Dve zmagovalki v Söldnu, Mazejeva pod pričakovanji

Prve zavoje v novo sezono alpskega smučanja so že tradicionalno naredila dekleta. Na ledeniškem veleslalomu nad Söldnom sta tokrat najhitrejši čas dosegli kar dve tekmovalki – najboljša smučarka lanske zime Avstrijka Anna Fenninger in ameriška mladenka Mikaela Shiffrin. Tretje mesto je pripadlo še eni domačinki Evi-Marii Brem.


Shiffrinova je prvič zmagala v veleslalomu [foto: GEPA]

Mazejeva slabo opravila s prvo vožnjo

Najhitrejši čas prve postavitve je imela 19-letna Američanka Mikaela Shiffrin, sicer slalomska specialistka, ki pa pred začetkom sezone ni skrivala želja, da v letošnji zimi poseže po najvišjih mestih tudi v veleslalomu. Shiffrinova je brez težav zadrževala višino na zahtevni ledeniški strmini in spretno kontrolirala smuči. S tem je za zadnji odsek pridobila veliko hitrost, ki jo je do cilja spretno ohranila. Najbolj se ji je približala domačinka Anna Fenninger, tretji čas pa je imela Tessa Worley. 25-letna Francozinja se na tekme svetovnega pokala vrača po poškodbi, ki jo je staknila na slalomu v Courchevelu decembra lani.

Slovenske barve so na uvodnem veleslalomu zastopale tri tekmovalke: Tina Maze, ki je startala s številko 13, Katarina Lavtar in Tina Robnik. Med njimi bi morala biti tudi Ana Drev, a je zaradi viroze, ki ji je pobrala preveč moči, nastop na zahtevni ledeniški progi v zadnjem trenutku odpovedala. 31-letna Mazejeva, ki je v Söldnu že trikrat zmagala, je neprepričljivo začela svojo šestnajsto sezono v svetovnem pokalu. Dvakratna olimpijska prvakinja je na prvi progi delovala nenapadalno, v njenih zavojih je bilo preveč oddrsavanja, zato vrhunskega rezultata ni bilo. Z zaostankom skoraj štirih sekund za vodilno Američanko ob prihodu v cilj ni prehitela nobene od tekmic, ob razpletu prvega dela tekmovanja pa je čas Mazejeve zadoščal za 16. mesto.


Črnjanka je bila po svojem nastopu razočarana (foto: GEPA)

Katarina Lavtar, ki je nosila številko 44, je dobro smučala v zgornjem delu proge, v nadaljevanju pa se v strmini znašla v težavah, zato je svoj nastop končala predčasno. V zahtevnih pogojih je težave imela tudi 23-letna Robnikova, za katero je bil to sicer enajsti nastop med svetovno elito in prvi na tem prizorišču. Pristala je na 45. mestu. “Z vožnjo sigurno nisem zadovoljna, bili so težki pogoji, luknje so bile odrezave, tako da te je “nabijalo”. Nikakor nisem našla prave smeri, da bi rezala zavoje. Vsak zavoj sem pod vrati lovila višino, bolj kot ne sem se celo progo, razen na začetku, borila, da ostanem na progi. Pod vrati sem delala “trebuhe”, in zaradi tega se je zaostanek potem nabral. Sploh v zadnjem delu, v ravnini sem mislila, da se bom ustavila, tako sem zamujala in tam je šlo veliko časa. Motivacije pa mi ni vzelo. Kot sem rekla, na podlagi te tekme na bom ocenjevala forme, ker vem, da sem sposobna veliko bolje odpeljati in sem motivirana za naprej,” je po tekmi menila Robnikova.

Razburljiv razplet in avstrijska prevlada

V boju za zmago je bilo napeto. Pred nastopom zadnjih dveh tekmovalk sta bili v najboljšem položaju domači smučarki Eva-Maria Brem in Kathrin Zettel, Fenningerjeva pa je svoji rojakinji nato prehitela. Shiffrinova, ki je bila na startu nekoliko nervozna, je blestela predvsem na strmem delu proge, kjer je izničila zaostanek za Fenningerjevo, ki si ga je nabrala zgoraj, zato je odločal spodnji ravninski del. Na koncu se je čas ameriške najstnice ustavil točno takrat kot čas vodilne Avstrijke. Za Shiffrinovo je to prva veleslalomska zmaga v najelitnejši konkurenci, medtem ko je Fenningerjeva, če upoštevamo tekme iz lanske sezone, dobila že peti veleslalom zapored.
Tina Maze je tekmo zaključila na 22. mestu.


Anna Fenninger je zadržala odlično formo (foto: GEPA)

Razplet uvodne preizkušnje obeta nepredvidljivo sezono, ki se bo končala marca prihodnje leto v francoskem Meribelu. Po upokojitvi Avstrijke Marlies Schild in Nemke Marie Höfl-Riesch je očitno nastopil čas za prevlado mlajše generacije, kljub temu pa tudi Mazejeve še ne gre popolnoma odpisati. Tudi lani je namreč sezono v Söldnu začela s slabo predstavo in 18. mestom, zaključila pa z dvakratnim olimpijskim zmagoslavjem v Sočiju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment