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Premanon


Leave a Comment