Dvojna krona za Žana Koširja

V začetku tedna so s finalnima preizkušnjama evropskega pokala v paralelnih disciplinah na Rogli tekmovalno sezono zaključili tudi alpski deskarji. Na tekmah, ki sta hkrati šteli za državno prvenstvo, je bil izmed Slovencev najuspešnejši Tržičan Žan Košir, ki je po absolutno tretjem mestu na ponedeljkovem veleslalomu (zaostal je za Avstrijcem Payerjem in Nemcem Bergmannom), v torek v slalomu ugnal vse ter tako sezono zaključil z zmago na tekmi evropskega pokala ter dvema naslovoma državnega prvaka.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

“Dober občutek in dodatna energija za novo sezono”

Na odlično pripravljeni progi na Rogli se je pomerilo prek sto alpskih deskark in deskarjev, med njimi tudi večina najboljših slovenskih, ki se sicer primarno osredotočajo na tekme svetovnega pokala. “Vesel sem obeh naslovov, ki potrjujeta mojo dobro formo ter izvrstno fizično pripravljenost ob koncu sezone. Seveda je bil v prvem planu svetovni pokal, toda državno prvenstvo spoštujem in zato udeležba zame ni bila pod vprašajem. Nenazadnje smo prišili z namenom, da ugotovimo kdo je najboljši alpski deskar v Sloveniji. Pomembna pa je tudi podpora mlajših, ki prihajajo za nami. Primerjava in deskanje z najboljšimi je za razvoj mladih tekmovalcev izjemnega pomena. Mislim da jih starejši moramo podpreti tudi na tak način,” razmišlja novi državni prvak ter edini slovenski finalist na zadnji tekmi svetovnega pokala v italijanskem Valmelencu in dodaja, da je bila tekma pomembna tudi z vidika preizkusa terena pred tekmo svetovnega pokala, ki se nam naslednje leto obeta prav na tem prizorišču. “Generalka je nedvomno uspela. Organizatorji so se izjemno potrudili. Kapo dol. Kljub pomladnim temperaturam in dežju jim je uspelo pripraviti nemogoče. Nisem mogel verjeti kaj lahko naredi ustrezna preparacija proge,” je organizatorje pohvalil Tržičan, ki se na progi počuti izvrstno, napaka se mu je namreč pripetila le v drugi polfinalni vožnji veleslaloma. “Ta me je najbrž stala zmage. Toda nič zato. Predstave na Rogli so mi dale dodatno energijo pred pripravami na novo sezono, ki so se pravzaprav že začele. Dan po tekmi sem s turo na cestnem kolesu opravil ˝prolog˝ v novo sezono. Sledi mesec aktivnega počitka, posvetil se bom različnim individualnim in skupinskim športom v dobri družbi. Seveda bom z Oxessom sodeloval tudi pri razvoju in testiranju nove opreme. Nove deske so že v proizvodnji. Gre za odgovorno delo, ki pa me sprošča,” pravi Košir, ki z načrtovani in vodenimi kondicijskimi treningi prične v sredini meseca maja.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

V sezoni 2012/2013 štirinajst tekem

Glede na osnutek tekmovalnega koledarja, se bodo alpski deskarji v naslednji sezoni pomerili na štirinajstih tekmah najvišjega ranga. Konec meseca februarja 2013 naj bi se srečali tudi na Rogli. “To bo za vse nas lepa priložnost, da se v pravi luči predstavimo zahtevni domači publiki ter tako opravičimo vložek sponzorjev in države. Vsekakor je zame ˝dirka˝na domačem prizorišču dodaten motiv,” se tekem na Rogli veseli Košir, ki poudarja da po analizi pravkar končane sezone ugotavlja, da ima še dovolj rezerv. “Vsa nova spoznanja in akumulirane izkušnje so seveda koristen ˝input˝ za načrtovanje aktivnosti. Cilj pa je vedno samo eden: na tekmi voziti tehnično dobro, preudarno, potrpežljivo in hkrati napadalno. Vem da se sliši zapleteno, toda za dober rezultat na tekmi, ki v celoti traja kar dolgo (cca pet ur), je pač potrebna maksimalna zbranost, deset vrhunskih voženj brez napake, šele nato si lahko zmagovalec, kar je edino merilo v profesionalnem športu.

Avtor: Damijan Rifl

Leave a Comment