Dvojno poljsko slavje v Engelbergu

Zadnja postaja pred prvim vrhuncem sezone – novoletno turnejo – je švicarski Engelberg. Na skakalnici Titlis (HS 137), na kateri vselej piha veter v hrbet, sta za slavje močne poljske ekipe poskrbela Jan Ziobro in Kamil Stoch. Zmagovalni oder si je priskakal tudi Norvežan Anders Bardal. Prvič v letošnji sezoni je vsem šestim slovenskim orlom uspelo zabeležiti točke svetovnega pokala, a povsem pri vrhu niso bili.

Po zmagi Krzysztofa Bieguna v Klingenthalu je do nepričakovane zmage v svetovnem pokalu prišlo še eno novo poljsko ime. 22-letni Jan Ziobro je skakalno elito z najboljšim nastopom in 134 metri ugnal že v prvi seriji. Najbolj sta se mu je približala Bardal (131 m) in Čeh, ki je v Engelbergu nekoč že zmagal – Jakub Janda je ponovno občutil slast deseterice in je na koncu zasedel peto mesto. Ziobro je z najdaljšim finalnim skokom in izenačitvijo rekorda skakalnice (141 m) ugnal tudi svojega reprezentančnega kolega Stocha. Do sedaj se je Ziobro le enkrat prebil med najboljših deset, v Klingenthalu je bil deveti, kjer je tudi edinkrat letos prišel do točk.


Zmagovalni oder: Kamil Stoch, Jan Ziobro in Anders Bardal [foto: FIS]

Na drugo mesto se je s sedmega po prvi seriji povzpel Stoch, ki je v finalu doskočil pri 137 metrih in pol. Prehitel je do takrat dolgo časa vodilnega in ljubljenca domačega občinstva Simona Ammanna, ki je v finalu izboljšal svojo uvrstitev kar za 17 mest. Z vsakim pridobljenim mestom je Stoch zmanjševal razliko do vodilnega v seštevku svetovnega pokala Gregorjem Schlierenzauerjem. Ta je skromno nastopil že v prvi seriji (124,5 m), obraz avstrijskega trenerja Alexanderja Pointnerja je ostal resen tudi po Schlierenzauerjevem finalnem skoku. Ker je Avstrijec zasedel šele 27. mesto, ga je Stoch prehitel za osem točk, in bo jutri že lahko nastopil v rumeni majici vodilnega.


Jaka Hvala je edini, ki mu je v finalu uspelo izboljšati dosežek iz prve serije [foto: GEPA]

Na tekmi s stalnim vetrom v hrbet je nastopila šesterica skakalcev in čeprav so vsi dobili nekaj točk svetovnega pokala, povsem pri vrhu niso bili. Lahko se pohvalijo le z dobrim ekipnim uspehom. Aktualni slovenski športnik leta Peter Prevc je bil najvišje uvrščeni Slovenec (128 m; 128,5 m) in tekmo končal na repu petnajsterice. Le mesto slabši je bil skakalec iz Brega pri Žirovnici Rok Justin (128,5 m; 129,5 m), s čimer je dobil sploh prve točke svetovnega pokala. Jaka Hvala (127 m; 120,5 m) je v finalu izboljšal svojo uvrstitev za dve mesti, bil je 20., Robert Kranjec (125 m; 117,5 m) je zasedel 22., Tomaž Naglič (128,5 m; 124,5 m) 26., Jurij Tepeš (125 m; 122 m) pa 29. mesto.

V nedeljo bo v Engelbergu še ena posamična preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg


Leave a Comment